Hopp til innhold

– Overrasket om politiet ikke finner mer

Den kjente finansmannen og hvitvaskingsjegeren Bill Browder anklager Nordens største bank Nordea for å ha hvitvasket russiske «blodpenger». Flere norske selskaper blir identifisert som mottakere.

National Cathedral Hosts Memorial Service For Sen. John McCain (R-AZ)

AKTIVIST: Finansmannen Bill Browler jakter korrupsjon og hvitvasking ved siden av å drive et hedgefond.

Foto: Drew Angerer / AFP

– Disse transaksjonene har alle tegn på hvitvasking. De involverer selskaper i høyrisikoland, beskrivelser av betaling for varer selskapene ikke selger, selskaper som det ikke finnes spor av på internett... kort sagt lyser alle røde flagg, sier Bill Browler til NRK.

Browder, som leder investeringsselskapet Hermitage Capital, var en sentral pådriver i hvitvaskings-skandalen som for tiden ryster Danske Bank. Men også Nordea har havnet i Browlers søkelys via rettsdokumenter fra Litauen og Frankrike.

– Vi har funnet totalt 175 millioner dollar i mistenkelige transaksjoner knyttet til 365 kontoer i de nordiske landene, sier Browler til NRK.

Nordea-aksjen er i skrivende stund ned 4 prosent på børsen etter nyheten om anmeldelsen.

FILE PHOTO: The Nordea Bank AB logo is seen at the SIBOS banking and financial conference in Toronto

I HARDT VÆR: Nordea-aksjen fikk juling på børsen etter at banken ble anklaget for å ha vært delaktig i å hvitvaske penger fra Russland.

Foto: Chris Helgren / Reuters

Mener norske selskaper er involvert

Ulike anmeldelser er levert til politimyndigheter i Danmark, Sverige og Norge og Finland. Mesteparten av pengene gikk ifølge Browler og hans etterforskere til Nordea-kontoer i Danmark, mens 9 millioner dollar skal ha gått til mottakere i Norge.

NRK har sett anmeldelsen som er levert til norske Økokrim. Den er på 11 sider og beskriver hvordan stråselskaper i skatteparadiser som Belize, Panama og De britiske jomfruøyene sluset penger gjennom litauiske Ukio Bank til mottakere i Norge.

Flere norske selskaper blir identifisert som mottakere av pengene.

– Hvis det blir en ordentlig etterforskning, blir jeg ikke overrasket om politiet finner langt mer enn hva vi har funnet til nå, sier Browler.

Førstestatsadvokat Svein Arild Damslora i Økokrim opplyser til NRK at anmeldelsen av Nordea er mottatt og at Økokrim har startet undersøkelser.

Nordea: Er kjent med saken

Christian Steffensen, Nordea

KJENT MED SAKEN: Kommunikasjonsdirektør Christian Steffensen i Nordea sier banken jobber tett med myndighetene i landene der banken er anklaget for hvitvasking av penger.

Foto: NRK

Nordea ønsker ikke å stille til intervju i saken, men kommunikasjonsdirektør Christian Steffensen skriver følgende i en e-post:

Vi er kjent med saken, og i Nordea jobber vi nå nært med aktuelle myndigheter i landene der vi driver virksomhet, også de statlige enhetene for finansiell etterretning i de nordiske landene. Men generelt er det vårt prinsipp at vi ikke går i detalj om våre dialoger med myndighetene.

Videre skriver Steffensen at banken jobber kontinuerlig med å bekjempe økonomisk kriminalitet.

Hvis vi oppdager transaksjoner vi vurderer som mistenkelige, rapporterer vi dem til myndighetene som så tar saken videre. På grunn av bankens taushetsplikt, som er regulert i lov, kan vi ikke kommentere enkeltkunder

– Stammer fra Magnitsky-saken

Sergej Magnitskij

DØDE I FENGSEL: Moren til advokaten Sergej Magnitsky holder et portrett av sin sønn etter at han døde i russisk fengsel under svært spesielle omstendigheter.

Foto: Alexander Zemlianichenko / Ap

Browlers investeringsselskap Hermitage Capital ble etablert i 1996 og var i mange år blant de største utenlandske investorene i Russland. Senere ble han svartelistet av russiske myndigheter, offisielt for skattesvindel, etter å ha kommet med anklager om massiv korrupsjon i flere russiske selskaper.

Til NRK sier Browler at de mistenkelige transaksjonene han nå har anmeldt dukket opp i rettsdokumenter i Litauen og Frankrike i kjølvannet av den såkalte Magnitsky-saken.

– Vi har jaktet pengene fra pengene fra Magnitsky-saken i flere land. Som part i saken har vi flere ganger fått tilgang til saksdokumenter som for eksempel bankutskrifter. Det er på den måten vi har kunnet oppdage de mistenkelige transaksjonene som blant annet involverer Nordea, sier Browler.

Sergej Magnitsky jobbet som advokat og revisor for Hermitage da han anmeldte flere russiske tjenestemenn i politiet og skattemyndighetene for korrupsjon og tyveri av 230 millioner dollar. I november 2008 ble han arrestert og kastet i fengsel. I november 2009, bare dager før han etter loven måtte løslates, døde han i fengsel under svært spesielle omstendigheter.

Browler selv ble svartelistet av russiske myndigheter i 2005.

AKTUELT NÅ