Hopp til innhold

Møter seg selv i døra

Etter ett døgn som statsråder, har flere i Solberg-regjeringen allerede rukket å gjøre helomvending i en rekke saker.

Solveig Horne, Sylvi Listhaug, Thorhild Widvey og Robert Eriksson

Solveig Horne (Frp) (øverst til venstre), Sylvi Listhaug (Frp), Thorhild Widvey (H) og Robert Eriksson (Frp) er blant de nyutnevnte statsrådene som blir konfrontert med tidligere uttalelser.

Foto: Vegard Grøtt, Jon Eeg / NTB Scanpix

Allerede på sin første dag som statsråder, måtte flere av de nye medlemmene i Solberg-regjeringen svare for tidligere uttalelser som rimer dårlig med det de nå har fått ansvar for å forvalte.

På pressekonferansen onsdag måtte statsminister Erna Solberg vedgå at en del vil møte seg selv i døra.

– Det går ikke an å si at fordi Fremskrittspartiet har hatt andre standpunkter i saker, så skal deres statsråder ekskluderes fordi de har sagt noe annet, som for eksempel i pensjonsforliket, sa Solberg.

«Til og med David Toska blekner i forhold»

Bakgrunnen var at den nyutnevnte arbeidsministeren Robert Eriksson (Frp) tidligere har kalt pensjonsreformen for et ran.

– Pensjonsreformen er tidenes største politiske bløff. Dette er et gedigent ran. Til og med David Toska blekner i forhold til det Stoltenberg & co. driver med, har Eriksson sagt til NRK.no.

Som statsråd skal han nå gjennomføre pensjonsforliket.

– Alle statsrådene har sagt ja til å styre på det politiske grunnlaget til regjeringen, forsikret Erna Solberg i går.

Også Eriksson selv ble konfrontert med uttalelsene han kom med som opposisjonspolitiker.

– Vi har forpliktet oss til å følge opp pensjonsforliket. Det er riktig at vi hadde en annen mening, men jeg føler at vi kan leve godt med regjeringens plattform, sa arbeidsminister Eriksson til VG.

Landbruksministeren mente landbruket er kommunisme

For tre år siden kalte Sylvi Listhaug (Frp) landbrukssektoren for «kommunisme på norsk».

I går ble hun landbruksminister.

Da hun gjestet Dagsnytt 18, tok hun ikke avstand fra sin tidligere uttalelse, men understreket at det nå er regjeringsplattformen som gjelder.

– Det var et innlegg jeg skrev i 2010, og nå er det samarbeidsavtalen og regjeringens plattform som gjelder, og jeg er opptatt av å samarbeide godt med organisasjonene for å finne gode løsninger for norsk landbruk, sa Listhaug.

Og du synes ikke det er kommunistiske tilstander?

– Jeg tror det er behov for endringer, og det er også det regjeringsplattformen legger til grunn. Så skal jeg nå sette meg grundig inn i mange sider ved norsk landbruk, og så får vi snakkes etter hvert om hvordan disse skal gjennomføres. Nå er jeg opptatt av å ha god dialog med næringen og ha et godt samarbeid, svarte hun.

Lo av klimahysteriet

Sylvi Listhaug har rukket å møte seg selv i døra to ganger. I et intervju med VG i 2011 betvilte hun at klimaendringene er menneskeskapte.

– Jeg synes det er kommet flere og flere argumenter for å være kritisk til den propagandaen regjeringen leverer. Det er ikke bevist at menneskelige CO2-utslipp fører til klimaendringer. Det er først og fremst en unnskyldning for å innføre mer skatter og avgifter, sa Listhaug da.

På spørsmål fra NRK om hun fremdeles står for uttalelsen, viser statsråd Listhaug igjen til regjeringens plattform.

– Dette er en gammel uttalelse, min jobb nå som minister er å stå på samarbeidsavtalen og gjennomføre den politiske plattformen Høyre og Frp er enige om.

– Hadde kanskje ordlagt meg annerledes i dag

Solveig Horne (Frp)

– Jeg har vært en engasjert opposisjonspolitiker i åtte år. Da hadde det vært rart om jeg ikke hadde kommet med noen spissformuleringer, sier Solveig Horne på dag to som statsråd.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Den det har stormet mest rundt, er barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp).

Etter at det ble klart at hun var blant Erna Solbergs utvalgte, har en melding hun skrev på Twitter i 2010 sirkulert i sosiale medier:

«Lurer på om det er helt greit at barnehagene leser homoeventyr for små barn?», skrev Horne, som da var opposisjonspolitiker for Frp på Stortinget.

På sin første dag som statsråd måtte hun svare for meldingen.

– Dette er en debatt som vi kanskje bør tørre å ta alle sammen, og så må det være opp til barnehager og foreldre å bestemme når de vil begynne å lære barn om annen seksualitet, sa Horne.

Hun er også blitt konfrontert med at hun for to år siden uttalte til NRK at «jentene har et ansvar for hvilken situasjon de setter seg i» da hun fikk spørsmål i forbindelse med voldtekt av kvinner.

Et annet intervju som er blitt trukket frem, ga Horne til Stavanger Aftenblad i november 2009. Da uttalte hun at voldtektene i Stavanger skyldes regjeringen Stoltenbergs innvandringspolitikk.

– Det er et paradoks at mens halve regjeringen jobber for likestilling, jobber den andre halvparten med å hente menn fra middelalderkulturer til Norge. Resultatet gagner definitivt ikke norske kvinner, sa Horne.

I dag presiserer hun at hun i tiden som opposisjonspolitiker flere ganger har satt ting på spissen, og at hun trolig ville ha ordlagt seg annerledes i dag.

– Jeg har vært en engasjert opposisjonspolitiker i åtte år. Da ville det vært veldig rart om jeg ikke hadde kommet med noen spissformuleringer, jeg hadde kanskje ordlagt meg litt annerledes i dag, sier Horne til VG Nett.

Helomvending om Kirken

Som oljeminister i 2005 ba Thorhild Widvey (H) Den norske kirke slutte å blande seg inn i klimapolitikken.

– Jeg er av den oppfatning at det hadde vært best dersom kirken konsentrerte seg om ikke-politiske spørsmål. De bør nok heller arbeide med en strategi for å fylle opp kirkene, i stedet for å vedta slike uttalelser, sa Widvey til avisa Nordlys etter at bispedømmet i Sør-Hålogaland advarte mot oljeutvinning i nordområdene.

I går ble hun kirkeminister i Solberg-regjeringen – og nå sier hun at Kirken får holde på som den vil.

Torbjørn Røe Isaksen

Torbjørn Røe Isaksen tok til orde for at elever må snakke norsk i skolegården. Som kunnskapsminister har han ingen planer å gjøre noe med det.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Nå har det skjedd en viktig reform siden den gang, nemlig skillet mellom stat og kirke. Så jeg kommer ikke til å blande meg inn i hvordan Kirken velger å engasjere seg, sa Widvey til NRK på sin første dag som kultur- og kirkeminister.

Dropper «norsk-påbud» i skolegården

Widveys partikollega Torbjørn Røe Isaksen (H) ville for tre år siden la skoler forby elevene å snakke andre språk enn norsk i skolegården.

– Ja, det synes jeg hadde vært helt greit å si. Det handler om at på skolen skal man ha noen felles regler sånn at alle kan kommunisere og sameksistere, sa Isaksen i en P3-debatt i 2010.

I går ble han kunnskapsminister, og pipa har fått en annen lyd.

– Det er ikke en del av regjeringsplattformen vår nå, og jeg har ingen planer om å gjøre noe med det som kunnskapsminister, sier han til NRK.no.

AKTUELT NÅ