NHO åpner for å snu

Kristin Skogen Lund åpner for å revurdere lovforslaget om å tillate flere midlertidige jobber, dersom det rammer kvinner spesielt.

Kristin Skogen Lund

Kristin Skogen Lund positiv til flere midlertidige ansettelser.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Hvis flere midlertidige ansettelser rammer unge kvinner og hindrer at de får faste jobber, må vi revurdere reglene.

Det sa NHO-sjef Kristin Skogen Lund i Stortingets høring om regjeringens endringsforslag i arbeidslivet i dag.

Les også: Myker opp reglene for midlertidige jobber

Tidligere i dag gikk arbeidstakerorganisasjonen Unio ut og sa de frykter regjeringens forslag om å tillate arbeidsgivere å ansette midlertidig i ett år, uten vilkår, vil gjøre at flere unge kvinner utsetter graviditet mens de venter på fast jobb.

– I verste fall kan 180.000 tusen kvinner under 30 år få tilbud om en midlertidig jobb. Det skaper en utrygg livssituasjon med tanke på økonomi og arbeid. Mange vil tenke at «da må jeg vente med å få barn», sa Unio-leder Anders Folkestad til NRK.

I utgangspunktet positive

Men til tross for bekymringen for unge kvinner, er NHO i utgangspunktet svært positiv til regjeringens forslag.

– Blir det flere jobber av å tillate flere midlertidige jobber?

– Ja, vi håper det, fordi når du senker risikoen ved å ansette noen, så vil det også føre til at arbeidsgiver vil tørre å ansette raskere ved en utvidelse, enn det de gjør i dag, sier Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i NHO.

Vil heller utvide prøvetidsordningen

Men også LO er svært skeptiske til det nye lovforslaget.

– Det viktigste vi ønsker å unngå er å få flere midlertidige tilsettinger i norsk arbeidsliv. Det har verken enkeltarbeidstakere, samfunnet for øvrig eller den enkelte arbeidsgiver bruk for, sier LOs leder, Gerd Kristiansen.

– Man mange sier at de vil ha det?

– Men vi lurer på hva som er motivasjonen bak det. Det finnes så mange andre måter å løse dette på, blant annet gjennom et av de forslagene vi har spilt inn, at man kan utvide prøvetidsordningen i arbeidslivet.

SISTE NYTT

Siste meldinger