Hopp til innhold

Koronafrykten faller blant nordmenn – butikker åpner igjen

Klart færre nordmenn tror på økt koronasmitte i tiden fremover, viser en rykende fersk undersøkelse. – Dette er det mest positive punktet siden starten av utbruddet, sier Ola Gaute Aas Askheim i analysefirmaet Opinion. Men helseministeren advarer folk mot å senke skuldrene.

Kremmerhuset på Manglerud Senter

Butikkleder Emma er strålende fornøyd med å endelig kunne åpne Kremmerhuset på Manglerud igjen. Pågangen fra kunder har vært stor, melder kjeden.

Foto: Kremmerhuset

Stadig færre nordmenn tror på økt koronasmitte, viser en ny undersøkelse.

I snart tre uker har Opinion spurt 11.000 nordmenn om de tror det kommer til å bli flere eller færre nye koronasmittede i Norge. Denne helgen økte positiviteten i landet betraktelig.

De tre siste dagene oppgir i snitt 62 prosent av befolkningen at de tror det blir økt antall nye koronasmittede i Norge. 22 prosent tror antallet vil reduseres.

Dette er en kraftig nedgang fra forrige periode, hvor i gjennomsnitt 74 prosent forventet økning og 15 prosent reduksjon. I sum (forventet økning minus reduksjon) er fallet nå på hele 19 prosentpoeng.

Det er også flere som tror på at antallet tilfeller vil reduseres. I forrige uke svarte bare 15 prosent at de trodde på færre tilfeller, mot 22 prosent denne uken.

– I helgen så vi et klart omslag i nordmenns forventninger til hvordan koronasmitten i Norge blir fremover. Selv om flertallet fortsatt tror på økt antall koronasmittede i Norge, er det betydelig færre siste tre dager som forventer økning. Vi har aldri sett lavere målinger enn nå, sier Ola Gaute Aas Askheim i Opinion.

Ola Gaute Aas Askheim

Ola Gaute Aas Askheim forteller at positiviteten øker i befolkningen. Han sier folk har tro på de strenge tiltakene regjeringen har innfør.

Foto: Opinion Perduco as

Åpner 36 butikker i dag

På Manglerud senter i Oslo begynner butikkene å åpne igjen, til kundenes store glede. Kremmerhuset, en interiørkjede med omsetning på rundt 300 millioner kroner, åpnet mange av sine butikker i dag.

– Vi testet med å åpne 10 butikker i går, og fikk enorm respons på det. Så i dag har vi åpnet 36 butikker til, sier administrerende direktør Vebjørn Torsetnes.

Han forteller at de ansatte har hatt et sterkt ønske om å komme tilbake på jobb, og at det har vært særs god stemning i butikkene i dag.

– Noen ble så glade at de både lo og gråt. Det er ingen som ønsker å være hjemme, de ønsker å jobbe, sier Torsetnes.

Faren er ikke over

Påsken er viktig for Kremmerhuset, siden mange kjøper pynt til høytiden. Mye av omsetningen kommer fra akkurat påsken.

– Hadde vi hatt stengt i to uker til, så hadde vi hatt lagrene fulle av påskevarer. Samtidig må vi jo betale våre leverandører, så det hadde ikke vært bra, sier han.

Men selv om butikkene er åpne, er ikke alt som vanlig. Torsetnes sier at alle butikkene har hengt opp plakater, satt ut håndsprit og oppfordrer til én meters avstand fra hverandre.

– Vi følger selvfølgelig rådene vi har fått, faren er ikke over ennå. Så vi tar ikke returer i denne perioden, og vi oppfordrer folk til å bruke kort for å betale, sier han.

I dag: tallene fortsetter å synke

Når NRK snakker med Opinion torsdag formiddag, forteller Askheim at tallene fortsetter å synke.

– Optimismen øker, pessimismen synker. Dette er det mest positive punktet siden starten av utbruddet, sier Askheim.

Han tror folk ser at de strenge tiltakene regjeringen har innført fungerer. I tillegg synker tallene på folk som er innlagt på sykehus med koronaviruset.

318 mennesker er lagt inn på sykehus med covid-19. Dette er en nedgang på sju fra i går. 96 av disse får behandling med respirator, noe som også er en nedgang.

– Når folk ser at kurven flater ut, så ser vi spor av håp, sier Askheim.

Sjekk rådene fra FHI før du drar på handletur, uansett.

Advarer mot å senke skuldrene

Men selv om smittetallene viser en positiv utvikling advarer helseministeren folk mot å senke skuldrene.

– De tallene som jeg presenterer må man ta som en inspirasjon for å holde fast, og ikke senke skuldrene, sier helseminister Bent Høie.

Høie legger til at det er positivt at folk bruker butikkene, men minner folk på holde seg til anbefalingene fra myndighetene.

– Det er ekstremt viktig at man holder seg til avstandsreglene, passer på å vaske hendene nøye når man kommer hjem og ikke tar seg på ansiktet underveis, sier Høie.

AKTUELT NÅ