NRK Meny
Normal

Nå kan du stoppe ministeren og vise din vei

Mandag morgen legger samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) ut på E6 for å undersøke veistandarden mellom Oslo og Kirkenes. Han er forberedt på å bli stoppet av folk underveis.

Ketil

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gjør seg klar kjøreturen som begynner mandag. Han sier erfaringene de gjør seg på turen vil gjenspeile seg i statsbudsjettet.

Da NRK møtte Solvik-Olsen søndag ettermiddag, var han i full gang med å pakke bilen og gjøre klar for avreise mandag morgen. Klokken 08 mandag er samferdselsministeren å finne bak rattet sammen med den politiske ledelsen.

I løpet av åtte dager skal de kjøre fra Oslo til Kirkenes for å undersøke veistandarden.

Frontkollisjon Saltfjellet E6

Tidligere i juni var det en frontkollisjon på E6 på Saltfjellet.

Foto: Frank Nygård / NRK

– Jeg tror det blir veldig gøy. Vi har avtalt mange møter og jeg skal prøve å kjøre vogntog på noen av de dårlige veiene. Vi får nå egne erfaringer som er mer verdt enn et notat, sier Olsen.

En av tre dødsulykker skjer i sommermånedene. Ministeren får stadig henvendelser fra folk som er bekymret for veistrekningene i Norge. Dermed kom ideen til turen.

– Vi har kun 24 timer i døgnet vi også. Nå kommer sommerferien og Stortinget krever ikke vår oppmerksomhet på samme måte og vi har noen dager uten møter. Så vi tenkte at skal vi se på alt dette, så hvorfor ikke bare ta en bil å kjøre oppover? sier Olsen.

Les også: Frykter ulykkessommer i trafikken

Økning i dødsulykker på veiene

Statssekretær Bård Hoksrud er blant dem som blir med på deler av turen. Sammen med ministeren skal den politiske ledelsen besøke flere av Statens vegvesen sine trafikkstasjoner og være med på ulike kontroller.

Bil E6

Forberedelser og dekorering av bilen før reisen starter mandag.

Foto: Astri Husø / NRK

I fjor økte tallet på dødsofre i Norge med 30 prosent, etter mange år med nedgang.

Les også: Flest omkommer av fart og førerfeil

Å få ned dødstallet på veien er et arbeid det jobbes iherdig med, ifølge samferdselsministeren. I mars ble det lagt frem en tiltaksplan for trafikksikkerhet.

– Vi skal bygge bedre veier, men folk har også et ansvar å kjøre etter forholdene. På sommeren er det ofte lange turer, barna blir utålmodige og det fikles med telefonen. Uhell kan fort skje uansett hvor god veiene og bilene er, sier han.

Prioriteringer i statsbudsjettet

Turen vil gå gjennom Oslo, Trondheim, Steinkjer, Mo i Rana, Bodø, Narvik, Troms, Alta og siste stopp er Kirkenes.

Første strekningen som var Svinesundsbrua til Oslo ble gjort tidligere i juni da deler av strekningen fikk økt fartsgrensen til 110 kilometer i timen. Regjeringen inviterer folk til å komme med forslag til hva samferdselsministeren bør se og hvem han bør møte på turen.

– Det blir veldig spennende. Mange har tatt kontakt og sier at de vil møte samferdselsministeren, sier Bård Hoksrud.

Opprinnelig skulle kjøreturen foregå i bobil, men da det ikke gikk å få tak i, og de fant ut at de trengte flere seter for å få plass til alle som skal være med, ble det bil i stedet.

Ministeren håper opplevelsene på E6 vil hjelpe når det skal gjøres prioriteringer i statsbudsjettet.

– Dette blir jo en arbeidstur. Både for å gjøre erfaringer, snakke med etater og prøve å få tatt konklusjoner på en del saker som vi har gående, sier Olsen.

– Ikke bare trenger vi å bygge flere veier, men vi må også vedlikeholde veiene. Mye av E6 handler om bedre vedlikehold. De erfaringene vi gjør oss på kjøreturen vil påvirke hvordan vi prioriterer i 2015 og i årene fremover, sier samferdselsministeren.

Mandag morgen legger samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) ut på E6 for å undersøke veistandarden mellom Oslo og Kirkenes. Han er forberedt på å bli stoppet av folk underveis.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger