Hopp til innhold

Stortinget, Telenor og flere kommuner ber ansatte slette TikTok

Både offentlige etater og private selskap ber nå sine ansatte slette den kinesiske appen TikTok fra mobilene sine. De er redd for at hemmelig informasjon kommer på avveie.

TikTok vekk frå mobilar. Illustrasjon.

TIKTOK-FORBUD: Det blir ikke lenger lov å ha applikasjonen TikTok på tjenestetelefoner i Bergen og Oslo kommune.

Foto: Lidvard Sandven / NRK

Tirsdag ble det kjent at Justisdepartementet fraråder TikTok og Telegram på departementenes tjenestetelefoner.

Torsdag fulgte Bergen kommune, Oslo kommune og Stortinget følger etter.

Det kinesiske sosiale mediet TikTok har den siste tiden vært mye omtalt.

I februar snakket NRK med førsteamanuensis ved NTNU, Gaute Wangen, som forklarte hvordan appen samler inn alt den kan om deg, meldinger du skriver i appen, men også tekniske detaljer fra telefonen din, lokasjon, språk, hvor du befinner deg, når du befinner deg hvor, biometri og den prøver å identifisere deg og ansiktet ditt.

Også ved chatteappen Telegram, som er av russisk opprinnelse, har det blitt stilt spørsmål applikasjonens sikkerhet.

Oslos finansbyråd Einar Wilhelmsen har sendt brev til alle kommunes virksomheter med beskjed om å ikke bruke de to appene.

Han sier til NRK at han er glad for klargjøringen fra statlige myndigheter.

– Dette har vi også diskutert, og det er naturlig for oss å følge råd fra sikkerhetsmyndighetene. Så i tråd med den sikkerhetsfaglige vurderingen som Nasjonal sikkerhetsmyndighet har gjort, fraråder vi nå ansatte å laste ned TikTok eller Telegram på sine tjenestemobiler eller andre jobbenheter, sier Wilhelmsen.

Forbud i Telenor

Også Telenor opplyser til NRK at de forbyr TikTok på sikkerhetsklarerte tjenestetelefoner.

– Våre egne sikkerhetsmessige vurderinger tilsier at TikTok utgjør en betydelig risiko på enheter med tilgang til våre interne systemer, sier kommunikasjonssjef Julie Hæhre.

Forbudet gjelder ansatte sine mobilenheter som er sikkerhetsklarerte eller autoriserte.

Torsdag ettermiddag forklarer Tiktoks administrerende direktør Shou Zi Chew seg i en høring i den amerikanske Kongressen. TikTok har aldri delt, eller blitt bedt om å dele amerikanske brukerdata med kinesiske myndigheter, skal det blant annet stå i Chews uttalelse fra høringen i dag. Han sier også at det er flere misforståelser ute om TikTok.

Bergen kommune først ute

– Vi tar konklusjonen fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet på alvor. Derfor ber vi nå om at ansatte fjerner TikTok og Telegram fra tjenestemobiler og andre enheter, sier Per-Arne Hvidsten Larsen fra Venstre.

Han er byråd i Bergen for finans, næring og eiendom.

Og øverste ansvarlig for informasjonssikkerhet i Bergen kommune som har 20.000 ansatte.

Justis- og beredskapsdepartementet fraråder at politikere og ansatte i departementene har applikasjonene TikTok og Telegram på sine tjenesteenheter.

Med det menes mobiltelefoner, nettbrett eller personlige datamaskiner betalt av arbeidsgiver.

Beslutningen kommer etter at Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) vurderer at risikoen er høy når TikTok eller Telegram er installert på ansatte sine telefoner.

Heller ikke Stortinget tillater de to appene på mobilene til sine ansatte.

Presidentskapet på Stortinget har gitt beskjed om at TikTok og Telegram ikke lenger tillates på enheter med tilgang til Stortingets systemer. Beslutningen har umiddelbar virkning.

– Jeg mener det er naturlig at vi legger oss på samme linje som regjeringen, sier Hvidsten Larsen i Bergen.

Ovenfor NRK opplyser direktør for digitalisering og innovasjon, Kjetil Århus, at det også gjelder private mobiltelefoner som er tilknyttet kommunen, for eksempel ved at mobilen er koblet opp mot en kommunal e-postkonto.

Ansatte med kommunedata på sin mobil, må altså enten fjerne dette, eller TikTok og Telegram.

– Vi skal ikke blande oss i hva privatpersoner gjør på sine privattelefoner. Dette handler om de som bruker kommunesystemer og den tilgangen som vi er redd for at man kan få til data fra Bergen kommune, enten det er Russland eller Kina, forklarer byråden.

Per-Arne Hvidsten Larsen

Byråd Per-Arne Hvidsten Larsen ber i dag ansatte i Bergen kommune om å slette både TikTok og Telegram fra sine tjenestetelefoner.

Foto: Linnea Skare Oskarsen / NRK

Må vekk fra alle enheter knyttet til kommunen

TikTok og Telegram må dermed avinstalleres fra alle enheter som er eid av Bergen kommune, eller som på noen måte er tilknyttet kommunens interne, digitale tjenester.

Det vil si at ansatte som har installert TikTok på en telefon som er koblet opp mot en kommunal e-postkonto, må fjerne applikasjonene.

Hva er farlig med TikTok? Er det en spionapp for Kina, eller er det en ufarlig app der man kan legge ut dansevideoer og dele mattips? Flere land innfører forbud mot TikTok. Hva er det de er så redde for?

Hva er farlig med TikTok? Er det en spionapp for Kina, eller er det en ufarlig app der man kan legge ut dansevideoer og dele mattips? Flere land innfører forbud mot TikTok. Hva er det de er så redde for?

Bergen kommune har i dag én TikTok-konto med innhold som er rettet mot barn og unge.

– Hvis det er behov for å administrere TikTok-kontoer, må det skje fra egne mobiltelefoner eller nettbrett som er dedikert for dette. Og som ikke er tilknyttet kommunens interne systemer, sier Hvidsten Larsen.

Collage med bilde frå justisminister Emilie Enger Mehl på TikTok

Justisminister Emilie Enger Mehl har brukt sin tjenestetelefon til TikTok. Det har hun nå sluttet med.

Foto: @emiliemehl8

– Ikke en dag for tidlig

Stortingsrepresentant og tidligere justisminister Per-Willy Amundsen fra Fremskrittspartiet mener forbudet er på høy tid.

– Det skjer ikke en dag for tidlig. Her har Norge vært naiv, sier Amundsen.

Han ser ikke bort ifra at det er flere apper som det bør vurderes et forbud mot, da spesielt apper som er kontrollert av Russland, Nord-Korea og Iran, som Norge ikke har sikkerhetspolitiske forbindelser til.

Per Willy Amundsen

Per-Willy Amundsen (Frp) mener forbudet burde skjedd før.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Sofie Marhaug fra Rødt har frem til i dag hatt Telegram på mobilen, som hun hovedsakelig har brukt til å kommunisere med utenlandske venner.

Hun har ikke hatt TikTok på tjenestetelefonen, fordi hun glemte passordet til kontoen da hun fikk den.

Marhaug ser poenget med å forby appen for Stortinget sine ansatte.

– Det er helt greit å legge begrensninger på tjenestetelefonen siden det ikke er vår personlige, sier Marhaug til NRK.

Fare for sikkerheten

Det er Etterretningstjenesten sin Fokus-rapport som er bakgrunn for Mehl sin vurdering, og som nå blir gjeldende i Bergen kommune.

I rapporten blir Kina og Russland trukket fram som de fremste truslene mot norsk sikkerhet.

Rådhuset i Bergen

Bergen kommune har 20.000 ansatte.

Foto: Even Norheim Johansen

De peker også på at sosiale medier er en gunstig arena for trusselaktører og andre som ønsker å påvirke oss gjennom desinformasjon og falske nyheter, sier Mehl i en pressemelding.

Samtidig minner Mehl på at også andre sosiale media kan være problematiske å bruke.

Også andre apper som Facebook, Instagram og Snapchat samler inn mye informasjon. NSM peker på utfordringen med mulig kommersielle videresalg av slike data. Alle som bruker sosiale medier bør derfor ha et bevisst forhold til hvilken informasjon man deler, og innstillingene man har på telefonen sin, sier justis- og beredskapsminister Mehl.

Kristin Ljosland, Emilie Enger Mehl og Marianne Rossevatn.

Alle som bruker sosiale media bør ha et bevisst forhold til hva slags informasjon som blir samlet inn. Her er Mehl på landsmøtet i Senterpartiet.

Foto: Bjarte Johannesen / NRK