Hopp til innhold

Oljeprisen når nye høyder

Oljeprisen stiger og er på sitt høyeste nivå i år. Torsdag morgen kostet et fat nordsjøolje drøyt 43 dollar.

Odfjell-eide Deepsea Atlantic

Det kan tid før det er lønnsomt å bygge ut flere oljefelt i Norge, mener oljeanalytiker. Her Odfjell-eide Deepsea Atlantic-plattformen, utenfor Bergen.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

I januar nådde oljeprisen et bunnpunkt. Ikke på 13 år hadde prisen på nordsjøolje vært 27 dollar fatet.

Torsdag morgen steg oljeprisen imidlertid til sitt høyeste nivå i 2016, og lå på over 43 dollar fatet.

– Prisen må øke enda mer for å få i gang oljebransjen i igjen, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt.

Forventninger til OPEC-møte

Thina Saltvedt

Oljeanalytiker Thina Saltvedt tror oljeprisen må stige mer for at oljebransjen kommer seg på beina igjen etter nedgangstider.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

I løpet av de siste åtte årene har USA nesten doblet oljeproduksjonen, med såkalt skiferolje. Samtidig har Saudi-Arabia økt sin produksjon som et svar. Det har ført til en overflod av olje på markedet. Søndag møtes en rekke av de største oljelandene i Qatar for å diskutere om de skal fryse sin produksjon.

– Forventningene til møtet fører til at oljeprisen stiger. Det er håp om at landene kommer til enighet. Hvis det skjer blir det mindre olje på markedet.

– Samtidig har den amerikanske oljeproduksjonen begynt å falle litt raskere nå på nyåret. Også det skaper optimisme om mindre olje i markedet fremover, forklarer Saltvedt.

På møtet søndag er ventet at OPEC-land som Algerie, Saudi-Arabia, Qatar, Nigeria og De forente arabiske emirater møter Russland, melder Reuters. Til sammen står OPEC-landene for 40 prosent av verdens oljeproduksjon.

– Oljeprisen redder ikke bransjen ennå

Fra i oktober i fjor til januar i år har det blitt 5000 flere arbeidsledige i Norge, viser tall fra SSB. Permitteringer som følge av lav oljepris, får skylda. Men prisene må øke enda mer for å få oljebransjen i gang igjen, mener Saltvedt.

– De store funnet på Johan Sverdrup-feltet utenfor Stavanger begynner å bli lønnsomt i disse tider, men lenger nord trenger vi høyere oljepris. På dagens oljepris er det ikke lønnsomt å bygge ut nye oljefelt her i landet. Oljeprisen opp eller kostnadene ned for at oljefeltene blir lønnsomme. Enn så lenge er vi ikke der.

Kan svekke eksport

– En bieffekt av økt oljepris er at krona styrker seg, sier Saltvedt, som mener det kan få konsekvenser for norsk eksport.

– Da oljeprisen kollapset fikk vi god drahjelp av at kronekursen svekket seg. Det har ført til at vi har blitt mer konkurransedyktig utenfor Norges grenser. Når krona nå styrker seg litt igjen møter fiskerinæringen som har hatt god drahjelp av en svak krone, mer motstand.

– Selv om ikke krona kommer til å styrke mye, så skaper det noen utfordringer for eksportindustrien, og ikke minst Norges Bank. Det kan bety at Norges Bank er nødt til å kutte renta raskere for å hjelpe eksporten, sier oljeanalytikeren.

AKTUELT NÅ