Hopp til innhold

7 av 10 får en HPV-infeksjon i løpet av livet

Rundt 70 prosent av seksuelt aktive blir smittet av HPV i løpet av livet. – De som velger å ikke ta vaksinen mister muligheten til å beskytte seg mot livmorhalskreft, sier Folkehelseinstituttet.

Vaksiner inne i et kjøleskap

VAKSINE: Fra tirsdag av vil alle kvinner født i 1991 eller senere bli tilbudt gratis HPV-vaksine.

Foto: NRK

Humant papillomavirus, eller HPV, er en gruppe virus som forårsaker godartede svulster som vorter og kjønnsvorter, men også kreftsvulster. Fra tirsdag av vil alle kvinner født i 1991 eller senere bli tilbudt gratis HPV-vaksine.

Smitter i ung alder

Margrethe Greve-Isdahl

FORUTSETNING: – HPV-infeksjon er en forutsetning for utvikling av livmorhalskreft, forteller Greve-Isdahl.

Foto: NRK

– Det finnes over 100 forskjellige typer humant papillomavirus. Enkelte er helt ufarlige, mens andre forårsaker celleforandringer og kreft, forteller overlege ved Folkehelseinstituttet Margrethe Greve-Isdahl.

Enkelte som smittes av HPV utvikler kreft, mens andre får ikke det.

– HPV-infeksjon er en forutsetning for utvikling av livmorhalskreft, forteller Greve-Isdahl.

Infeksjon med HPV er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen hos både kvinner og menn, skriver Folkehelseinstituttet.

– Noen HPV-typer smitter ved seksuell kontakt. HPV-infeksjon er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen. Rundt 70 prosent av seksuelt aktive blir smittet av HPV i løpet av livet, de fleste i ung alder.

​​

SMS fra FHI

KLAR BESKJED: Rundt 70 prosent av seksuelt aktive blir smittet av HPV i løpet av livet, de fleste i ung alder. Nå får flere muligheten til å vaksinere seg gratis.

Foto: NRK

Milde bivirkninger – for det meste

I 2009 startet Norge å tilby HPV-vaksine til alle jenter i 7. klasse. Året etter meldte Legemiddelverket om 190 registrerte bivirkninger.

Karen Marie Ulshagen

SIKRE: – Vi er så sikre som vi kan være, sier Ulshagen.

Foto: NRK

Seksjonssjef Karen Marie Ulshagen ved Statens legemiddelverk sier at vaksinen har noen bivirkninger, men ingen alvorlige er knyttet til vaksinen.

– Det vi vet er at de aller fleste er milde og går fort over. Det vi har fått er hovedsakelig reaksjoner på injeksjonsstedet, ømhet og smerte som går fort over, forteller Ulshagen til NRK.

– Hva er de alvorligste bivirkningene dere har sett?

– Det har kommet inn meldinger om en symptomgruppe som ligner kronisk utmattelse, og en sykdom hvor man får rask puls når man reiser seg, besvimelser og trettet. Men man har ikke funnet en sammenheng mellom disse og vaksinen, forklarer hun.

– Så sikre som vi kan være

Verken i Norge eller internasjonalt er det dokumentert at HPV-vaksine har vært årsak til annen sykdom.

– Hvor trygge er dere på vaksinen?

– Vi er så sikre som vi kan være. Ut fra de undersøkelsene som er gjort så er det trygt å bruke vaksinen, sier Ulshagen.

– Er det noen grunn til å kvinner skal tvile på om de skal ta vaksinen?

– Det er viktig at de tenker over det og tar et aktivt valg. Bivirkninger er en side av dette, men det som er viktig å tenke på er at denne vaksinen er en vaksine mot en dødelig kreftform. 300 får den hvert år og 65 til 100 dør hvert år. Livmorhalskreft er en av de vanligste blant unge kvinner, det er verdt å ta med seg når man skal bestemme seg, forteller hun.

AKTUELT NÅ