Frykter ulykkessommer i trafikken

Når veiene snart fylles av biler på vei til ferie, frykter Trygg Trafikk for mange dødsulykker.

Bilkø E39

Mange skal ut på bilferie i sommer.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Det er bedre å komme fram noen minutter senere, enn ikke å komme fram i det hele tatt, sier direktøren direktør Jan Johansen i Trygg Trafikk i en pressemelding.

Det begynner å bli varmere i været, og ferien nærmer seg for mange. De tre sommermånedene juni, juli og august er måneder som ofte opplever en økning i antall dødsulykker i trafikken, sammenlignet med resten av året.

I fjor døde 58 mennesker i trafikken i Norge i løpet av sommermånedene, noe som er rundt gjennomsnittet for antallet dødsulykker de siste årene.

– I ferien reiser mange med bil eller motorsykkel. Er været godt, blir det ofte ekstra stor trafikkmengde. Mange på veiene fører til mange ulykker, når det kjøres fort og uforsiktig, sier Johansen.

Han ønsker en sommer uten alvorlige ulykker, og oppfordrer bilistene til å kjøre forsiktig. Trygg Trafikk har også flere tips til bilferien (se i bunnen av saken).

Også mai ble i år en måned med mange dødsulykker. Til sammen har 19 omkommet, det høyeste dødstallet for mai på fem år.

De omkomne er 12 bilfører, tre bilpassasjerer, tre motorsyklister og en fotgjenger. Til sammen 15 personer døde i bil, hvorav ni i sammenstøt med annet kjøretøy og seks i eneulykker (utforkjøringer).

Dette er tipsene fra Trygg Trafikk til sommertrafikkantene:

  • Hold fartsgrensen – og avstanden: Høy fart er den vanligste årsaken til ulykker med drepte og hardt skadde. Husk også den gamle reglen: tell 1001, 1002 og 1003 mellom bilen foran og din egen.
  • Bruk beltet riktig: Sjekk at alle i bilen er riktig sikret med bilbelter. De minste skal sitte i barnestoler tilpasset deres vekt.
  • Pakk smart: Pakk de tyngste tingene nederst, og langt framme i bagasjerommet. Inne i bilen skal det kun være myke gjenstander.
  • Unngå løse gjenstander: Et videokamera som veier to kilo vil ved bråstopp i 70 km/t utgjøre en vekt på 110 kilo. Ha derfor aldri løse gjenstander på bagasjehylla, eller liggende løst andre steder i kupeen.
  • Husk varseltrekant og refleksvest: Ha varseltrekanten lett tilgjengelig, gjerne bak seteryggen. Da vil du lett finne den, også hvis du blir påkjørt bakfra slik at bagasjelokket er vanskelig å få opp.
  • Ta hensyn til de minste: For bilsyke barn hjelper det med reisesyketabletter på lengre bilturer. Ikke spis for mye søtt rett før bilturen. Aggressiv kjørestil med mye akselerasjon og nedbremsing gjør passasjerene lettere kvalme.
  • Vann bilføreren: For lite væske kan gi trette sjåfører. Sørg for å ha med nok drikke på ferieturen, helst vann.
  • Sjekk dekkene og lufttrykket: For mye eller lite luft i dekkene gir redusert gripeevne og sikkerhet. Lufttrykket skal tilpasses dekkdimensjon, hastighet og hvor fullastet bilen er. Slitte dekk øker risikoen for vannplaning ved regnvær på varm asfalt.
  • Reduser mobilbruk: Håndfriutstyr er påbudt for sjåfør i bil. Undersøkelser viser at selve samtalen også trekker konsentrasjonen bort fra kjøringen. Begrens derfor samtalene, unngå å bruke telefonen når kjøreforholdene er vanskelige eller trafikken er uoversiktlig.
  • Campingvogner: Bilens tilhengerfeste og tilhengerens kulehanske er avgjørende for at du ikke mister hengeren, så sørg for at de alltid er i god stand. Ta hensyn til andre trafikanter og slipp dem forbi for å unngå kødannelse.