Hopp til innhold

Norske Syria-barn på vei til Norge

ERBIL (NRK): Et fly fra SAS er på vei til fra Syria til Norge med de fem foreldreløse barna, som i dag ble overlevert til norske myndigheter. Flyet er ventet å lande på Gardermoen klokken 22 i kveld.

Norsk UD og kurdisk UD

TAKKET: Kristian Netland (til venstre) fra norsk UD hadde i møte med talsmann Abdul Karim Omar, talsmann for de kurdiske selvstyremyndighetene i Syria.

Foto: Saydo Ibo

SAS bekrefter overfor VG at selskapets hospitalfly, et ombygd Boeing 737, flyr på oppdrag fra Norsk UD.

Flyet tok av fra flyplassen ved Erbil i Nord-Irak i ettermiddag, ifølge NRKs reporter på stedet,

Norsk UD takker de kurdiske selvstyremyndighetene. Nå skal de fem foreldreløse barna hjem til Norge.

Norske myndigheter uttrykker glede over at barna nå er overlatt til dem.

Erna Solberg på statsministerens kontor

Statsminister Erna Solberg (H) er glad for at de fem foreldreløse barna er på vei hjem til Norge.

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

– Jeg er glad for at fem foreldreløse barn som har vært i Al Hol-leiren i Syria nå er på vei til Norge. Dette er barn som har opplevd ting barn ikke skal oppleve. De er spesielt sårbare fordi de er alene, og derfor har vi prioritert dem. Jeg vil takke ale som har bidratt i dette krevende arbeidet, sier statsminister Erna Solberg.

På en pressekonferanse mandag kveld påpekte Solberg at de fem barna ikke kan lastes for valgene foreldrene har tatt.

Omsorg og trygghet

Barna skal først gjennom en medisinsk sjekk, og så skal de følges videre opp av hjelpeapparatet.

– Jeg understreker at det viktigste nå er at disse barna får omsorg, og at de følges opp i trygge og gode omgivelser. Informasjon om barna og oppfølgingen av dem er taushetsbelagt informasjon. Det er små barn som har krav på skjerming, og jeg ber om at det blir respektert, sier statsministeren videre.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier det har vært et krevende arbeid.

– Vi har jobbet med å lokalisere, identifisere og ivareta barna. Sikkerheten deres har vært styrende for arbeidet, og jeg er veldig glad for at de nå er på vei til Norge, sier hun.

– Vi ser nå fram til å bringe disse fem barna hjem til Norge, sier Kristian Netland fra norsk UD i et intervju med lokale irakiske medier, som ble gjort tidligere i dag.

Barna er mellom under ett år og syv år gamle og ble funnet i flyktningleiren Al Hawl nordøst i Syria i april. Tre av dem er født i Norge.

– La meg si på vegne av den norske regjeringen at jeg er svært takknemlig til myndighetene for hjelpen som er gitt til de norske statsborgerne nordøst i Syria, sier Netland.

Ser frem til å få barna til Norge

Foreldrene til barna er en etnisk norsk kvinne (30) fra Oslo og en afrikansk mann (31). Foreldrene reiste til Syria for å knytte seg til terrorgruppa IS. Kvinnen skal ha forlatt Norge i 2015. Faren skal være død og moren forsvunnet.

Kristian Netland, UD

UD-ansatt Kristian Netland i Syria i går.

Foto: Saydo Ibo

I en uttalelse NRK har fått, bekrefter kurdiske selvstyremyndigheter at de fem barna er overlevert til norske myndigheter. En avtale ble signert i byen Ain Issa.

– Jeg er spesielt takknemlig for deres hjelp til å identifisere fem foreldreløse norske barn. Vi vil for alltid huske assistansen som er gitt av de lokale myndighetene i denne saken, sier Netland som møtte Abdel Karim Omar, utenrikspolitisk talsmann for de kurdiske selvstyremyndighetene i går.

Rehabilitert og reintegrert

I en uttalelse fra kurdiske selvstyremyndigheter, forteller kurderne at barna ble overlevert til den norske delegasjonen etter en forespørsel fra Norge.

– Målet er å redde barna fra en ekstremistisk tilværelse og gi dem en mulighet til å bli rehabilitert og bli reintegrert i sine samfunn, heter det i uttalelsen fra talsmann for de kurdiske selvstyremyndighetene, Kamal Akef.

AKTUELT NÅ