KrF: – Anundsen ble tatt på senga

Etter grillingen av justisminister Anders Anundsen om asylbarnsaken i Stortingets kontrollkomiteen på fredag, vokser nå mistilliten til Anundsen blant regjeringens egne samarbeidspartnere.

Justisminister Anders Anundsen

Justisminister Anders Anundsen er i hardt vær om dagen. Etter høringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har mistilliten til justisminisiteren økt.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Jeg opplevde at Anundsen ble tatt på senga av politiets uttalelser. De hadde hverken gjennomført den varslede endringen som skulle gi en styrket situasjon for lengeværende asylbarn, og heller ikke forstått den. Til tross for at Anundsen hadde skrevet til kontrollkomiteen at endringen var forstått av politiet, sier Hans Fredrik Grøvan i KrF.

Han forteller om en svært presset Anundsen på fredagens høring i asylbarnsaken i Stortingets kontroll og konstitusjonskomité.

Vurderer mistillit

Hans Fredrik Grøvan

Hans Fredrik Grøvan er stortingspolitiker for KrF. Han mener det ikke er samsvar mellom hva Anundsen sier han har gjort og hva asylbarn-høringen har avslørt.

Foto: NRK/Svein Sundsdal / NRK

Grøvan peker på at politiet også har en plikt til å oppfatte endringer, men at ansvaret først og fremst ligger hos Anundsen, noe justisministeren erkjente på fredag.

Siden høringen har fylkeslag i både Venstre og KrF uttalt at de ikke lenger har tillit til Anundsen. Om dette også gjelder for KrF-politikerne på Stortinget, vil stortingsgruppa bli enige om denne uken.

– Denne saken er en viktig del av samarbeidet mellom regjeringen, Venstre og KrF, så det vil vi måtte jobbe grundig med før vi konkluderer, sier Grøvan.

– Men vil du si han har feilinformert Stortinget?

– Jeg vil si at det ikke er samsvar mellom det han sagt og det høringen avslørte, sier Grøvan.

Tetzschner: – Alle ord i behold

Michael Tetzschner

Michael Tetzschner, nestleder i kontroll- og konstitusjonskomiteen mener justisminister Anundsen har klart seg godt i høringen.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Nestleder i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Michael Tetzschner, mener Anundsen har klart seg godt i høringen og sitter med alle ord i behold.

Men han kritiserer høringen for å ha sklidd ut i en utspørring basert på følelsesladet partipolitikk.

– Formålet er ikke å begi seg inn i en politisk polemikk der man selv er ubundet av saklighet og sannhetskrav, mens statsråden på den andre siden må være pinlig nøyaktig, sier Tetzschner.

I denne saken mener Tetzschner det er viktig å skille mellom politikk og faktiske lover Stortinget har bestemt.

– Samarbeidsavtalen mellom regjeringen og støttepartiene er ikke nedfelt i Stortinget. Og kontrollkomiteen skal ikke revidere politiske avtaler som gjøres på siden. De må forholde seg til Stortingets egen politikk og da er det utlendingsloven man må se på.

Justisministeren selv var ikke tilgjengelig for å kommentere saken. Her kan du lese hans ytring om asylbarnsaken.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger