Hopp til innhold

- Maleriene har vært i Norge

Politiet har kunstskattene i hende og sier de er i bedre forfatning enn fryktet. Det ene maleriet har en rift, og det andre har mindre skader i kantene. Politiet tror maleriene har vært oppbevart i Norge hele tiden.

Skrik og Madonna
Foto: Scanpix

Bildene Skrik og Madonna ble stjålet fra Munch-museet for to år siden.

Politiets Morten Ervik og Iver Stensrud
Foto: Tore Meek / NRK

- Vi følte det som en seier i dag da bildene kom til rette, sier politiinspektør Iver Stensrud.

Ifølge politiet er bildene i bedre forfatning enn de hadde turt å håpe på, men nå skal eksperter undersøke maleriene for å finne ut hva den to år lange bortføringen har hatt å si.

På en pressekonferanse i ettermiddag opplyste politiet at det ikke blir aktuelt å vise fram bildene på en god stund. De gjorde det også klart at de foreløpig ikke kommer til å gi mange opplysninger om hvordan politiet fikk fatt i bildene.

I Norge hele tiden

Oslo-politiet tror at Munch-maleriene har vært oppbevart i Norge hele tiden siden de ble stjålet.

- Vi har en klar teori om at bildene har vært i Norge, sier politiinspektør Iver Stensrud til NRK.

Han vil ikke kommentere om det har vært forhandlinger via mellommenn. - Jeg vil ikke gå inn på detaljer knyttet til etterforskningen.  

Stjålet fra Munch-museet

Munch-tyveriet
Foto: Politiet / Scanpix

22. august var det to år siden væpnede og maskerte menn stjal maleriene Skrik og Madonna fra Munch-museet på Tøyen i Oslo. Ranet skjedde midt på formiddagen, foran øynene på flere sjokkerte turister.

Ingen er pågrepet etter funnet av de to Munch-maleriene, og det er heller ingen nye siktelser i saken, ble det opplyst på en pressekonferanse i dag.

Politiet vil ikke si hvor eller hvordan de fikk tak i bildene. Det er heller ikke utbetalt noen dusør.

Gledestårer

Tårene trillet for Munch-museets styreleder Gro Balas da hun omfavnet politiinspektør Iven Stensrud og takket ham for arbeidet politiet har gjort for å bringe de to maleriene i sikkerhet.

- Jeg er veldig glad og må rose politiet for den fantastiske jobben de har gjort. Foreløpig ser det ut til at bildene ikke er skadet på en slik måte at de ikke kan bli vist fram for publikum, sier Balas.

Gro Balas klemmer politiadvokaten
Foto: Tore Meek / NRK

Byrådsleder  i Oslo kommune Erling Lae (H) har fått opplyst av politiet at det ene bildet har en rift, og at det andre er litt skadet i kanten etter at det ble tatt ut av sin opprinnelige ramme.

Eksperter ved Munch-museet fastslår i kveld at det er de ekte Munch-maleriene som har kommet til rette.

- En stor dag

- Jeg føler en veldig stor glede på vegne av museet og en hel verden av kunstelskere og kunstkjennere. Dette er en stor dag, sier konstituert museumsleder Ingebjørg Ydstie ved Munch-museet.

Hun sier at eksperter nå skal bruke tid på grundige undersøkelser av maleriene, for å finne ut om de er skadet. 

- Jeg regner med at dette arbeidet vil bli ferdigstilt i løpet av forholdsvis kort tid, slik at bildene snart kan være tilgjengelige for allmennheten igjen, sier Ydstie.

Kunstskatter

Kulturminister Trond Giske (Ap) er veldig glad og lettet over at Munch-maleriene er kommet til rette.

- Det er veldig gledelig. Maleriene er noen av de største kunstskattene vi har i Norge, og tyveriet har vekket enorm interesse verden rundt, sier Giske.

- Vi vet at slike tyverier i noen tilfeller aldri blir oppklart, derfor er vi ekstra glade nå. Munch-maleriene som ble stjålet, tilhører hele verden. De er en del av vår felles kunstarv.

Trond Giske om funnet av maleriene

AKTUELT NÅ