Hopp til innhold

Kastet møbler og senger på flammene

Politiet og UDI er opprørt over nattens hendelser.

Video Brann i ventemottak på Lier

Se video:Lier ventemottak totalskadd i brann

Politiet i Buskerud holdt onsdag formiddag en pressekonferanse om brannen på Lier ventemottak natt til i dag.

– Det er skremmende at mennesker velger å sette egne og andres liv i fare på denne måten, sier Christine Fossen, politimester i Søndre Buskerud politidistrikt på pressekonferansen.

Natt til onsdag brant Lier statlige ventemottak ned til grunnen. Mange av beboerne på mottaket skal ha visst om brannen på forhånd. Bagasjen var allerede pakket da brannen brøt ut.

Beboere har fortalt til NRK at det var mange av dem som var med på å starte brannen som tok både møbler og senger og kastet på flammene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Pressekonferanse om asylbrannen i Lier

Politimester i Søndre Buskerud politidistrikt, Kristine Fossen og Ida Børretzen fra UDI på pressekonferansen i Drammen onsdag formiddag.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

– Kunne ha kostet menneskeliv

23 personer er pågrepet og siktet for grovt skadeverk etter brannen natt til onsdag. 17 av disse sitter hos politiet i Drammen. De resterende sitter hos politiet i Sandvika. Tre personer ble lettere skadet i brannene, opplyser politiet

– De fleste av disse har opplyst at de er kurdiske-irakere, sier Fossen.

Ida Børresen fra UDI understreker at brannen kunne ha kostet menneskeliv.

– Dette er opprørende. Dette er handlinger som ikke hjelper saken deres. Den slags type oppførsel svekker heller saken, sier hun.

Truet UDI før brannene

Beboere på Lier ventemottak kom med muntlige og skriftlige trusler i forkant av de voldsomme opptøyene natt til onsdag.

Politiet tonet ned sikkerheten ved ventemottaket tirsdag ettermiddag etter at de hadde gjennomført et møte med mottaksledelsen og beboerne.

– Vi trappet ned fordi vi trodde situasjonen hadde roet seg, sier Fossen på pressekonferansen

Tirsdag kom det nye trusler som førte til at beredskapen ble opptrappet.

– Ved 18-tiden fikk politiet høre om muntlige trusler fremsatt av noen av beboerne som ville ha nytt sted å bo før klokken 24. De truet med bråk om kravet ikke ble innfridd, men det ble ikke sagt noen om hva disse truslene besto i, sier Fossen.

Ser på sakene på nytt

Politiets utlendingsenhet (PU) har nå satt ned en gruppe som skal se på alle asylsøkernes saker på nytt.

– Det er over 200 saker, og dette er ofte vanskelige saker, sier Svein-Arne Hansen.

Han påpeker at det ofte er flere grunner til at sakene er vanskelige.

– Dette er personer det er vanskelig å returnere, ofte av flere grunner. Noen har ikke ID-dokumeenter, noen kan ha oppgitt flere identiteter under asylbehandlingen, og noen er vanskelige å returnere tilbake til hjemland som for eksempel Somalia og Eritrea.

Begge mottak ødelagt

Ifølge NTB brant to av brakkene på ventemottaket ned til grunnen, mens skallet fortsatt står på den tredje brakka. Alle beboerne ved mottaket skal være evakuert, men bygningene er totalskadd.

Dermed har ikke Norge lenger noen fungerende ventemottak. Det andre mottaket, som ligger på Nannestad ble ødelagt natt til tirsdag.

Trolig påsatt

Lensmannen i Lier mener det er sannsynlig at brannen er påsatt. Det bekrefter også politiet på dagens pressekonferanse.

– Trolig er det brukt brennbar væske, sier politimester Kristine Fossen.

– Vi kan ikke si noe sikkert om årsaken til brannen, men alle tre brakkene har startet noenlunde samtidig, så det er vel mye som kan tyde på at det er påtent her, sier lensmannen.

Selv om både politiet og brannvesenet var til stede på mottaket da det begynte å brenne, tok det kort tid før bygningene var overtent. Dette tyder på at de som tente på har brukt tennvæske.

– De som tente på har trolig brukt tennvæske av ett eller annet slag. Det var umulig å redde husene, forteller overbefalsvakt Odd Ellingsen ved Drammensregionens brannvesen til NTB.