NRK Meny
Normal

Endelig kjøres Erna av en kvinne

Fredag kveld la statsminister Erna Solberg ut et historisk bilde på Facebook. For første gang er det en kvinne som sitter bak rattet i statsministerbilen.

Erna Solberg (t.h.) og sjåfør Jeanette Michaela Persvangen

HISTORISK BILDE: Statsminister Erna Solberg (t.h.) la ut dette bildet på Facebook fredag kveld. Jeanette Michaela Persvangen er den første kvinnelige sjåføren av statsministerbilen. Regjeringens biltjeneste ble etablert i 1962.

– Regjeringens biltjeneste har mange dyktige og hyggelige sjåfører, men jeg er veldig fornøyd med at også statsministerbilen i dag har fått en kvinnelig sjåfør, sier Erna Solberg til NRK.

Jeanette Michaela Persvangen, som er navnet på den historiske sjåføren, ønsker ikke å kommentere saken.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

– Ingen med riktige kvalifikasjoner

Totalt er det 20 sjåfører i regjeringens biltjeneste, tre av dem er kvinner. Men det er altså bare en kvinnelig sjåfør av statsministerbilen. Regjeringens biltjeneste ble opprettet i 1962.

– Bakgrunnen for at regjeringens biltjeneste ikke har hatt kvinnelige sjåfører tidligere er at det ikke har vært søkere med riktige kvalifikasjoner. Det har de heldigvis fått de senere årene, sier seniorrådgiver Tor Borgersen til NRK.

Han ønsker ikke å si noe om hva som kreves for å bli sjåfør i regjeringens biltjeneste. I en stillingsutlysning, for tilsvarende stilling, fra september 2012 står det blant:

«Test av kjøreferdigheter inngår i tilsettingsprosessen. Søker bør ha kompetansebevis for utrykningskjøring (evt. vil opplæring bli gitt i prøvetiden). Medisinske krav til førerkort klasse D må tilfredsstilles.

Erfaring fra representasjonskjøring og/eller utrykningskjøring er en fordel. Vi vektlegger personlige egenskaper som ansvarsfølelse, samarbeidsevne og høflig framtreden. Det kreves plettfri vandel. Referanser må oppgis. Den som ansettes må kunne sikkerhetsklareres for strengt hemmelig».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger