Norwegian tapte mot pilotene

Tingretten har gitt piloter og kabinansatte fullt medhold i at Norwegian Air Shuttle ASA er deres virkelige arbeidsgiver. Dommen fastslår at flyselskapet ikke kan organisere seg bort fra arbeidsgiveransvaret.

Norwegian

Ifølge dommen kan Norwegian ikke flytte piloter og kabinansatte ut til ulike datterselskaper for deretter å leie dem inn igjen neste dag.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Hans-Erik Skjæggerud

Hans-Erik Skjæggerud, Parat.

Foto: Parat

Norwegian har drevet ulovlig innleie av arbeidskraft, ifølge dommen fra Asker og Bærum tingrett. Flyselskapet har ikke bestemt seg for om de kommer til å anke dommen.

Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud at avgjørelsen er prinsipiell og svært viktig for framtidig organisering av norsk arbeidsliv.

Flygerne i flyselskapet mener Norwegian har forsøkt å unndra seg ansvar ved å flytte ansatte til datterselskaper, men mener dommen i dag setter en stopper for denne måten å organisere seg på.

Kan ikke flytte ut og leie inn

Striden om piloter og kabinpersonale skulle ha tariffavtale med Norwegian Air Shuttle ASA (NAS) eller datterselskapet Norwegian Air Norway AS, sendte selskapet ut i en elleve dager lang streik i februar i fjor.

Parats advokat Lene Liknes Hansen sier dommen også slår fast at Norwegian heller ikke kan flytte piloter og kabinansatte ut til ulike datterselskaper for deretter å leie dem inn igjen neste dag.

– Denne dommen gir Norwegian en tydelig beskjed om hvordan de kan opptre overfor sine ansatte, sier en annen av Parats advokater, Christen Horn Johannessen.

Vet ikke om dommen ankes

Norwegian har foreløpig ikke tatt stilling til dommen.

– Nå må vi få tid til å lese den, og så må vi ta stilling til om vi skal anke dommen, sier presseansvarlig i Norwegian Daniel Kirchhoff til NRK.

Flyselskapet ønsker ikke å gi noen ytterligere kommentarer foreløpig.

Også i går fikk Norwegian nedslående nyheter da det ble kjent at selskapet ikke får ny midlertidig flytillatelse i USA av det amerikanske samferdselsdepartementet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger