Hopp til innhold

Norge har gitt nærmere 800 millioner i abortbistand

Sikre muligheter for svangerskapsavbrudd er mangelvare i flere land verden over. For å gi kvinnene et trygt tilbud, støtter Norge abortorganisasjoner med millioner.

IRELAND ABORTION

OMSTRIDT: Norge har siden 1999 støttet organisasjonen Planned Parenthood med nærmere 800 millioner kroner, slik at kvinner i utviklingsland skal ha et trygt tilbud for å ta abort. I flere land er fortatt abort forbudt. Her fra et motstandsskilt i Irland.

Foto: PAUL MCERLANE / REUTERS

Det skriver Vårt Land. Tall avisen har fått tilgang til viser at Norge har gitt nærmere 800 millioner til abortorganisasjonen Planned Parenthood Federation (IPPF).

Siden 1999 har Norges direktorat for utviklingssamarbeid (Norad) vært en sentral sponsor av organisasjonens arbeid i flere afrikanske land, som jobber for at kvinner sikres tilgang på prevensjon og aborter.

Kampen mot myndighetene koster millioner

NRK skrev forrige uke om en fersk undersøkelse fra Verdens helseorganisasjon, som rapporterer at nesten alle dødsfall knyttet til aborter skjer i utviklingsland, og aller flest av dem i Afrika.

Tallene fra WHO viste at flere tar abort enn noen gang før, men at det samtidig har vært en kraftig nedgang i rike land.

Antallet aborter per person i Afrika er like høye som tidligere.

Tallene viser en mangel på tilgang til moderne prevensjonsmetoder, som piller, implantater og spiraler, mener forskerne bak undersøkelsen.

Så mye som 97 prosent av alle aborter i Afrika utføres under utrygge forhold, mot 9 prosent i Europa.

– Usikre aborter skjer som følge av restriktive lover og dårlig tilgang til helsetjenester. Abortene bidrar til den høye mødredødeligheten, skrev nylig Amnesty og Human Rights Watch i et åpent brev til Sierra Leones president Ernest Bai Koroma, etter det ble kjent at legaliseringen av abort ikke innføres.

Men innsatsen for helsehjelp og bedre humanitære forhold har også sin pris. Å tilby sikre svangerskapsavbrudd og tilstrekkelig prevensjon i land som ikke har legalisert abort, koster organisasjonene hundrevis av millioner, som igjen mottas fra statlige utviklingsbudsjetter.

TOPSHOT-SLEONE-HEALTH-SOCIAL-EBOLA

HELSEHJELP: Norad oppgir at støtten har medført at millioner av aborter er avverget, og at millioner har fått tilgang til prevensjon. Her en kvinne fra Sierra Leone.

Foto: MARCO LONGARI / Afp

IPFF – International Planned Parenthood Federation (IPPF) får 70 prosent av sine midler fra offentlige bevilgninger.

Tall Vårt Land har fått fra Norad viser at organisasjonen sammenlagt har fått 794 millioner kroner fra Norge siden 1999.

Norad mener støtten har ført til fremgang. I sin årsrapport lister direktoratet opp at 677.000 utrygge aborter er avverget, og at nærmere 19 millioner mennesker har fått tilgang til prevensjon. Støtten har også sørget for at 5,9 millioner ikke-planlagte svangerskap er forhindret.

«Økt tilgang til prevensjon, arbeid for tilgang til trygge og lovlige aborter og mot barneekteskap har vært sentralt i innsatsen, og viktig for kvinners og barns rettigheter og likestilling», skriver Norad i rapporten.

Kritisk til «liberalisering»

Liv Kjersti Skjeggestad Thoresen
Foto: Pressebilde, Menneskeverd

Men selv om utviklingsarbeidet høster resultater, er det grunn til å stille spørsmål til Norges støtte til abortorganisasjonen, mener generalsekretær og jordmor Liv Kjersti Skjeggestad Thoresen i organisasjonen Menneskeverd.

– Norge, som en stor og viktig bistandsgiver, overfører abortsynet sitt til land som mottar bistand, sier Thoresen til NRK.

Hun understreker at det er bra at Norge bidrar til å bygge opp grunnleggende helsetilbud i utviklingsland, og sier hun stiller seg positiv til det forebyggende arbeidet, men mener at mer enn abort burde prioriteres.

Illegale aborter er et stort helseproblem. Men framfor å intensivere arbeidet med å få liberalisert abortlover i mange fattige land, vil jeg heller brukt mer penger på arbeidet med barseldød, sier Thoresen til NRK.

AKTUELT NÅ