Omstridt bok om Aker trekkes fra markedet

Henrik Langelands omstridte bok om Aker blir trukket fra markedet rett før den skulle ut i hyllene.

Omstrid bok av Henrik Langland

TRUKKET: Boka om Aker er blitt trukket fra markedet på grunn av manglende kreditering.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Timer etter at anmelderen i Morgenbladet avslørte at flere partier i Henrik Langelands Aker-bok Eventyrerne var kopiert uten tilstrekkelig kreditering, trakk forlaget boken fra markedet.

Ringte rundt for å stanse boka

Fredag kveld ringte forlagssjef Richard Aarø fra Tiden Norsk Forlag rundt for å få stanset videre distribusjon av Henrik Langelands bok til bokhandlere, skriver Dagens Næringsliv.

– Passasjer i boka er hentet fra kilder uten at tydelig nok henvisning er oppgitt. Forlag og forfatter innser at dette ikke er i samsvar med god sitatskikk, skriver forlaget i en pressemelding fredag kveld.

Anmelder Bernard Ellefsen i Morgenbladet anmeldte boken fredag. I anmeldelsen dokumenterer han at flere partier i boken er kopiert fra Wikipedia, Store norske leksikon og andre kilder uten tilstrekkelig kreditering.

«Henrik Langelands fortelling om Aker vakler under vekten av detaljene, og byggverket raser sammen når hele passasjer viser seg å være avskrift fra internett.», skriver Ellefsen.

Langeland er ifølge forlaget ikke tilgjengelig for å kommentere saken.

Skulle skrive jubileumsbok

Langeland ble i 2014 hyret inn for å skrive en jubileumsbok i forbindelse med Akers 175-årsjubileum.

Kjell Inge Røkke

LA UT BOKEN GRATIS: – Aker kjøpte og betalte for en tjeneste som til slutt viste seg ikke å holde mål, skriver Kjell Inge Røkke i forordet.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Dagens Næringsliv skrev i november at samarbeidet havarerte, etter uenigheter mellom forfatteren og Røkke.

Forhandlingene mellom Aker og Tiden Norsk Forlag endte resultatløst.

I januar ble det kjent at forlaget gikk videre med planene om å utgi industrikonsernets jubileumsbok mot hovedeier Kjell Inge Røkkes vilje.

Bokhandlere fått beskjed

Bokhandlerkjeden Norli Libris bekrefter overfor DN at de har fått beskjed fra Tiden Norsk Forlag om å trekke boken fra handel.

– Jeg fikk en e-post i dag om at boken trekkes fra markedet, sier konsernsjef John Thomasgaard til Dagens Næringsliv.

Også Linda Frid Jacobsen, daglig leder i Ark bokhandel, bekrefter at de har fått beskjed fra forlaget om å returnere boken.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger