Orderud-saken begjært gjenopptatt: – Har nye bevis

Privatetterforsker Tore Sandberg og Orderud-ekteparets advokat Frode Sulland har begjært trippeldrapssaken gjenopptatt. Den nye dokumentasjonen skal gjøres tilgjengelig for allmennheten i TV-format.

Video Dom i Orderudsaken - reaksjoner

TRIPPELDRAP: Drapene på Orderud gård i Sørum er en av Norgeshistoriens mest omtalte kriminalsaker.

Foto: Nyhetsspiller

Like etter påske sendte advokaten og privatetterforskeren et formelt varsel til Gjenopptakelseskommisjonen om at den mye omtalte saken fra 1999 begjæres gjenopptatt. Den endelige begrunnelsen vil trolig ikke bli sendt inn før til høsten.

– Per og Veronica har hele tiden sagt at de ikke har gjort det de er dømt for, og vi mener det er grunnlag for at de skal få prøvet saken sin igjen, sier Sandberg til NRK.

Privatetterforskeren har jobbet med saken i en årrekke, etter at han ble engasjert av Per og Veronica Orderud i 2006.

Det var Romerikes Blad som først omtalte saken.

Tore Sandberg

PRIVATETTERFORSKER: Tore Sandberg sier han begynte å motta informasjon om Orderud-saken allerede rundt årtusenskiftet.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Skal presenteres i TV-format

– Vi har nye bevis, og etter min oppfatning har vi dokumentasjon som er oppsiktsvekkende. Det er nye vurderinger av våpentekniske bevis, nye vitneutsagn og informasjon om forhold som har skjedd rundt Orderud gård.

Når det har skjedd skal den nye dokumentasjonen legges ut på et nettsted, åpent tilgjengelig for alle og enhver, opplyser Sandberg.

Veronica og Per Orderud

DØMT: Eks-ekteparet Veronica og Per Orderud ble dømt til 21 års fengsel, men har hele tiden hevdet de ble uskyldig dømt.

Foto: Sandberg, Tore / NTB scanpix

– Det vil ha form som et TV-programmet. Nøyaktig hvor mange episoder det blir er fremdeles uklart men det kan dreie seg om noe i størrelsesorden ti episoder, sier Sandberg.

Fire dømt

Natt til pinseaften 22. mai 1999 ble Kristian Magnus Orderud, Marie Orderud og deres datter Anne Orderud Paust skutt og drept i kårboligen på Orderud gård på Sørumsand. I alt fire personer ble tiltalt for medvirkning til overlagt trippeldrap. Ekteparet Per og Veronica Orderud ble dømt til 21 års fengsel, Kristin Kirkemo til 16 års fengsel, mens Lars Grønnerød fikk 18 års fengsel. Det har aldri kommet fram hvem som sto bak drapene.

Ekteparet Orderud har hele tiden hevdet at de er uskyldig dømt. I 2005 ble det levert en begjæring om å få saken gjenopptatt, men den ble senere trukket.

I januar 2015 ble Per og Veronica Orderud løslatt fra fengsel etter å ha sonet i nesten 16 år. Kirkemo ble løslatt i 2011, mens Grønnerød ble løslatt i 2013.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger