NRK Meny
Normal

Nederlandske eksperter skal se på bevis i Skøyen-saken

I dag besluttet Oslo tingrett å utsette rettssaken i forbindelse med drapet i garasjeanlegget på Skøyen til senest 5. desember. Dommerne mener nye eksperter må vurdere hovedbeviset i saken.

Garasjeanlegget i Hoffstunet

Her i garasjeanlegget på Skøyen ble 43 år gamle Vegad Bjerck funnet drept med 11 knivstikk i kroppen. Rettes medlemmer er her på bildet på befaring i forbindelse med rettssaken som startet 3. oktober 2011.

Foto: Varfjell, Fredrik / SCANPIX

Hovedforhandlinga i Skøyendrapssaken startet i Oslo tingrett 3. oktober i år.

Etter en og en halv uke ble det imidlertid pause i hovedforhandlingen på ubestemt tid som følge av strid om aktoratets hovedbevis mot tiltalte - en fruktkniv funnet hjemme hos tiltalte.

Stor splid om knivbeviset

Tyske kriminalteknikere slo fast at den samme fruktkniven ble brukt til å drepe Vegard Bjerck i garasjeanlegget på Skøyen 18. desember 2008. Konklusjonen baserte de på at kutt i avdødes ribbein samsvarte med merker på knivbladet.

Rettsmedisner Sidsel Rogde og norske Kripos konkluderte i tingretten med at fruktkniven «kan være» drapsvåpenet, men at de ikke kan si det sikkert.

På den andre siden står forsvarets sakkyndige; anatomiprofessor Per Holck som utelukker at fruktkniven kan være mordvåpenet, og to eksperter fra Australia og USA, som begge er kritiske til den tyske rapporten fordi de mener merkene på ribbeinet og kniven ikke er store nok til å gi sikre svar.

Vil ha inn nederlanske eksperter

Onsdag ettermiddag bestemte altså dommerne seg for å utsette andre del av hovedforhandlinga, slik at nye eksperter skal belyse det omstridte knivbeviset.

De oppnevner to kriminalteknikere, Rene Pieterman og Isaac Keereweer, fra det nasjonale kriminaltekniske institutt i Nederland.

Svein Holden

Aktor Svein Holden sa i retten onsdag at nye ekspertvurderinger er avgjørende for at dommerne skal kunne avsi en riktig dom i saken.

Foto: Knutsen, Marius / SCANPIX

Ifølge aktor Svein Holden kan deres undersøkelser være klare tidlig i uke 49, altså i begynnelsen av desember.

Retten åpner for at noe av hovedforhandlingen kan finne sted i november, dersom partene blir enige om det.

– Sentralt i saken

Deres oppgave blir å undersøke om den beslaglagte kniven har påført skaden i avdødes ribbein eller ikke.

De skal også få tilgang til de ulike uttalelsene fra andre sakkyndige i saken og den tyske rapporten.

I rettens kjennelse heter det at «det står sentralt i saken» om det kan føres sakkyndig bevis for at det er kniven beslaglagt hos tiltalte som har satt spor i
avdødes ribben eller ikke, og at dommerne mener at andre sakkyndige ikke har fått kontrollert de tyske analysene på en god nok måte.

Aktor, Svein Holden, sier beslutningen om å tilkalle de nederlandske ekspertene, ikke var uventet.

– Jeg synes retten har truffet en riktig avgjørelse, og jeg vil legge til rette for at de videre undersøkelsene utføres så raskt som mulig, sier han til NRK.no

Knut Lindboe

Forsvarer Knut Lindboe, sa i retten onsdag at hans klient ikke ønsket noen form for utsettelse av saken.

Foto: Camilla Wernersen / NRK
– Tiltalte er skuffet

Forsvarer Knut Lindboe sier hans klient er «svært skuffet» over rettens kjennelse.

– Han har gjennomgått over en uke med hovedforhandling, som er en stor belastning. Nå må han leve i uvisshet flere måneder til, sier Lindboe itl NRK.no

Forsvareren peker også på at en utsettelse i en så komplisert sak er uheldig fordi dommerne kan glemme mye på ti uker av de vanskelige bevisførslene.

– Nå må vi vurdere om vi skal anke kjennelsen til lagmannsretten eller om det vil ta for lang tid, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger