NRK Meny
Normal

Oslo kommune storkunde hos bilvaskeri med ulovlig arbeidskraft

Politiet har sammen med flere andre offentlige etater aksjonert mot flere bilvaskehaller i Oslo og avdekket ulovlig arbeid. Aksjonen avdekket at Oslo kommune var storkunde hos ett firma, og hadde avtale om å få vasket bilene sine utvendig og innvendig for 200 kroner.

Reportasje fra Dagsrevyen.

VIDEO: Avdekte ulovlig arbeid ved bilvaskeri i Oslo.

Oslo-politiet har samarbeidet med Arbeidstilsynet, Nav og Skatt Øst for å avdekke blant annet bruk av ulovlig arbeidskraft. Ved ett av bilvaskeriene som fikk besøk jobbet fire utenlandske statsborgere uten å ha arbeids- og oppholdstillatelse her i landet.

Daglig leder ble arrestert og bilvaskeriet stengt i 48 timer.

– Burde ta større ansvar

Førstebetjent Jan Kevin Brunvoll ved Utlendingsseksjonen i Oslo politidistrikt.

– 200 kroner for utvendig og innvendig vask er for godt ti lå være sant, sier førstebetjent Jan Kevin Brunvoll.

Foto: Odd Iversen / NRK

NRK fikk være med på en samordnet aksjon mot et bilvaskeri i Nordre Aker, der det ble avdekket bruk av flere ulovlig ansatte. Aksjonen ble ledet av førstebetjent Jan Kevin Brunvoll ved Utlendingsseksjonen i Oslo-politiet. Han skulle ønske at det offentlige tok et større ansvar.

– 200 kroner for innvendig og utvendig vask. Det er for godt til å være sant, sier Jan Kevin Brunvoll. Han mener det bør være et samfunnsansvar å ikke kjøpe tjenester der det er åpenbart at ting ikke foregår på lovlig måte, og at det samme gjelder for selskaper som leier ut lokaler til slike selskaper.

Politiet: – Slaveri i norsk bilvaskbransje

– Burde ringt en bjelle

Bydelsdirektør Øyvind Henriksen i Nordre Aker.

– Vi burde ha skjønt at det kunne ha vært noe ulovlig, sier bydelsdirektør Øyvind Henriksen i Nordre Aker.

Foto: Odd Iversen / NRK

Øyvind Henriksen er bydelsdirektør i Nordre Aker. Han beklager at bydelen har inngått en storkundeavtale for sine 55 biler med dette firmaet, der politiet har avdekket at flere av dem som jobbet der manglet arbeidstillatelse i Norge.

– Det burde ha ringt en bjelle. Det er så lav pris at vi burde ha skjønt at dette kunne være noe ulovlig, sier han. Han forteller at de var ute etter en felles løsning for bydelens biler, og at de sjekket med Brønnøysund med at det forretningsmessige var i orden.

Bil fra Nordre Aker bydel i Oslo.

Nordre Aker bydel hadde storkundeavtale med ett bilvaskefirma og betalte 200 kroner for innvendig og utvendig vask.

Foto: Odd Iversen / NRK

– Det offentlige har et samfunnsansvar for at de som leverer tjenester til oss er ryddige og ordentlige selskaper. Vi har gjort en feil i dette tilfellet og vi endrer våre rutiner, sier Øyvind Henriksen.

Dømt etter storaksjon mot vaskehaller

– Legg trøkk på kjøper

LO-leder Gerd Kristiansen.

LO-leder Gerd Kristiansen mener Oslo kommune fortjener en smekk for å ha brukt et firma som benyttet seg av ulovlig arbeidskraft.

Foto: Odd Iversen / NRK

LO-leder Gerd Kristiansen mener kommunen må få seg en smekk for å ha brukt et selskap som har drevet ulovlig.

– Når det er kommunen som er innkjøper her, så tenker jeg at det blir opp til regjeringen og ministeren med ansvar, for å legge et trøkk også på kjøper, sier hun til NRK.

Aksjonerte mot bilvaskehaller i Moss

Politiaksjon mot bilvaskeri i Oslo.

Politiet aksjonerte mot et bilvaskeri i bydel Nordre Aker. Det ble avdekket at flere som jobbet der var uten arbeidstillatelse.

Foto: Odd Iversen / NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger