Hopp til innhold

- Maria Amelies far hadde milliongjeld

En gjeld på mer enn 10 milloner kroner skal ha vært årsaken til at Maria Amelies familie måtte flykte fra Russland. Disse opplysningene kaster nytt lys over saken, mener advokat Brynjulf Risnes.

Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Bloggen til en russisk journalist kan bli avgjørende i Maria Amelie-saken.

Maria Amelie

Maria Amelie er pålagt meldeplikt hos politiet, her forlater hun PU onsdag morgen sammen med kjæresten Eyvind Trædal.

Foto: Roald, Berit / Scanpix
Advokat Brynjulf Risnes etter at politiet anket

Advokat, Brynjulf Risnes håper en russisk blogg kan bevise at at det er livsfarlig for Maria Amelie og hennes famile å returnere til Russland.

Det er bloggen til russiske Madina Sageeva, korrespondent i det russiske nyhetsbyrået ITAR-TASS, som nå kan få betydning for Maria Amelies sak i Norge, mener Risnes.

Innholdet i bloggen er nå fakset til UDI.

– 10 millioner i gjeld og truet på livet

I en lengre artikkel hevder hun at Khetag Salamov, som er far til Maria Amelie hadde en gjeld på mer enn 10 millioner norske kroner da han valgte å flykte på slutten av 1990-tallet.

De skal ha blitt truet på livet av dem de skyldte penger.

Advokaten til Maria Amelie, Brynjulf Risnes, håper opplysningene til den russiske bloggeren vil gi dem medvind.

– Dersom vi kan få bekreftet at iallefall deler av forklaringen som de ga den gangen de kom til Norge er korrekt, stiller det saken i et helt annet lys. Det vil bevise at søknaden ikke var grunnløs.

– Kan bli tatt på veien fra flyplassen

Maria Amelie, eller Madina Salamova som hun egentlig heter kom til Norge i 2002, Nå trues hele familien med utvisning, men flere mener nå at de nye opplysningene om hvorfor de måtte flykte, kan forandre saken.

– Journalisten hevder at det er meget farlig for Maria Amelie å returnere til Nord-Ossetia, sier utenriksmedarbeider i NRK, Jan Espen Kruse.

– Hun skriver noe ironisk at dersom det er slik at et liv blir verdsatt til mer enn noen millioner dollar, da kan hun komme tilbake. Og legger til at faren er overhengende for at hun kan forsvinne allerede på veien fra flyplassen i Moskva, sier Kruse.

Kruse sier bloggen er et meget sterkt forsvar for at Amelie skal få bli i Norge, dersom innholdet stemmer.

Stor konflikt

– Opplysningene i bloggen bekrefter langt på vei historien som Maria Amelies foreldre har forsøkt å fortelle UDI og UNE gjentatte ganger, sier Risnes.

I bloggen skriver blant annet Sageeva, ifølge Risnes, at det er kjent at familien var innblandet i en stor konflikt i hjembyen Vladikavkaz, og at noen der skal ha ment at familien skyldte dem store pengesummer.

Maria Amelie i politiets varetekt januar 2011

Maria Amelie har levd som papirløs i Norge i flere år. Onsdag forrige uke ble hun pågrepet, og skal sendes ut av Norge.

Foto: NRK

Det blir også beskrevet at farens bror, Kaurbek Salamov, en berømt kirurg og professor i Moskva, ifølge Aftenposten, skal ha blitt forfulgt og plaget i etterkant av at Maria Amelie og foreldrene flyktet fra Russland i 2000.

Det beskrives også at familien hadde kontakter på høyt nivå, en nær slektning av familien er gift med Jevgenij Sjaposjnikov, den siste forsvarsministeren i Sovjetunionen.

LES: – Mer prinsipiell enn Amelie-saken

LES: 193 sendt hjem i skyggen av Amelie

Økt fare

– Opplysningene har betydning på to måter. For det første viser de at UDI har misforstått historien til foreldrene da de kom til Norge. Slik sett fungerer den som en oppreisning for dem for at de aldri har blitt trodd. Det kan også gjøre at det stiller det ulovlige oppholdet i et annet og mer forståelig lys, sier Risnes.

– For det andre ber vi UDI vurdere om det at historien nå virvles opp igjen i russiske medier, øker faren for Marie Amelie, sier Risnes.

I dag sendte han en hastefaks til UDI hvor han ba direktoratet vurdere de nye opplysningene, samt utsette uttransporteringen til de nye opplysningene er vurdert.

Marie Amelie møtte torsdag opp for andre dag på rad hos Politiets utlendingsenhet for å overholde meldeplikten sin. Hun fikk følge av kjæresten Eivind Trædal og to venner.

– Vi håper de nye opplysningene fra Russland gjør at hun slipper å bli sendt ut, uttalte Trædal på vei ut fra politikontoret.

Feil navn på presidenten

Salamovfamiliens fortid i det kaotiske Nord Ossetia på 1990-tallet blir mer og mer sentral når en mulig utsendelse av Maria Amelie nå nærmer seg.

Rettsdokumentene fra den gangen familien fikk avslag på sin asylsøker viser at norske myndigheter hadde svært mangelfull kunnskap om deres bakgrunn, og i rettsdokumentene oppgir man blant feil navn på presidenten i republikken.

Etter det NRK kjenner, har heller ikke de som driver med landanalyse av dette området i Utlendingsdirketoratet blitt koblet inn i saken.

AKTUELT NÅ