Hopp til innhold

Tidligere Profetens Ummah-talsmann drept i Syria

Norsk-albanske Egzon Avdyli (25), tidligere medlem av Profetens Ummah, er drept i kamper i Syria. Avdyli skal ha reist til Syria for noen måneder siden.

Norsk islamist drept i Syria

En norsk islamist i 20-årene skal være drept i Syria, ifølge albanske medier. Dette bildet skal ha blitt lagt ut på sosiale medier etter at Avdyli dro til Syria.

Foto: Privat

Egzon Avdyli

25 år gamle Egzon Avdyli har vært et medlem av den radikale ekstremistgruppa Profetens Ummah. Her er han avbildet på en pressekonferanse i 2012.

Foto: NRK

Norsk-albaneren Egzon Avdyli er drept i Syria, melder en rekke albanske medier. Albanske medier skriver at nordmannen døde i kamphandlinger. NRK får opplyst at informasjonen stemmer. Etter det NRK kjenner til skal nordmannen ha blitt skutt. Dette skal ha skjedd nylig.

Avdyli kom til Norge da han var ung, og er oppvokst i østlandsområdet. Han har tidvis vært talsmann for den radikale ekstremistgruppa Profetens Ummah i Norge, men har vært mindre aktiv i offentligheten den siste tiden. Han skal ha dratt til Syria på nyåret for å delta i såkalt hellig krig.

– Vi har ingen kommentar om enkeltpersoner, men vi har tidligere advart mot at de som reiser, kan risikere å miste livet, sier kommunikasjonssjef Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til NRK.

– Utenriksdepartementet kan ikke bekrefte dødsfall i Syria, sier fungerende kommunikasjonssjef i UD, Frode Andersen.

Få siste nytt om saken i NRKs nyhetssenter

Tidligere medlem

Avdyli var i 2012 med på en pressekonferanse som Profetens Ummah selv betegnet som et oppvaskmøte med pressen. Avdyli sa da at at gruppen hadde blitt utsatt for en «heksejakt», og at gruppen ikke hadde noe å skjule.

– Hvilke verdier er det vi har krenket? I et demokratisk samfunn som Norge, der man sier at man setter ytringsfriheten så høyt, hvorfor er det da greit at dere angriper våre verdier, som profeten Muhammed, eller snakker nedlatende om sharia?, sa Avdyli blant annet på pressekonferansen.

NRK var i kontakt med 25-åringen i desember. Han sa da at han hadde trukket seg fra Profetens Ummah.

Vet du noe om denne saken? Tips NRK her!

Minst 40 skal ha reist fra Norge

Etter det NRK kjenner til skal mellom 5 og 10 nordmenn drept være drept i Syria. Ifølge PST hadde rundt 40 personer reist fra Norge til Syria per november i fjor, men tallet er trolig høyere.

Det er vanskelig å komme med et nøyaktig tall, ettersom Norske myndigheter ikke har en eksakt oversikt hvor mange nordmenn som har reist til det krigsherjede landet.

PST har flere ganger de siste årene uttrykt bekymring over at personer har reist til Syria for å delta i kamphandlinger. PST-sjef Benedicte Bjørnland har tidligere sagt at flere av dem som har reist til Syria har blitt drept.

I mars i år la PST fram sin åpne vurdering av hva de mener er truslene rettet mot Norge i 2014. Bjørnland sa da at Politiets sikkerhetstjeneste mente ekstrem islamisme utgjorde den største trusselen mot Norge.

AKTUELT NÅ