Hopp til innhold

Parat saksøker Norwegian

Fagforeningen Parat saksøker Norwegian for å få avklart hvem som sitter med arbeidsgiveransvaret for pilotene.

Norwegian-partane

SAKSØKER NORWEGIAN: 28. februar gikk pilotene i Norwegian ut i en elleve dager lang streik som lammet store deler av Norwegians innenrikstrafikk. I dag leverte forbundsleder i Parat Hans-Erik Skjæggerud (t.h.) en stevning til tingretten. Bjørn Kjos (t.v.) har ennå ikke kommentert stevningen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Vi tar søksmålet til etterretning og vil avgi svar til retten når den tid kommer, sier kommunikasjonssjef i Norwegian Lasse Sandaker-Nielsen til NRK.

Fagforeningen ønsker å vite hvem som har det formelle arbeidsgiveransvaret for pilotene. Og det var nettopp arbeidsgiveransvaret som var kjernen i den elleve dager lange Norwegian-streiken tidligere i år.

Varslet om streiken

Pilotene i Parat aksepterer at de formelt er ansatt i datterselskapet, men hevder morselskapet også har et reelt arbeidsgiveransvar for de ansatte.

Advokat i Parat Christen Horn Johannessen sier at de varslet Norwegian om søksmålet under streiken.

– Etter at vi varslet søksmål under streiken ble pilotene på nytt overført til flere nye datterselskap under Norwegian Air Norway, sier Horn Johannessen.

– Uakseptabelt at de flytter rundt på ansatte

Advokaten mener morselskapet opptrer som en reell arbeidsgiver uavhengig av selskapskonstruksjonene da de drifter fly og utfører en rekke administrative tjenester.

– De har flyttet de ansatte over til datterselskaper, men leier dem tilbake for å gjøre den samme jobben som de alltid har gjort, fortsetter Horn Johannessen.

– Det er uakseptabelt at Norwegian og Bjørn Kjos kan flytte rundt på ansatte i enhver konfliktsituasjon og med det unndra seg forpliktelser ansatte har opparbeidet seg gjennom mange år, sier forbundsleder i Parat, Hans-Erik Skjæggerud.

Skjæggerud ønsker en prinsipiell dom som avklarer arbeidstakernes rettigheter

– Vi aksepterer at arbeidsgivere organiserer driften på en mest mulig kostnadsbesparende måte, men vi aksepterer ikke at de samtidig løper fra arbeidsgiveransvaret og arbeidstakernes rettigheter, sier Parat-lederen.

Det er Asker og Bærum tingrett som skal behandle søksmålet, skriver E24.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger