Hopp til innhold

Neste uke blir HPV-vaksine gratis for 180.000

Denne uken fikk 180.000 jenter en SMS om at alle jenter født i 1991 og senere får gratis HPV-vaksine mot livmorhalskreft. Flere unge jenter kontakter nå legene sine for å få vaksinen.

Alle kvinner født i 1991 og senere fikk denne uken en SMS om at de får gratis HPV-vaksine, som forebygger livmorhalskreft. Kvinnene som tar vaksinen får over 90 prosent beskyttelse mot de to typene HPV som kan føre til livmorhalskreft, opplyser Folkehelseinstituttet.

Fra 1. november blir alle jenter som er 25 år eller yngre tilbudt gratis HPV-vaksine, som forebygger livmorhalskreft.

For kvinner som tar vaksinen vil det gi dem over 90 prosent beskyttelse mot de to vanligste typene HPV som kan føre til livmorhalskreft.

Jenter rundt et bord

VIL TA VAKSINEN: Ida Kopperstad (t.v.), Ane Brøyn Stordal (midten) og Nina Kristine Jansson (t.h.) vil alle ta HPV-vaksinen.

Foto: NRK

Vil ta vaksinen kjapt

SMS fra FHI

SMS: Hos mange jenter plinget det i telefonen denne uken. Nå vil mange ta HPV-vaksinen som ellers koster 3400 kroner.

Foto: NRK

– Jeg fikk en melding fra Folkehelseinstituttet for et par dager siden tror jeg, forteller Nina Kristine Jansson til NRK.

Hun sitter sammen med to venninner på en kafe ved Universitetet i Oslo. Både hun og venninnen Ida Kopperstad fikk samme melding fra Folkehelseinstituttet (FHI) denne uken.

– Jeg fikk meldingen for ikke så lenge siden, og kommer nå til å kontakte legen min for å ta vaksinen ganske snart, forteller Ida Kopperstad.

– Hvorfor vil du ta den?

– Jeg tenker at alt man kan gjøre for å holde seg frisk det er bra, sier Kopperstad.

Mange som spør

Lønning

STOR PÅGANG: – Vi satte opp vaksinasjonsdager på forhånd. Disse er nå fylt opp til randen, forteller Lønning.

Foto: NRK

Mange helsestasjoner opplever nå at jenter ringer og spør om når de kan ta vaksinen, hvor mange ganger de må ta den, og med hvilken intervall.

– Det er mange som spør, særlig når de er inne til konsultasjonen hos legen. De siste ukene har vi fått veldig stor pågang, forteller leder i SiO Helse Kari Jussie Lønning til NRK.

– Hvordan har dere forberedt dere?

– Vi satte opp vaksinasjonsdager på forhånd. Disse er nå fylt opp til randen ut november. Men det er fortsatt muligheter for dem som ikke har bestilt time allerede, sier Lønning.

– Synd at jeg akkurat ikke kom med

– Jeg syns det er veldig flott at mange får tilbudet, men det er litt synd at jeg akkurat ikke kom med. Jeg hadde nok tatt den hadde jeg fått tilbudet, sier Ane Brøyn Stordal, som er født i 1990.

Vaksiner inne i et kjøleskap

KLARE TIL BRUK: Mange har bestilt time for å bli vaksinert mot HPV. Hos SiO Helse har de vaksinen på plass.

Foto: NRK

– Kommer du til å ta den nå?

– Jeg tror ikke det, men det har med at den er veldig dyr. Legen min fortalte meg også at det kanskje var litt sent å ta den nå, forteller hun.

Selv om 180.000 fikk beskjed om at de får gratis vaksine, er det flere som skulle ønske de også fikk samme tilbud. FHI skulle ønske at ikke bare var kvinnene som fikk gratis vaksine.

– Det er klart at det er veldig synd at vi ikke kan tilby det til alle. Derfor tenker jeg at de som ikke får tilbudet og ikke har råd til å ta den bør være flinke til å følge opp screeningprogrammet mot livmorhalskreft, sier overlege ved FHI Margrethe Greve-Isdahl til NRK.

– Vi ser også at HPV-typer som kan gi kreft hos gutter også vil kunne få beskyttelse hvis de blir vaksinert. Så vi mener de også bør få tilbudet om HPV-vaksine, forteller hun.

AKTUELT NÅ