Hopp til innhold

Nye helsekrav kan ramme diabetikere

Helsedirektoratet jobber med nye helsekrav som må oppfylles for å kunne ha førerkort. Kravet kan føre til at det blir vanskeligere for folk med diabetes å kjøre bil.

Created by InfoDispatcher

Dagsrevyen: Telemontør Truls Hjelseth har diabetes og frykter at han mister jobben dersom nye helsekrav trer i kraft.

Målet med de nye helsekravene er å bedre trafikksikkerheten, men forslaget rammer særlig diabetikere hardt.

Dersom forslaget vedtas kan nesten 30.000 diabetikere miste førerkortet.

– De kan være trygge på at vi skal legge stor vekt på deres tilbakemelding slik av vi får en god balanse mellom hensynet til trafikksikkerhet og behovet diabetikere har for å kjøre bil, sier divisjonsdirektør i Helsedirektoratet Svein Lie.

Diabetesforbundet skeptisk

Etter planen skal de nye reglene tre i kraft fra 1. september. Hos Diabetesforbundet er de skeptiske til de nye helsekravene.

– At det legges frem regler som gjør det nesten umulig å for folk med diabetes å kjøre bil i Norge, er det ikke noe grunnlag for. Vi er veldig bekymret for at dette skal gå igjennom, sier generalsekretær i Diabetesforbundet, Bjørnar Allgot.

Kan miste jobben

En av dem som kan bli rammet er telemontør Truls Hjelseth, som er avhengig av førerkort i jobben. Han har levd med diabetes type 1 i 18 år.

– Jeg bruker insulinpumpe til daglig. På pumpa sitter en måler som hele tiden forteller meg hva blodsukkernivået mitt er. Hvis verdiene endrer seg, må vi stoppe.

Han sier det vil være umulig for ham å gjøre den jobben han gjør i dag dersom reglene endres.

– De prøver kanskje å luke bort farlige sjåfører, men jeg tror det er flere farlige sjåfører enn de som har diabetes og førerkort, sier Hjelseth.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger