Mona kan forvente å leve nesten 9 år lenger enn Siv Eline

De er jevngamle, men ifølge nye tall skal Mona Gjelstenli (35) leve ni år lenger enn Siv Eline Jacob (34). – Ekstrem forskjell, sier forsker på helsefremmende arbeid.

Fotomontasje: Siv Eline Jacob og Mona Gjelstenli

AKTIVE: Både Siv Eline Jacob (t.v.) og Mona Gjelstenli (t.h.) trives i kommunene de bor i, uavhengig av hva statistikken sier. De bruker nærmiljøet aktivt.

Foto: Privat/montasje

– Jeg tror egentlig ikke at jeg dør fortere av å bo her. Min livsførsel er min livsførsel, sier Siv Eline Jacob (35).

Hun bor i den lille kommunen Bygland i Setesdalen. Kommunen er ifølge nye tall fra Folkehelseinstituttet den kommunen i Norge der befolkningen dør tidligst.

Som kvinne kan Jacob forvente seg å bli 76 år.

Levealder spriker med 9 år

Det er hele ni år mindre enn Mona Gjelstenli (34), som bor i Aukra kommune i Møre og Romsdal. Her forventes kvinnene å leve til de er 85 år. Kommunen har høyest levealder i Norge.

– Ved å holde oss i aktivitet og omgås positive personer, får vi en større livskvalitet, og det er kanskje nøkkelen til at vi lever lengre også, sier hun.

Mona Gjelstenli trives i Aukra kommune i Møre og Romsdal.

GODE TURMULIGHETER: Mona Gjelstenli forteller om hvordan det er å bo i Aukra, der folk lever lengst i Norge.

– Helt ekstremt

Elisabeth Fosse

Professor Elisabeth Fosse sier levealder i stor grad henger sammen med røyking og utdanning.

Foto: Privat

Professor i helsefremmende arbeid ved Universitetet i Bergen, Elisabeth Fosse, syns forskjellen på ni år er «ekstrem».

– Det er vanskelig å forklare dette ut fra én faktor, men på generelt grunnlag ser vi at folk med lav utdannelse lever kortere, sier Fosse.

Folkehelseinstituttets statistikk viser at Bygland har flere kvinner som røyker og tilfeller av lungekreft enn landsgjennomsnittet. Kommunen har også flere på uføretrygd.

– Røyking henger veldig sammen med levealder og utdanning. Vi ser at storrøykerne i dag er kvinner med lav utdanning med en usunn livsstil. Menn og kvinner med høy utdanning har i stor grad sluttet.

Trekker til seg uføretrygdede

Leiv Rygg

UTFORDRING: Det innrømmer ordfører Leiv Rygg i Bygland.

Foto: PRivat

Ordfører Leiv Rygg (Sp) i Bygland innrømmer at kommunen har en utfordring med røyking. Han tror det at få bor i kommunen gir store utslag på statistikken.

– I tillegg har ikke de som har problemer med helsa grunn til å flytte herfra. Her er det billig å bo, og det kan gi en overrepresentasjon av folk på uføretrygd i kommunen, sier Rygg.

Ifølge Fosse kan dette stemme. Hun mener kommunen har stor mulighet til å få opp levealderen.

Lar statistikk være statistikk

– Det er ikke kommunens feil at levealderen er lav, men den kan gjøre ganske mye ved å ta tak i problemområder. Vår forskning viser at mindre rike kommuner har like gode muligheter til dette som andre.

Siv Eline Jacob lar statistikk være statistikk og vil fortsatt bo i Bygland.

Levealder spriker.

DUGNADSÅND: Siv Eline Jacob (35) forteller om hvordan det er å bo i Bygland i Setesdalen.

– I Bygland er det lett å spille en stor rolle, det er dugnadsånd og gode muligheter. Jeg tror det er flest eldre som røyker. Røykesluttrenden er kommet hit også, sier hun.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger