Barna er mellom 1 og 7 år gamle og ble funnet i flyktningleiren Al Hawl nordøst i Syria i april. Tre av dem er født i Norge.
I en uttalelse NRK har fått, bekrefter kurdiske selvstyremyndigheter at de fem barna er overlevert til norske myndigheter.
– Målet er å redde barna fra en ekstremistisk tilværelse og gi dem en mulighet til å bli rehabilitert og bli reintegrert i sine samfunn, heter det i uttalelsen fra talsmann for de kurdiske selvstyremyndighetene, Kamal Akef.
Ifølge uttalelsen ble barna gitt til norske myndigheter etter en forepørsel fra Norge. En avtale ble signert i Ain Issa, nordøst i Syria.
Foreldrene til barna er en etnisk norsk kvinne (30) fra Oslo og en afrikansk mann (31). Foreldrene reiste til Syria for å knytte seg til terrorgruppa IS. Kvinnen skal ha forlatt Norge i 2015. Faren skal være død og moren forsvunnet.
Det var Aftenposten som møtte fire av de fem barna da de besøkte leiren i april. Da ble barna ivaretatt av en kvinne som var venninne med barnas mor, ifølge avisa. Etter at det ble kjent åpnet statsminister Erna Solberg opp for å hente hjem barna, men understreket at det ville bli en krevende prosess.
Diskuterte skjebnen til barna
En delegasjon fra norske myndigheter møtte kurdiske selvstyremyndigheter i går. I et to timer langt møte diskuterte norske myndigheter skjebnen til de fem foreldreløse barna som har sittet i flyktningleiren Al Hawl nordøst i Syria.
Norske myndigheter møtte Abdel Karim Omar, utenrikspolitisk talsmann for de kurdiske selvstyremyndighetene i går.
Foto: Eirik Veum / NRK– Møtet var veldig vellykket, sa en representant for norske myndigheter, ifølge Rudaw.
Utenrikspolitisk talsmann for de kurdiske selvstyremyndigheten, Abdel Karim Omar, bekreftet på Twitter i går at han hadde vært i møte med norske myndigheter.
Utenriksdepartementet bekrefter også at møtet fant sted.
– Utenriksdepartementet bekrefter møte med lokale kurdiske myndigheter i Syria. I møtet ble den humanitære situasjonen i nordøst Syria diskutert. Norske myndigheter har over lengre tid arbeidet for å finne en løsning for de foreldreløse barna, slik det har vært sagt siden 23. april. Utover det har vi ingen kommentar, skriver pressetalsperson Ingrid Kvammen Ekker i en tekstmelding til NRK.
Det er kurdiske selvstyremyndigheter som kontrollerer nordøst Syria. De har samlet IS-kvinner og barna deres i store leirer i området.
Fortsatt norske barn i leiren
Både Røde Kors og Redd Barna, som er engasjert i saken, roser regjeringen for å ha hentet ut de fem barna.
De peker imidlertid på at minst tre norske barn fortsatt internert i leiren. I tillegg er tre søsken, som er født i Norge, men som er russisk statsborgere, også i Al Hawl.
– Vi har respekt for at arbeidet er krevende, men nå må vi får fortgang i arbeidet med å også få de andre barna hjem til Norge sammen med sine mødre. Mødrene må selvfølgelig etterforskes og straffeforfølges ved ankomst til Norge. I motsetning til vårt naboland Sverige, har Norge terrorlovgivning som åpner for dette. Vi må huske at disse barna også er uskyldige ofre i en grusom krig, skriver generalsekretær i Redd Barna, Birgitte Lange til NRK.
Generalsekretær i Røde Kors, Bernt G. Apeland, kom nylig hjem til Norge etter å ha besøkt leiren. Han sier det haster med å få hjem de resten av de norske barna.
– Disse barna, disse små menneskene som lever i den delen av leiren som er for fremmedkrigere, blir sett ned på og trakkasert av alle de andre i leiren. Dette er fullstendig ødeleggende for et lite barn, sier Apeland til NRK.
Da NRK besøkte i leiren i mars, var forholdene svært vanskelige. Nå mener Leger uten grenser at det er en humanitær krise i Al Hawl. Over 200 barn har mistet livet i leiren, og ifølge organisasjonen har flere kvinner og barn dødd av sykdommer som kan behandles.
I mai hentet svenske myndigheter ut syv foreldreløse barn. Faren til barna var den norske statsborgeren og IS-medlemmet Michael Skråmo.