NRK Meny
Normal

- Atomtrusselen like alvorlig nå som under den kalde krigen

- Atomtrusselen er minst like alvorlig nå som under den kalde krigen, sier statsminister Jens Stoltenberg. Han skal representere Norge på et toppmøte om atomsikkerhet i USA.

Barack Obama og Jens Stoltenberg holdt felles pressekonferanse i Oslo i desember i år.

Barack Obama og Jens Stoltenberg møttes i desember i Oslo.

Foto: AFP PHOTO/Jewel SAMAD / Scanpix

Rundt 40 land skal delta. USA har som mål å få FNs sikkerhetsråd til å vedta nye straffetiltak mot Iran.

USA tror Iran er i ferd med å utvikle atomvåpen. - Norge er invitert fordi vi har spilt en viktig rolle i arbeidet for atomnedrustning gjennom mange år, sier Stoltenberg til NRK.

HØR: Jens Stoltenberg om atomvåpen i Søndagsavisa

Han sier også at Norge har vært en pådriver for forhandlinger om atomnedrustning, og har dyktige fagfolk som kan mye om avtaler og nedrustningarbeid.

Større fare

- Min generasjon har vokst opp med atomvåpen som en veldig tilstedeværende trussel. Vi levde med redselen for gjensidig utslettelse under den kalde krigen. Da den var over, glemte vi nærmest atomvåpnene, sier Jens Stoltenberg.

Men våpnene forsvant ikke. De er der fortsatt. - Det er nesten større fare nå enn under den kalde krigen. For nå er det flere land som kan få atomvåpen, sier statsministeren, som nevner Iran og Nord-Korea.

Han tror også det er lavere terskel for å gripe til slike våpen, og at terrorister kan ta dem i bruk.

Hva blir ditt viktiste ærend på dette toppmøtet?

- Å støtte Barack Obama i hans arbeid for å gi ny kraft til atomnedrustningsarbeidet. Det handler om nedrustning av eksisterende lagre. Det handler om ikke-spredning og om å legge til rette for trygg sivil bruk, sier Stoltenberg.

Nye straffetiltak?

Iran hevder at de bare bruker kjernekraften sivilt, mens USA frykter at landet utvikler atomvåpen.Bør det innføres tøffere sanksjoner mot Iran?

- Vi støtter de sanksjonene som FN allerede har innført, og støtter selvfølgelig innføring av nye og sterkere sanksjoner. Det må iallefall drøftes i FNs sikkerhetsråd, sier statsministeren.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger