Hopp til innhold

NVE frykter mye vann i småelvene

NVE opprettholder flomvarselet på oransje nivå for de store vassdragene på Østlandet, men frykter at man lokalt i mindre elver kan få vannføringer på rødt nivå fredag og lørdag.

Flom i Leirafossen

NVE er spesielt bekymret for vannstanden i de mindre elvene. Slik så det ut i Leirafossen i Valdres onsdag.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

Kraftig snøsmelting og regn vil føre til ytterligere økning av vannføring i elver og bekker, særlig for elver som drenerer områder med snø, skriver NVE i sitt nye flomvarsel for Østlandet.

Elise Trondsen, Hydrolog i NVE

Elise Trondsen, Hydrolog i NVE

Foto: NVE

– Dette er en alvorlig situasjon, sier vakthavende hydrolog Elise Trondsen i NVE.

NVE varsler flomfare på oransje nivå, nivå tre av fire, i Trysilelva, Glomma, Gudbrandsdalslågen, Drammensvassdraget og de øverste delen av Numedalslågen.

I tillegg er NVE bekymret for vannstanden i de mindre elvene.

– Lokalt i mindre elver kan man få vannføringer på rødt nivå, skiver NVE i varselet.

Rødt nivå er det høyeste av de fire nivåene NVE opererer med.

I Trysilelva var vannstanden på onsdag rundt halvannen meter høyere enn i helga. 82 år gamle Tora Nerberg måtte evakueres fra hjemmet sitt, og vognene på Trysilelva camping ble flyttet til et sikkert sted.

De første skadene ved flom er gjerne campingvogner og såkalte spikertelt på campingplasser, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

– Årsaken er at campingplassene gjerne ligger svært tett mot elver, vann og innsjøer, og dermed blir rammet tidlig, sier Clementz.

Han oppfordrer alle som har campingvogner på flomutsatte steder til å flytte dem lenger inn på land.

Flom ved Hokksund Camping, 10.mai 2018

Slik ser det ut ved Hokksund Camping ved Drammenselva i dag.

Foto: Olav Døvik / NRK

Varsler nedbør

Så langt er det snøsmelting på grunn av varmen som har ført til den øke vannstanden. Flere steder ble det satt ny snørekord i vinter.

Nå kan det i tillegg komme regn. I morgentimene registrerte meteorologene et nedbørområde med lynaktivitet over hav og nær land i både Hordaland, Rogaland og Agder. Torsdag kan det komme mellom 30 og 40 millimeter medbør på bare seks timer enkelte steder på Vestlandet.

Dette været forventer Trondsen i NVE vil bevege seg østover.

– Vi er veldig usikre på hvor denne nedbøren vil treffe, hvilke mengder som kommer, og hva slags effekt dette vil ha på vannstanden, sier Trondsen.

Laster Twitter-innhold

Forebyggingsekspert i Tryg Forsikring, Øyvind Setnes, råder folk som bor utsatt til å rydde unna løse gjenstander og gjøre det de kan for at vannet skal få renne unna.

– Hold avløp og rister fri for søppel og annet rask som kan sperre for vannet. Det kan bli mye overvann, sørg for at vannet ikke kommer inn i boliger og garasjer. Rydd også vekk hagemøbler som kan ta skade av store nedbørsmengder, lyder rådene fra Setnes.

Oversvømt sykkelsti ved Mjøndalen, 10. mai 2018

Det kan bli en våt opplevelse å sykle på denne sykkelstien langs Drammenselva.

Foto: Olav Døvik / NRK

AKTUELT NÅ