Hopp til innhold

34-åring tiltalt: Skal ha kjøpt 13 år gammel thailandsk jente på bar

For 70 kroner dagen skal forretningsmannen bosatt i Oslo ha kjøpt ei 13 år gammel thailandsk jente og gjort henne gravid. Nå er han tiltalt for seksuelle overgrep mot henne gjennom flere år.

Overgrep Thailand

TILTALT FOR OVERGREP: Den nå 34 år gamle mannen (til høyre) er tiltalt for en rekke overgrep mot den thailandske jenta (til venstre). Da hun var 14 fikk hun barn med den mye eldre mannen. 

Foto: Privat

34-åringen reiser hyppig på ferie til varmere strøk. Men med helt andre hensikter enn å sole seg, ifølge tiltalen. Turene går ofte til Thailand. I 2008 treffer han den unge jenta for første gang.

Hun sier hun er 16 år, men i virkeligheten er hun bare 13 og akkurat ferdig med barneskolen, har jenta selv forklart. Hun kommer fra en fattig familie på landsbygda, snakker ikke et ord engelsk, men har akkurat fått seg jobb som prostituert og danser på en bar på ferieøya Koh Samui.

Oslomannen blir hennes første kunde.

Har du tips om dette? Kontakt NRKs reporter

År med overgrep

Han kjøper henne for 70 kroner dagen. 34-åringen betaler bareieren og tar med seg jenta på tur til minst en annen av ferieøyene i området, ifølge jentas egen forklaring. De to bor på hotell, og han forgriper seg på henne gjentatte ganger. Reisene til Thailand og overgrepene fortsetter fram til 2011.

– Hun og familien hadde ikke penger til å overleve, så hun ble nærmest tvunget ut i sexindustrien, forklarer jentas norske bistandsadvokat Halldis Winje.

Hun mener saken er et typisk bilde på rike vestlige menns utnyttelse av den fattige verden. Hun vil kreve erstatning på jentas vegne når saken kommer opp i Oslo tingrett til høsten.

– Denne framgangsmåten er for overgripere en måte å få dekket sine behov på, som de ikke kunne gjort i hjemlandet uten stor risiko, sier Winje.

Ble gravid

Året etter at de traff hverandre første gang blir den thailandske jenta gravid. Bare 14 år gammel føder hun et barn – ei lita datter som er litt lysere i huden enn moren selv.

DNA-tester har i ettertid vist, ifølge politiet, at den ugifte 34-åringen er barnets far.

– Denne saken er alvorlig. Tiltalte har oppsøkt et land der sexindustrien er drevet av fattigdom, hvor familier ofte ikke har noe annet valg enn å bruke sine egne barn som objekter i industrien, sier statsadvokat Asbjørg Lykkjen ved Oslo statsadvokatembeter.

Etter det NRK kjenner til skal forretningsmannen, som opprinnelig er svensk statsborger, ha møtt sin egen datter i Thailand flere ganger. Han skal også ha overført ca. 1000 kroner i måneden til den unge mora.

NRK har gjennom en rekke saker den siste tida satt søkelys på seksualforbrytere som forgriper seg på barn i fattige land.

Ved å gjennomgang 125 av de alvorligste norske overgrepssakene de siste årene, fant vi igjen domfelte i flere risikoland: Filippinene, Thailand, Kenya og Afghanistan.

Tatt med overgrepsfilmer før

Asbjørg Lykkjen

AKTOR: Asbjørg Lykkjen ved Oslo statsadvokatembeter.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Politiet har også funnet overgrepsmateriale hjemme hos 34-åringen.

51 videofiler med seksuelle overgrep mot barn. Men det er ikke første gang: også for fire år siden ble han tatt med overgrepsfilmer og tiltalt for dette. Politiet fant den gang 82 videofiler med seksuelle overgrep av barn og 214 seksualiserte bilder av barn. Men politiet frafalt tiltalen, fordi de mente de ikke klarte å bevise at bildene og filmene tilhørte mannen.

– Det var en totalvurdering som ble gjort. Vi manglet bevis for at det var han som hadde oppbevart filmene, sier politiadvokat ved Oslo politidistrikt, Pål Ommund Peter Vatsend som etterforsket saken den gangen.

Egentlig på narkojakt

To år senere ble det altså startet etterforskning mot Oslomannen igjen, men det var nærmest ved en tilfeldighet. Han ble tatt med narkotika, og politiet ransaket boligen hans på jakt etter mer. Der fant de altså overgrepsmateriale, men også bilder av den thailandske jenta. I samarbeid med politi i Thailand startet arbeidet med å finne ut hvor gammel jenta var.

– Det er dessverre sånn seksuelle overgrep mot barn ofte avdekkes. Det er tilfeldigheter om det kommer fram opplysninger om det eller ikke, sier statsadvokat Asbjørg Lykkjen.

Og legger til at det er enda vanskeligere å avdekke overgrep begått i utlandet.

– Norsk politi og påtalemyndighet har ikke oversikt i det hele tatt over hvor mange utlendinger som reiser til fattige land der barn blir utnyttet i sexindustrien. Det er bekymringsfullt, sier statsadvokaten.

Risikerer ti år i fengsel

Tiltalte skal ha nektet straffskyld, men forsvareren hans Ingrid Breistein hos advokatfirmaet Staff ønsker ikke å kommentere NRKs opplysninger om saken eller si noe om hvordan hennes klient stiller seg til tiltalen nå.

Rettssaken mot 34-åringen starter i Oslo tingrett til høsten, og han risikerer 10 års fengsel dersom han blir dømt for overgrepene.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ