Hopp til innhold

Opptil ti års fengsel i Nordea-saken

Fire menn og en kvinne er i Oslo tingrett dømt til mellom fire og ti års fengsel for å ha svindlet Nordea for nærmere 90 millioner kroner.

Nordea

Fem personer er dømt til fengsel i Oslo tingrett i Nordea-saken.

Foto: BOB STRONG / Reuters

Svindelsaken regnes som en av norgeshistoriens største. I fjor sommer ble en kvinne med konto i Nordea svindlet for rundt 90 millioner kroner.

Tre av mennene er også dømt etter straffelovens paragraf 60a, ofte kjent som mafiaparagrafen, om organisert kriminell virksomhet.

Aktor Carl Graff Hartman er fornøyd med dommen.

– Vi er fornøyd at de tiltalte er dømt, og mener at det er en riktig avgjørelse, sier aktor til NRK.

Må betale 62,4 millioner i erstatning

De dømte må også betale erstatning på 62,4 millioner kroner etter å ha tappet kvinnes konto for nærmere 90 millioner kroner ved fem anledninger.

Drammenskvinnen som eier kontoen oppdaget forholdet da banken kontaktet henne i august i fjor angående en overføring på drøyt 25 millioner kroner fra hennes konto til Dubai. Banken tok deretter kontakt med politiet.

Nordea klarte å få tilbakeført den siste overføringen samt 1,4 millioner kroner. Resten danner grunnlaget for erstatningsansvaret.

Ansatt i banken

Svindelen ble gjennomført ved at en av de dømte, en 33-åring som er ansatt i banken, ga en av de medskyldige fullmakt til å disponere kontoen til den uvitende kvinne.

Mannen som ble gitt disposisjonsrett over kontoen meldte seg 14 dager etter at bedrageriet ble oppdaget. Han tilsto, men nektet å oppgi navnet på noen av de andre involverte.

Han er tidligere dømt til fire år og ti års fengsel for sin rolle og satt ikke på tiltalebenken i saken som ble avsluttet denne uken, skriver NTB.

Til sammen forsvant 89,2 millioner kroner fra den svindledes norske konto.

Politiet i Dubai avdekket at det ble gjort 31 kontantuttak på 31 millioner
emiratiske dirham, tilsvarende 52,2 millioner norske kroner.

Avslørt av overvåkingskamera

Video Politet etterlyser kvinne etter Nordea-kupp

Politiet gikk ut med etterlysning og bilder av kvinne som deltok i Nordea-svindelen. Kvinnen er dømt til fire og et halvt års fengsel for grovt bedrageri og brudd på paragraf 60a.

Foto: Nyhetsspiller

Kvinnen som ble dømt ble fanget inn av et overvåkingskamera da hun og en av de medtiltalte møtte den dømte bankansatte i en filial for å ordne med den falske kontofullmakten.

Hun var da forkledd for å fremstå som kontoeieren, og det ble lagt fram et falskt bankkort som ble brukt som identifikasjon.

Kvinnen er dømt til fire og et halvt års fengsel for grovt bedrageri og brudd på paragraf 60a. Bankfunksjonæren som registrerte den falske fullmakten er dømt til fem og et halvt års fengsel, men var ikke tiltalt for organisert kriminalitet.

Opp til ti års fengsel

Samtlige av de fem tiltalte idømmes fengsel. Den lengste fengselsstraffen er ti år, og den korteste er på fire år.

En 34 år gammel mann som i dommen fremstilles som hovedmannen i saken og den som hadde kjennskap til de store verdiene på drammenskvinnen konto, er dømt til ti års fengsel. Hans forsvarer, Arild Holden, reagerer kraftig på dommen.

– Den er vanvittig streng. Forholdet har i utgangspunktet en strafferamme på seks år. Her er det lagt til fire år for påstanden om at han skal være en del av en organisert kriminell gruppe, men denne delen av dommen er ikke godt nok begrunnet, sier Holden til NTB.

Advokaten understreker at han ikke har gått gjennom dommen i detalj ennå, men sier den vil bli anket.

– Jeg skal lese gjennom den sammen med min klient, og en anke vil bli levert i løpet av uken. Min klient kjenner seg overhodet ikke igjen i beskrivelsen av saken.

34-åringen nekter straffskyld og erkjenner heller ikke de faktiske forholdene i tiltalen.

Politiet avsluttet sin etterforskning i mai i år. Hovedforhandlingene i den omfattende saken har pågått i 13 dager, og totalt har retten mottatt forklaring fra 26 vitner, ifølge dommen.


Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger