Hopp til innhold

Dette reduserte misdannelse på penis

Gravide som spiste økologisk mat i svangerskapet halverte sannsynlighet for å få gutter med misdannelse på penis sammenlignet med dem som ikke spiste økologisk mat, viser ny forskning fra Folkehelseinstituttet.

Økologisk mat

MATVANER GJØR UTSLAG: Økologiske grønnsaker kan reduserer risikoen for misdannelse på penis, viser ny forskning fra mor og barn-undersøkelsen til Folkehelseinstituttet.

Foto: Jarl Fr. Erichsen / Scanpix

Folkehelseinstituttet har i Den norske mor og barn-undersøkelsen gjort undersøkelser blant 35 107 norske mødre som alle fødte gutter. Halvparten oppga at de spiste økologisk, mens den andre halvparten sa de aldri eller sjeldent gjorde det. 52 av dem som ikke spiste økologisk mat fikk sønner med misdannelsen Hypospadi, urinrør som munner et annet sted på penis enn normalt. Blant kvinnene som sa de spiste økologisk regelmessig fikk bare 22 sønner med misdannelsen.

– Spesielt var det økologiske grønnsaker som viste seg å være viktig, sier forsker ved Folkehelseinstituttet, Helle Margrete Meltzer

Ifølge Norsk Helseinformatikk fødes det rundt 90 barn med Hypospadi i Norge hvert år. Alle opereres med en gang, slik at urinrøret munner normalt.

– Oppsiktsvekkende resultat

– Vi har sjekket om forskjellen kan forklares med inntekt, utdannelse eller andre livsstilsfaktorer, men uansett slår de økologiske matvarene ut, spesielt grønnsakene,

Helle Margrete Meltzer

Forsker ved Folkehelseinstituttet, Helle Margrete Meltzer

Foto: Folkehelseinstituttet

sier Meltzer som er svært overrasket over resultatet.

Det er ikke gjort undersøkelser på andre misdannelser, men en liknende studie Folkehelseinstituttet gjorde i fjor viste omtrent samme resultat for svangerskapsforgiftning.

– Det er viktig å understreke at denne undersøkelsen på misdannelser er den første i sitt slag. Vi er varsomme med å tolke resultatene. Det må mer forskning til før vi kan konkludere med at det er en sikker sammenheng.

– Det er viktigst å spise sunt

Folkehelseinstituttet vet ikke årsaken til de store forskjellene, men Meltzer har likevel flere hypoteser.

– Den mest slående forskjellen er at det er mer syntetiske sprøytemidler i vanlige grønnsaker. Vi vet ikke om dette har betydning, nivåene i norske grønnsaker er uansett lave. En annen mulig forklaring er at det påvirker tarmfloraen vår forskjellig. En tredje forklaring er at det er mer beskyttelsesstoffer, såkalte antioksidanter, i økologiske grønnsaker.

Hun sier gravide ikke skal la seg skremme av den nye forskningen.

– Frukt og grønt, grovt brød, fisk og sunt fett går foran alle andre kostholdsråd. Så kan det være at det er en tilleggseffekt av det økologiske, men det er for tidlig å si.

Miriam Askarens

Miriam Askarens er opptatt av økologisk mat på grunn av dyrevelferd. På fanget er datteren Annie (5 mnd).

Foto: Marit Gjellan

Maten ble viktig i graviditeten

– Da jeg var gravid tenkte at jeg ville gi sønnen min et best mulig utgangspunkt, men du er sulten når du er gravid og av og til var det litt vanskelig, sier småbarnsmor Anette Fongen.

Anette Fongen

– Jeg spiser økologisk mat av og til, sier nybakt mor Anette Fongen

Foto: Marit Gjellan

Hun spiser økologisk, men er ikke veldig opptatt av det.

Mor Miriam Askarens er mer opptatt av økologisk mat og spiser en del av det, også da hun var gravid med Annie på nesten et halvt år.

– Vi kaster så mye mat. Jeg tror det er nesten like billig å kjøpe litt dyrere økologisk mat som du spiser opp og ikke kaster, sier Miriam.

NRK anbefaler

AKTUELT NÅ