Hopp til innhold

Norsk skip reddet 600 flyktninger i Middelhavet

Det norske skipet Siem Pilot reddet sammen med den italienske kystvakten mandag over 600 migranter fra to trebåter som var i havsnød i Middelhavet.

Styrkesjef Tore Barstad

Styrkesjef Tore Barstad er fornøyd med at redningsaksjonen gikk etter planen, slik de har trent på tidligere.

Foto: Kripos
Siem Pilot

FLERE TIMER: Det norske skipet brukte flere timer på å redde de 600 flyktningene.

Foto: Kripos / NTB scanpix

Redningsaksjonen sør i Middelhavet sammen med den italienske kystvakten varte i flere timer, opplyser Kripos.

– Siem Pilot ble bedt om å delta i en redningsaksjon lenger sør for dekningsområdet til skipet mandag, og vi har tatt opp til sammen 640 migranter fra to trebåter i kveld, sier Ida Dahl Nilssen, presseansvarlig i Kripos, til NRK.

Alle migrantene blir nå tatt vare på av mannskapet på det norske skipet. Det var ikke døde personer blant de som er reddet og ingen som synes å være alvorlig syke, ifølge Dahl Nilssen. Det er flere gravide blant de som er reddet

Redningsaksjonen er den første for det norske skipet, som sluttet seg til Frontex-operasjonen fredag 12. juni. Båten tar nå også ombord personer som er reddet fra andre skip.

– Arbeidet er ikke ferdig. De har også blitt bedt om å ta opp 98 migranter som har blitt reddet fra andre skip, så vi har ikke den fulle oversikten over alle migrantene enda.

Det var mandag morgen at det norske skipet fikk anmodning fra den italienske hovedredningssentralen om å bistå i en redningsaksjon. Kort tid etter satte skipet kurs mot stedet der de to migrantbåtene var i havsnød.

– Migrantene skal nå fraktes inn til italiensk havn. Der vil de bli brakt i land og tatt hånd om italienske myndigheter, sier Dahl Nilssen, som foreløpig ikke har fått informasjon om hvilke land migrantene kommer fra.

Artikkelen fortsetter under bildet

Siem pilot

Det var ikke døde personer blant de som er reddet og ingen som synes å være alvorlig syke.

Foto: Kripos / NTB scanpix

Fornøyd styrkesjef

Det norske mannskapet har gjennomført omfattende trening og forberedelser til nettopp slike redningsaksjoner, og styrkesjef Tore Barstad sier i en pressemelding at redningsaksjonen gikk etter planen. Han er fornøyd med at treningen har fungert.

– Vi fikk alle migrantene trygt over fra de overfylte båtene de satt i, til lettbåtene vi bruker for å frakte dem inn til Siem Pilot. De blir nå tatt hånd om av politi- og forsvarspersonell om bord, sier Barstad.

Statsminister Erna Solberg berømmet mandag redningsaksjonen, og rettet en stor takk til mannskapet om bord på Siem Pilot.

Laster Twitter-innhold

AKTUELT NÅ