NRK Meny
Normal

Norge sender redningsskøyte til Middelhavet

I dag kunngjorde statsminister Erna Solberg sammen med Redningsselskapet at Norge sender en redningsskøyte til Middelhavet, denne gangen til greske farvann.

Redningsskøta Peter Henry von Koss

NYTT BIDRAG: Redningsselskapet sender redningsskøyta Peter Henry von Koss til Middelhavet.

Foto: Redningsselskapet

Erna Solberg sammen med Rikke Lind foran pressen.

Statsminister Erna Solberg delta nyheten sammen med generalsekretær i Redningsselskapet, Rikke Lind.

Foto: NRK

– Da regjeringen kunngjorde at vi ville bistå krisen i Middelhavet var Redningsselskapet sjenerøse med å tilby en redningsskøyte. Etter samtaler med Frontex har vi blitt enige om at båten skal delta i søk og redning i greske farvann, sier Solberg.

Det betyr at Redningsselskapets skøyte RS Peter Henry Von Koss sendes til Middelhavet i slutten av juli. Båten fra 1996 ligger nå i Danmark og rigges opp med mer flåtekapasitet. I redningssøkene vil den kunne ta opptil 300 personer.

– Det er en stor flyktningstrøm fra Libya til Italia, men samtidig pågår det en strøm i den østlige delen av Middelhavet mot Hellas. Redningsskøyten skal delta i EU-operasjon Poseidon, sier Solberg.

Redningsskøyten skal utføre både grensekontroll, søk og redning i greske farvann.

Første oppdrag internasjonalt

Redningsselskapets generalsekretær, Rikke Lind

Redningsselskapets generalsekretær, Rikke Lind.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Solberg delte nyheten sammen med generalsekretær, beredskapssjef og fartøysjefer fra Redningsselskapet.

– Dette har vært et godt og tillitsfullt samarbeid med et felles ønske om å redde liv. For første gang i vår historie skal vi delta utenfor Norges grenser, sier Rikke Lind, generalsekretær i Redningsselskapet.

Lind forteller at bidraget er i samarbeid med Frontex, men at Redningsselskapet selv bidrar med skøyte og mannskaper for 3 millioner kroner.

– Vi har valgt å disponere en av våre største redningsskøyter. Båten passer godt i operasjonsområdet, og besetningen kommer til å være en blanding fra norsk politi, greske myndigheter og Redningsselskapet, sier beredskapssjef Ronny Pedersen.

Over 50.000 flyktninger har tatt seg til Italia i skrøpelige farkoster hittil i år, og 1.800 har blitt ofre for kyniske menneskesmuglere og mistet livet i forsøk på å krysse Middelhavet.

Erna Solberg om redningsbåt til Hellas

Redningsskipet har ankommet Middelhavet

Da det i første omgang ble kjent at Norge skulle sende et skip til Middelhavet fikk Forsvarets logistikkoperasjon inn 25 anbud. Redningsselskapet kom da med sitt tilbud til regjeringen om å sende en redningsskøyte med mannskap.

I første omgang sendte Norge forsyningsskipet «Siem Pilot», som ankom Sicilia 7. juni for å bistå i den humanitære krisen i Middelhavet.

Redningsskipet på 90 meter kan ta om lag 500 mennesker og er en del av innsatsen til EU-operasjonen Triton. Regjeringen har gitt Politidirektoratet ansvar for oppdraget, og innsatspersonell fra politiet har med seg våpen om bord.

Siem Pilot

FØRSTE BIDRAG: Norge har allerede sendt dette redningsskipet, «Siem Pilot», til Middelhavet. Skipet er 90 meter langt og kan ta 500 mennesker.

Foto: Jon Bolstad / NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger