Hopp til innhold

NRK forbyr TikTok

Ansatte i NRK må nå fjerne TikTok fra sine tjenestetelefoner. Det har toppledelsen i mediehuset bestemt.

Britain TikTok

NRK forbyr TikTok for ansatte.

Foto: Kiichiro Sato / AP

NRK har konkludert med at de ikke tillater TikTok installert på mobiler og nettbrett som er koblet til NRKs systemer.

– NRK har etter en egen gjennomgang av sikkerhetsmessige utfordringer som er knyttet til bruken av TikTok, besluttet at vi ikke tillater applikasjonen på digitale enheter som er tilknyttet NRK. Det sier strategi og medier-direktør i NRK, Jørgen Heid.

Bakgrunnen er at Nasjonal sikkerhetsmyndighet fraråder bruk av TikTok på tjenestetelefoner til ansatte i offentlige og private virksomheter.

Hva med eksterne arbeidstakere, frilansere og vikarer som ikke har NRK-telefon?

– NRK kan ikke bestemme hva folk skal gjøre med sine private telefoner. Men hvis de velger å ha TikTok på telefonen, kan de ikke være knyttet til NRK sine systemer samtidig, sier Heid.

Les også Stortinget, Telenor og flere kommuner ber ansatte slette TikTok

TikTok vekk frå mobilar. Illustrasjon.

Klare anbefalinger

Tidligere har offentlige etater og private selskaper bedt sine ansatte om å slette den kinesiske appen fra mobilene sine. De er redd for at hemmelig informasjon kommer på avveier.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) anbefalte tidligere i mars at TikTok eller Telegram ikke bør installeres på offentlig ansattes tjenestetelefoner.

– Nasjonal sikkerhetsmyndighet nevner også Telegram. NRK sin egen vurdering er at det er greit å bruke Telegram, bortsett fra de delene som er underlagt sikkerhetsloven, sier Heid.

Han understreker at Telegram er et viktig journalistisk verktøy.

Tidligere har flere kommuner, blant dem Oslo og Bergen, bedt sine ansatte om ikke å ha applikasjonene TikTok og Telegram på enheter som benyttes i arbeidssammenheng.

Får egne telefoner

Redaksjoner som bruker TikTok til publisering i dag, vil få egne telefoner som kan benyttes til dette formålet. Disse telefonene vil ikke vil være koblet på NRKs nettverk eller tilknyttet NRKs infrastruktur. Det opplyser ledelsen i en intern melding.

– NRK har i flere år jobbet for å bli mindre avhengige av sosiale medier, og denne saken viser hvorfor det er viktig. Vi kommer tilbake til hvordan publiseringen fremover blir i praksis, sier Jørgen Heid, direktør i Strategi og medier-divisjonen i NRK.

Heid tror og forventer at de ansatte vil følge retningslinjene som NRK har gitt.

– Dette er et tillitsbasert forhold, så vi regner med at de vil gjøre det. Vi vil ikke overvåke om folk sletter det.

Hva er farlig med TikTok? Er det en spionapp for Kina, eller er det en ufarlig app der man kan legge ut dansevideoer og dele mattips? Flere land innfører forbud mot TikTok. Hva er det de er så redde for?

Hva er farlig med TikTok? Er det en spionapp for Kina, eller er det en ufarlig app der man kan legge ut dansevideoer og dele mattips? Flere land innfører forbud mot TikTok. Hva er det de er så redde for?

AKTUELT NÅ