NRK Meny
Normal

Nye tiltak mot arbeidsledighet kan komme raskere enn planlagt

Finansminister Siv Jensen er beredt på å komme med nye tiltak mot den voksende arbeidsledigheten allerede før revidert nasjonalbudsjett.

Siv Jensen

NYE ARBEIDSPLASSER: Siv Jensen mener det er viktig at arbeidstakere får brukt kompetansen sin på andre områder.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Stein Lier-Hansen.

OPPSIGELSER: Stein Lier-Hansen spår et dystert 2016.

Foto: Andersen, Ståle / SCANPIX

Ytterligere seks prosent av arbeidstakerne i den oljerelaterte industrien blir arbeidsløse i 2016. Det spår Norsk Industri i konjunkturrapporten for 2016.

Tallet kan bli 20.000 nye arbeidsløse.

– Det er dramatisk. Norges største verdikjede er i fritt fall for tiden, sier Stein Lier Hansen, administrerende direktør i Norsk Industri.

Han mener regjeringen snarest må gjøre noe med reglene for hvor lenge bedriftene kan ha sine arbeidstakere permittert.

– Hvis regjeringen ikke gjør noe nå sover de i timen. Det har alltid vært slik at permitteringsreglene skal følge konjunkturene på arbeidsmarkedet. Nå har vi en situasjon som tilsier at vi skal ha 52 uker, sier Lier-Hansen.

– Oppsiktsvekkende

Stortingsrepresentant Marianne Marthinsen (Ap).

KRITISK: Marianne Marthinsen mener regjeringen er passive når det kommer til å føre politikk mot arbeidsløsheten.

Endringer i permitteringsreglene er noe også Arbeiderpartiet har frontet og som de mener er en god løsning i dagens situasjon.

– Det er ganske oppsiktsvekkende når finansministeren sier at politikken virker godt. Det som er problemet er at de bruker veldig mye penger over statsbudsjettet, som ikke virker, sier Marianne Marthinsen, finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet.

Finansminister Siv Jensen minner om at vi nå er inne i en varig strukturell endring og mener fokuset bør ligge på å skape nye arbeidsplasser.

– Vi har gjort endringer som gjør det enklere for arbeidstakere å bruke kompetansen i andre deler av norsk næringsliv. Arbeiderpartiet kommer med svært umoderne og gammeldagse svar på utfordringen norsk økonomi står i.

Effektuerer tiltak

Regjeringen kom i statsbudsjettet med en tiltakspakke mot arbeidsledigheten som har vokst til 4,6 prosent. Men flere tiltak kan komme om kort tid.

– Vi er nå 28 dager inn i det nye året, og tiltak etter tiltak vil nå bli effektuert slik at vi kan øke sysselsettingen der hvor behovene er størst, sier Jensen, og fortsetter.

– Regjeringen er beredt til å komme med nye tiltak hvis behovet skulle tilsi det, som i så fall betyr at vi er rede til å gjøre det også før revidert.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger