Hopp til innhold

FHI: – Tegn på at smittetalla flater ut

Den sterke smitteøkninga i Norge ser ut til å avta. – Det er tegn på at smittetalla flater ut. Økninga er ikke like sterk, sier Folkehelseinstituttets direktør Camilla Stoltenberg.

Camilla Stoltenberg

IKKE OVER: Ifølge Camilla Stoltenberg tror FHI at utflatinga i smitten skyldes at smittetiltak som er satt inn virker, men at det ikke betyr at vi «kan slappe av».

Foto: Berit Roald / NTB

Hun understreker samtidig at det ikke betyr at faren er over.

– Det har skjedd en forbedring, men nå er jeg opptatt av å si at det ikke er tilstrekkelig til å snu det hele, sier Stoltenberg.

Smittetallet R har ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) falt fra 1,4 til 1,2 i november. Det betyr at én person i snitt smitter litt flere enn en person videre.

Både Helsedirektoratet og FHI tror utflatinga skyldes de strenge smittetiltaka som er satt inn, men at det er for tidlig å si sikkert.

Det tar i snitt ti til 14 dager fra tiltak er satt inn til man kan se hvilken effekt de har.

Kan fortsatt være aktuelt med strengere tiltak

– Situasjonen er fortsatt alvorlig. Vi kan ikke senke skuldrene, sier helseminister Bent Høie.

Han mener talla må betydelig mer ned før vi kan si at smitten går riktig vei.

Helsedirektør Bjørn Guldvog minner om at vi «ikke må ta seieren på forskudd», men stå løpet ut, fordi vi ikke vet hvordan utviklinga blir.

Dersom smitten ikke går ytterligere ned nærmeste uke, kan det bli aktuelt med enda flere innstramninger, bekrefter Guldvog.

I sin ukesrapport skriver FHI at det fortsatt er områder med høy smittespredning. Blant de ustabile områdene som nevnes er Oslo-området, Drammen og Bergen.

Helsedirektør Bjørn Guldvog oppfordret nordmenn til å vise omtanke for hverandre.

300 døde

300 personer har dødd av sykdom relatert til covid-19, ifølge FHI.

Siste døgn er det meldt om 594 nye smittetilfeller i Norge. Det er 46 flere enn dagen før. De siste sju dagene er det registrert til sammen 3599 nye smittetilfeller.

143 personer er innlagt på norske sykehus med covid-19. 15 av dem behandles med respirator, viser tallene fra Helsedirektoratet.

Personer født utenfor Norge utgjorde 40 prosent av nye smittetilfellene i uke 46, viser FHIs ukerapport. Over halvparten av dem som lå på sykehus på grunn av covid-19, var født utenfor Norge.

Ifølge FHI har ulike befolkningsgrupper vært rammet i ulike deler av pandemien. Først somaliere, så folk fra Pakistan.

Den siste tida har folk fra Polen og Serbia ligget høyt på smittestatistikken. Flere av disse har kommet til Norge som arbeidsinnvandrere.

Norske myndigheter har jobbet med tiltak rettet mot de konkrete gruppene. Opplysningskampanjer på ulike språk har blant annet bidratt til at smitten i de somaliske miljøet gikk ned.

550 bortvist fra grensa på grunn av pandemien

Rundt 550 personer ble bortvist fra Norges grense den siste uka. De fleste på Oslo lufthavn eller på grensa til Sverige.

I rundt 300 saker handlet det om reisende som manglet dokumentasjon på negativ koronatest. 350 personer er sendt på karantenehotell.

Justisminister Monica Mæland mener innreiserestriksjonene fungerer bra, og at det trolig ikke blir aktuelt å lette på disse før jul.

Få sier de har kontakt med mange

I undersøkelsen Symptometer oppgir en av fire nordmenn at de ikke hadde kontakt med noen forrige uke.

Ifølge Folkehelseinstituttet er det svært få spurte som oppgir at de har vært sammen med flere enn ti personer av gangen.

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier undersøkelser viser at de aller fleste følger råd og pålegg fra helsemyndighetene, selv om mange er lei.

– Det er viktig å anerkjenne at det er tungt å leve i en pandemi.

Han understreker at unge ikke bør bære store deler av tiltaksbyrden, og at kommunene bør legge til rette for at det finnes trygge møtesteder.

Han oppfordrer også folk til å ta kontakt med venner og bekjente som kan være sårbare.

– Selv om vi ikke har fysisk kontakt, så kan vi ha sosial kontakt, sier Guldvog.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger