NRK Meny
Normal

Mener det ikke er borgerkrig i Syria

President Bashar al-Assad mener våpenhvilen i Syria gir et glimt av håp. Han sier det ikke er borgerkrig, men en «humanitær krise» i landet.

President Bashar al-Assad

Bashar al-Assad sier hans utenlandske allierte er mer interessert i å forsvare seg selv enn å forsvare Syria.

Foto: ARD

Det er den tyske TV-kanalen ARD som har fått et intervju med den syriske presidenten. I det 25 minutter lange intervjuet, som gikk på tysk TV tirsdag kveld, sier Assad at «vi skal gjøre vårt for at alt skal fungere» for å opprettholde våpenhvilen.

Assad hevder at terrorister brøt våpenhvilen, og sier den syriske hæren lot være å reagere.

– Vi slo ikke tilbake fordi vi ville gi avtalen en mulighet til å overleve. Det er hva vi kunne gjøre, men alt har en grense. Det kommer an på motparten, sier han.

Bashar al-Assad tok imot den tyske journalisten etter at han hadde ventet i fire år på å få et intervju. Tyskeren forteller at han ikke måtte levere inn eller avtale spørsmål på forhånd.

I løpet av samtalen snakker den syriske presidenten støtten han får fra utlandet, blant andre Russland, Iran og Libanon, og mener at Syria ikke lenger er selvstendig.

– Men de allierte er først og fremst interessert i å beskytte seg selv, ikke i å forsvare oss, sa al-Assad.

Homs, Syria

Utbombede bygninger i gamlebyen i Homs.

Foto: Hassan Ammar / Ap

– Situasjonen går ut over nattesøvnen

Han innrømmer at situasjonen i landet noen ganger koster ham nattesøvnen, men avviser at det er borgerkrig som pågår. Han kaller det som skjer «en humanitær krise» og mener situasjonen i dag kan beskrives som «terroristene» mot «alle de andre».

Presidenten lover også full amnesti til opprørere hvis de legger ned våpnene.

– Det er det eneste vi krever. Så kan de delta i politiske prosesser eller slå seg sammen med den syriske hæren om de ønsker det, sier han.

– Kan gå av hvis folket krever det

al-Assad vil ikke gå av selv om mange sier det ikke kan bli fred i Syria med ham på toppen.

– Det har andre land sagt i flere år. Vi gir blaffen i at de sier det, det er ikke deres sak å mene noe om det. Bare syriske borgere har rett til å bestemme hvem som skal være president, sier al-Assad. Han legger til at han vil trekke seg tilbake hvis det syriske folket krever det.

Våpenhvilen i Syria trådte i kraft natt til lørdag. Avtalen er forhandlet fram av USA og Russland og blir sett på som et svært viktig skritt på veien for å få stanset krigen. I løpet av de snart fem årene den har vart har flere hundre tusen mennesker mistet livet.

IS og Nusrafronten er imidlertid ikke omfattet av våpenhvile-avtalen, noe som betyr at begge ekstremistgruppene fortsatt skal kunne bombes.

Syrisk flyktningleir i Libanon

Over fire millioner mennesker har flyktet fra Syria de siste årene. Mange er i Libanon og bor i flyktningleirer som denne nær grensebyen Arsal.

Foto: Bilal Hussein / Ap
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt