Hopp til innhold

Håper nytt nettsted kan forhindre voldelig ekstremisme

Justisminister Grete Faremo (Ap) lanserte i dag nettportalen Radikalisering.no for å hjelpe foreldre, for politi og unge til å oppdage faresignalene ved ekstremisme tidlig.

Grete Faremo

Justisminister Grete Faremo håper nettstedet blir brukt at de som jobber med ungdom for å bli opplyst om situasjonen og tiltak mot voldelig ekstremisme.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Justiministeren erkjente på konferansen «Felles ansvar for forebygging av ekstremisme» i regi av Politihøgskolen, at politiet ikke har vært gode nok til å drive etterforskning av ekstreme miljøer på internett i kampen mot terror.

Med de nye nettsidene blant annet ønsker regjeringen å stanse ekstremister og radikale før de tyr til vold for å fremme holdningene sine.

– Det som skjer på nettet er viktig, sa Faremo på en konferansen.

– Si fra

Faremo spurte i sin innledning om hvordan vi skal vi møte og forebygge radikalisering og voldelig ekstremisme som i ytterste konsekvens kan føre til terror.

Radikalisering.no

Regjeringens nye nettsider om radikalisering og voldelig ekstremisme.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

– Om du ser noe, si noe, oppfordret Faremo.

Ett annet svar kom hun selv med ved å presentere regjeringens nye nettportal Radikalisering.no for politifolk, forskere, departementsansatte og journalister som deltar på konferansen.

På nettsidene oppfordres folk til å kontakte politiet dersom de er bekymret for at personer de kjenner eller vet om er radikalisert eller i ferd med å bli det.

Det er politi- og justisdepartementet som står bak nettportalen og de mener folk flest vet for lite om temaet.

For bekymrede foreldre

Det skal først og fremst være et sted der man kan få kunnskap om voldelig ekstremistene og radikalisering.

Faremo forklarte at nettstedet er for de unge, for bekymrede foreldre, for generelt interesserte og spesielt for folk som jobber med ungdom. Nettstedet kan bidra med stoff som er relevant for mange

– Vi føler et ansvar for at dette temaet blir belyst og debattert. Derfor tar vi ansvaret for å opprette en slik nettportal. Jeg håper nettstedet vil blir brukt, og jeg håper det vil kunne presentere oppdatert og nyttig innhold. Det er heller ikke umulig at det man etter hvert kan si fra om ekstreme holdninger på dette nettstedet, sa Faremo.

Portalen er ikke myntet på de ekstreme som opererer på nettet, men det skal opplyse folk om situasjonen og om tiltak som er satt i gang for å forebygge og bekjempe voldelig ekstremisme.

– Om sidene har interesse i ekstreme grupper er vanskelig for meg å spekulere i, sa Faremo.

Øyvind Strømmen

Øyvind Strømmen holdt selv et foredrag om høyreekstremisme i dagens Norge på konferansen.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

– Det mest ekstreme foregår på nett

Ifølge en annen foredragsholder på seminaret på Politihøgskolen, journalist og forfatter Øyvind Strømmen, er det svært mange av de ekstreme som opererer på nettopp internett.

– Det aller meste av dette foregår på nett. Du finner det i nettdebatter, på Facebook, og på deres egne nettsteder som blogger og lignende, sa Strømmen.

Strømmen har fulgt flere høyreekstreme bloggere over lang tid – blant annet Fjordmann som var en viktig inspirasjonskilde for Anders Behring Breivik

– Det ekstreme kontrajihadmiljøet er spesielt aktive på internett. Det finnes noen organisasjoner, som Norwegian Defence league, som har forsøkt seg ute i det offentlige, men de største gruppene finnes på nett, sa han.

Han la til at de fleste av disse er knyttet til bevegelser i Europa eller USA.

Strømmen har skrevet boka «Det mørke nettet. Om høyreekstremisme, kontrajihadisme og terror i Europa», der han beskylder norske politikere for å ha vært lite oppdatert og dessuten naive ovenfor voldspotensialet i nettdebatten fra islamhatere før 22. juli.

LES: – Hatsk nettdebatt førte til 22. juli

– Vanskelig å stanse

Strømmen mener det er vanskelig å stanse disse med ekstreme ytringer i nettdebattene.

– En del redaksjoner har gitt så totalt frislipp på nettdebatter, slik at flere debatter nærmest er kapret av ekstreme stemmer av ulike slag. Både høyreekstreme og andre. Det er utrolig hva slags voldsretorikk man kan komme over. Jeg har de siste ukene sett flere voldsfantasier rettet mot Brundtland og Stoltenberg, men også mot Tybring-Gjedde fra motsatt kant, sier Strømmen.

Han mener nettdebattene til medieaktørene i større grad må styres og modereres

– Jeg mener redaktørene må ta et større ansvar, sier han

I tillegg til å lansere et nytt nettsted, understreket Faremo på konferansen hvor viktig det er å få til en bedre koordinering

Bedre samarbeid

– Vi må anvende den kunnskapen som forskjellige etater besitter på en enda bedre og koordinert måte enn før, sa Faremo.

Hun sa også at justisdepartementet i neste års statsbudsjett har foreslått å øke rammene for Politiets sikkerhetstjeneste (PST), slik at etaten skal bli i bedre stand til å overvåke og analysere åpne ekstreme miljøer på internett.

Grete Faremo og Øyvind Strømmen

Justisminister Grete Faremo og Øyvind Strømmen deltok begger på konferansen «Felles ansvar for forebygging av ekstremisme» i regi av Politihøgskolen.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger