Hopp til innhold

Røkke legger omstridt Aker-bok gratis ut på nett

Kjell Inge Røkke fikk ikke stoppet forfatter Henrik Langelands bok om Aker. Nå svarer han med å legge manuset ut på nettet. – Ikke overraskende at Røkke gjør noe slik, svarer forlagssjef Richard Aarø.

Kjell Inge Røkke

– Aker kjøpte og betalte for en tjeneste som til slutt viste seg ikke å holde mål. Vi sitter på opphavsretten og eiendomsretten til boken, skriver Kjell Inge Røkke i forordet.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

I et eget forord skriver Røkke at han skulle ha brukt de fire millionene til forlag og forfatter på noe mer nyttig, melder VG.

«Vi i Aker vil derfor gi fire millioner til et godt formål – som en påminnelse og kontrast til denne saken,» heter det i selskapets forord.

Langeland ble i 2014 hyret inn for å skrive en jubileumsbok i forbindelse med Akers 175-årsjubileum. Dagens Næringsliv skrev i november at samarbeidet havarerte, etter uenigheter mellom forfatteren og Røkke.

Forhandlingene mellom Aker og Tiden Norsk Forlag endte resultatløst. I januar ble det kjent at forlaget gikk videre med planene om å utgi industrikonsernets jubileumsbok mot hovedeier Kjell Inge Røkkes vilje.

– Mitt inntrykk er at det er Røkke som ikke liker boken, men at det er andre i Aker som liker den, sier forlagssjef Richard Aarø til NRK.

Kommer forlaget i forkjøpet

Nå svarer Røkke med å offentliggjøre manuset på selskapets nettside, for å komme forlaget i forkjøpet.

– Vi er positive til at Røkke gjør dette, vi ønsker jo at flest mulig skal lese boken. Hvis Aker vil bidra til det er vi positive til det, sier forlagssjef Richard Aarø til NRK.

I forordet begrunner Røkke hvorfor han legger ut bokmanuset på Akers hjemmesider:

«Var det viktigere for forfatteren å bekrefte journalistenes mediebilde enn å lage en uavhengig fortelling om Aker? (...) Aker kjøpte og betalte for en tjeneste som til slutt viste seg ikke å holde mål. Vi sitter på opphavsretten og eiendomsretten til boken.»

Røkke referere blant annet til at forfatteren ville ha med mediefremstillingen av Kjell Inge Røkke som en playboy, og mener det ikke har noen relevans til Aker.

– Skal slippe å betale for det

Som begrunnelse for at de publiserer boken i sin helhet, skriver de at forlagssjef Richard Aarø mener at manuset er et betydelig verk som må utgis.

– Vi tar forlagssjefen på ordet og overlater til leserne å ta standpunkt, står det i forordet, som er signert Kjell Inge Røkke og konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker:

– For det første skal de som er interessert slippe å betale for det. For det andre (...): Det står intet i manuset som vi ønsker å skjule.

Forfatter Henrik Langeland sier til NRK at han er overrasket over kritikken Røkke kommer med.

– Jeg har hatt et helt greit forhold til Kjell Inge Røkke og Aker. Når man skriver en slik bok blir det alltid litt uoverensstemmelse underveis, men det har vi løst greit. At dette kommer nå, er overraskende.

Langeland reagerer på at Røkke sier det er så mye feil i boken. Han håper likevel folk vil lese den redigerte versjonen som forlaget kommer med.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.