Hopp til innhold

Varsler nye regler for arbeidsinnvandring

Brudd på utlendingsloven fra asylsøkere skal ikke være til hinder for å få behandlet søknad om arbeidstillatelse, opplyser Justisdepartementet fredag morgen.

Maria Amelie

Regjeringen slår fast at Maria Amelie fremdeles må sendes ut av landet.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Dermed har regjeringen funnet en løsning som gjør at Maria Amelie kan komme raskt tilbake til Norge.

Kan «bytte kø» med en gang

Regelendringen gjør at hun kan søke om arbeidstillatelse med en gang hun kommer til Russland.

De nye reglene endrer ikke vedtaket om at hun, og andre i hennes situasjon, må ut av Norge. I Maria Amelies tilfelle settes hun på fly til Moskva, men kan «bytte kø» - fra å søke om asyl til å søke om arbeidstillatelse - med en gang.

– Dette gjør vi for å sikre norske bedrifter tilgang til høyt kvalifisert arbeidskraft, som de har behov for, sier statssekretær i Justisdepartementet Pål Lønseth.

Det normale har vært at det følger et utvisningsvedtak med en utsending. Da har personen fått innreiseforbud til Norge i en viss periode.

SV har jobbet hardt for at Maria Amelie skulle få bli i Norge, og at man skulle kunne finne en løsning uten at hun måtte ut av landet, men regjeringskollega Arbeiderpartiet har stått fast på at det er et viktig prinsipp å skille mellom asylinstituttet og asylsøknaden hennes der, og arbeidsinnvandring.

Det å ha oppholdt seg ulovlig i Norge, skal få en konsekvens, og derfor må både Maria Amelie og andre i hennes situasjon ut av landet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Video Takvam om regelendringer for arbeidsinnvandring

NRKs politiske kommentator Magnus Takvam mener regjeringen har beveget seg med museskritt.

Må reise til Russland

– Regjeringen fører en konsekvent, rettferdig og rettssikker flyktning- og asylpolitikk. Den politikken ligger fast, heter det i pressemeldingen fra Justisdepartementet.

– Asylinstituttet innebærer at vi skal hjelpe de som trenger beskyttelse. Både utlendingsforvaltningen og domstolene har avslått Maria Amelies asylsøknad. Konsekvensen av disse avslagene er at hun må reise til Russland, som er opprinnelseslandet.

Selv om regjeringen nå endrer regelverket, betyr ikke det at hun nærmest kan snu på flyplassen i Russland. For å søke om arbeidstillatelse, må hun fortsatt kunne identifisere seg med pass eller andre dokumenter.

Uklart hvor mange det vil gjelde

I pressemeldingen heter det videre at regjeringen vil sikre at brudd på utlendingsloven etter en forutgående asylsak ikke må være til hinder for adgangen til å få behandlet søknad om arbeidstillatelse, og vil legge frem nødvendige regelendringer for å oppnå dette.

Regjeringen er enige om den politiske løsningen, men det gjenstår fremdeles noe arbeid med finjussen. Det er derfor ikke klart hvilke kriterier som skal avgjøre hvilke personer som skal omfattes av regelendringen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Video Regelendring etter Amelie-saken

Politisk kommentator i Dagsavisen Helge Ulstein kommenterer regjeringens løsning.

Maria Amelie skuffet

Da Marie Amelie meldte seg for politiet i formiddag, slik hun må gjøre hver dag, var hun svært skuffet over nyheten - trolig fordi det er klart at hun er nødt til å reise tilbake til Russland før hun kan søke om arbeidstillatelse i Norge.

– Jeg har det forderdelig fordi jeg er så redd for livet mitt, sa en ordknapp Maria Amelie.

Brynjulf Risnes

Maria Amelies advokat Brynjulf Risnes finner ikke grunn til å juble over regjeringens løsning.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Maria Amelies advokat Brynjulf Risnes er skuffet over regjeringens løsning. Han mener at dette kan gjøre saken vanskeligere for Amelie.

– Sånn som situasjonen er i dag, er hun ikke utvist, og vi mener at hun ikke skal utvises. Hvis regjeringen mener noe som helst rundt spørsmålet om Amelie skal utvises eller ikke, så er jo det sensasjonelt i seg selv, sier Risnes.

– Hvis vi skal tolke det de sier, må vi jo anta at hun blir utvist, også skal de gjøre det litt lettere å komme tilbake. Å presentere det som en løsning synes jeg fremstår som veldig underlig, fordi det egentlig er å gjøre det enda verre for henne.

Les mer:

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger