- Dette har vi ventet på lenge

Naboene til ventemottaket i Lier er ikke overrasket over nattens bråk og brann.

De nærmeste naboene til Lier ventemottak. Til venstre Nils Heien, Ulf Stormark, Ivar Torgeir Stabæk

De nærmeste naboene til Lier ventemottak. Til venstre Nils Heien, Ulf Stormark og Ivar Torgeir Stabæk.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Utbrente ruiner ved Lier ventemottak

Kun ruiner står igjen etter at beboere natt til onsdag satte fyr på tre av brakkene ved ventemottaket.

Foto: Kristian Aanensen / NRK
Hugo Limkjær ved brannruinene på Lier ventemottak

Leder for Lier ventemottak, Hugo Limkjær, inspiserer ruinene etter nattens brann.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Kun 300 meter fra det gamle sivilforsvarsanlegget i Lierskogen bor nærmeste nabo, Ivar Torgeir Stabæk. Han har opplevd problemene på nært hold.

Brøt seg inn på kjøkkenet

– Vi hadde for en tid tilbake besøk inne på kjøkkenet av en drita full beboer. Han var ikke voldsom, men det er klart det er ubehagelig, sier Stabæk, som sammen med sin samboer og hennes barn bor på en gård bare et steinkast fra ventemottaket.

– Det går stort sett greit, og vi opplever ikke de helt store problemene, men det er klart at det er ingen som vil ha et ventemottak 300 meter fra gården, sier Stabæk, som takker sine to elghunder for at de ikke har opplevd større ubehagligheter.

Spent stemning

Natt til i dag eksploderte det på Lierskogen ventemottak. Etter et beboermøte ble en av beboerne så aggressiv at han måtte føres bort av politiet. Bare minutter senere stod tre av bygningene i full fyr. 23 personer ble senere pågrepet og siktet for grovt skadeverk. Resten av beboerne ble busset til Våler i Hedmark.

I likhet med naboene har ledelsen på mottaket kjent til problemene en stund, og var blitt varslet på forhånd.

– Det har vært en spent stemning i leieren en stund og vi har fått flere varsler, men jeg hadde ikke trodd at noe slikt som dette kunne skje, sier leder ved Lierskogen ventemottak, Hugo Limkjær.

Plaget nesten daglig

Litt lenger borti veien ligger to gårder. Mellom dem går veien som fører inn til mottaket.

– Jeg blir plaga nesten daglig. Med en gang jeg ber dem om å plukke opp søppelet sitt, eller ber dem om ikke å gå over plenen min, blir jeg kalt rasist, sier Nils Heien.

Han har i lang tid klaget til mottaket og UDI over den voldsomme trafikken over gårdstunet.

– Dette har vi ventet på lenge. Vi har vært i kontakt med ledelsen på mottaket og UDI mange ganger, men de ser nok på oss som pest og en plage, forteller Heien.

– Vi var på et møte med UDI der de fortalte oss at vi bare kunne ringe hvis det var noe. Det har jeg kanskje gjort 100 ganger, uten at det skjer noe.

Var redd

På andre siden av gårdstunet bor Ulf Stormark. Han driver ridesenter, og har daglig mange barn og ungdommer innom. Også han har bare ventet på smellen.

– Det toppet seg i går, da var vi redde. Det har lenge bare vært et spørsmål om tid før noe skjer, enten en ulykke langs veien eller bråk, forteller Stormark, som også jobber som sprangridningsekspert i NRK.

I likehet med naboene er det veien over gårdstunet som skaper mest irritasjon for Stormark.

– Det er ikke selve mottaket som er problemet, det er veien. UDI har ikke bidratt med noe for å utbedre veien etter at ventemottaket kom for fire år siden. Her kjører folk til alle døgnets tider, og ingen tar hensyn til verken barn eller dyr, sier Stormark, som tidligere har jobber på Trandum transittmottak.

Under nattens brann brant tre brakker ned til grunnen. Beboerne ble varslet om brannen på forhånd. Ingen ble skadet, men verdier for millioner er trolig gått tapt.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger