Hopp til innhold

Dediserte låt til de pårørende

– Steven og jeg er beæret over å få lov til å være her i dag, sa Bruce Springsteen da han opptrådte på Rådhusplassen søndag kveld.

Til tross for mye frem og tilbake på forhånd, deltok rockekongen Bruce Springsteen og gitaristkollega Steven van Zandt på minnekonserten etter 22/7 søndag kveld.

Springsteen, som er kjent for sitt sosiale engasjement, fremførte den gamle protestlåten «We Shall Overcome» til stor jubel fra publikum.

Låten ble opprinnelig benyttet som en protestsang under borgerrettighetskampen i USA i 1955-1968.

– Steven og jeg er beæret over å få lov til å være her i dag, sa Springsteen.

– For oss som elsker demokrati og toleranse er dette en internasjonal tragedie. Jeg vil at dette skal være en bønn om en fredelig fremtid for Norge, sa han og dediserte låten til familiene som har mistet sine kjære.

Se video:

Bruce Springsteen og Steven van Zandt spilte «We Shall Overcome».

Bruce Springsteen på minnekonserten

– Brutalt men flott

Mange av artistene som opptrådte på Rådhusplassen søndag hadde skrevet nye tekster som handlet om den 22. juli. Blant dem deLillos. Med en naiv og brutal, men samtidig ettertenksom tekst, sang de om hvordan Anders Behring Breivik drepte 77 mennesker.

«Han sprengte en bombe og dro til en øy. Der skjøt han ned unger som om det var gøy. Han sa det var grusomt, men at han var nødt. Selv om det var det var brysomt så smilte han støtt.»

– Jeg synes deLillos-låta var litt brutal. Men det er viktig at folk for vise sin sorg på den måten de synes er riktig. Så sånn sett var det flott, sier Ragnhild Eskelid, som sammen med to venninner har tadde turen til Rådhusplassen.

Likevel vekket låten reaksjoner fra publikum på sosiale medier.

Les: «Altfor direkte» deLillos-låt

Se deLillos gjøre låten «Vi ser dere nå»:

De Lillos sang nyskrevet låt om terrorangrepet

DeLillos med nyskrevet låt om terrorangrepet

Trosset regnet

To timer før konserten i Oslo begynte, kom regnet. Som en påminnelse om den fredagen for et år siden som alle var her for å minnes. Men regn, kulde og sur vind stoppet ikke publikum fra å møte opp.

Rundt 50.000 mennesker sto tett i tett på Rådhusplassen for å holde varmen, vise sin respekt overfor de berørte, og for å få med seg de mange artistene som deltok under minnekonserten.

Trompetist Tine Thing Helseth åpnet konserten fra taket av Rådhuset, høyt oppe over folkemengden nede på Rådhusplassen.

Sammen med Kringkastingsorkesteret (KORK) og spilte hun «Mitt lille land» av Ole Paus. Låten ble spilt mye i ukene etter 22. juli i fjor, og ble en slags symbolsk samlingslåt som satte ord på sorgen mange følte.

Video: Se Tine Thing Telseth åpne minnekonserten

– Fint å hjelpe

Den svenske artisten Laleh fortsatte med låten «Some Die Young».
Selv om låten ble skrevet noen måneder før terrorangrepet i fjor, har teksten i ettertid fått en helt spesiell betydning for mange av de etterlatte.

Laleh sier hun er glad for at låten har blitt «alles» sang, og ikke bare hennes.

– For meg er det helt fantastisk å kunne gjøre noe i denne hjelpeløse situasjonen. At det lille ensomme kan bli noe stort og felles. Vi behøver det nå i verden, sa Laleh før konserten.

Haddy N'jie

Programleder Haddy N'jie under på scenen generalprøvene på Rådhusplassen i ettermiddag.

Foto: Daniel Eriksen / NRK
– Vi skal alltid huske

Programleder Haddy N'jie ledet minnekonserten. Hun ledet også minneseremonien som ble avholdt i Oslo Spektrum en måned etter terrorangrepet i fjor.

– Så står vi her. Ett år senere. For noen av oss har verden nesten vent tilbake til det normale. Andre lever fortsatt med den rå smerten, med avmakten og fortvilelsen, sa N’jie da hun åpnet konserten.

– Vi skal alltid huske de som ikke kom hjem igjen. De som ble stjålet fra oss. Vi står her ett år senere, og vi er sammen, sa programlederen.

– Brått kan det være over

Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg hilser publikum på Rådhusplassen.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Det er så inderlig godt å se dere alle her igjen, åpnet statsminister Jens Stoltenberg i talen sin.

Stoltenberg understreket viktigheten av at nordmenn i stedet for å stenge seg inne, har åpnet opp og skapt broer av tillit etter den 22/7.

– Tusenvis har meldt seg til tjeneste for felleskapet. Flere tar til motmæle mot hatefulle ytringer. Tusenvis har opplevd styrken av å stå sammen og slå ring om våre verdier. Slik har vi skapt mer åpenhet og mer demokrati sammen.

Stoltenberg fortsatte med å takke alle som har bidratt det siste året. Kongefamilien, frivillige, redningsmannskaper og nødetater. Lærere, prester, venner og naboer.

– Brått kan det være over. Ingen av oss vet når. Ingen av oss vet hvem. Det gjelder å vise kjærlighet og omsorg mens vi har livet som gave. Nyte skjønnheten i en rose, den fine tonen i musikk, varmen fra venner. La oss ære de døde ved å glede oss over livet, sa Stoltenberg.

Video: Se hele talen til Stoltenberg her

– Se på hverandre!

Åsne Seierstad bidro i et videoinnslag der hun leste en sterk tekst som handlet om hennes inntrykk fra rettssalen de ti ukene den pågikk.

I «Rettssal 250» forteller hun om vitneutsagn og beskrivelser av de forferdelige scenene som utspant seg på Utøya og i Oslo sentrum på denne dag for akkurat ett år siden.

Les: Åsne Seierstads tekst «Rettssal 250»

Oi, shit, sa jeg. For jeg visste ikke hva jeg skulle si til en som var skutt i øyet.

Fra Åsne Seierstads tekst "Rettssal 250"

Karl Ove Knausgård leste teksten «Avstanden midt i blant oss». Han snakket om at det er viktig å se mennesker, slik at vi ikke blir fremmede for hverandre.

«Det handler om å se. Ikke se tilbake. Og ikke å se frem. Det handler det å se det som er her og nå.»

«Snu dere og se på hverandre. I øynene. I ansiktet. Det er det vi aldri må glemme», sa Knausgård.

Se: Knausgård fremfører «Avstanden midt i blant oss»

Også Frode Grytten har skrevet et dikt om 22/7. «Eit dikt for dei unge» handler om at gjerningsmannen ikke har klart å stoppe oss og at vi alltid vil klare å reise oss igjen.

Les: Frode Gryttens «eit dikt for dei unge»

«Et flatt ansikt»

Bjørn Eidsvåg har skrevet en ny låt om 22. juli som han fremførte offentlig for første gang søndag kveld. «Alvøen» Ble skrevet da rettssaken mot Anders Behring Breivik startet i april.

– Jeg la merke til en psykiater som sa at Breivik hadde et «flatt ansikt». Det trigget meg. At det litt mimikkløse, nesten milde uttrykket representerer så voldsom ondskap, fortalte Eidsvåg til NRK før konserten.

– «Alvøen» er en sang om hvordan ondskapen kan komme i de mest overraskende skikkelser og selvfølgelig om bunnløs sorg.

Se Bjørn Eidsvåg fremføre «Alvøen»:

Bjørn Eidsvåg fremførte en nyskrevet sang til kveldens minnekonsert for 22. juli.

Bjørn Eidsvåg synger sangen Alvøen

«Til ungdommen» fra Rådhustårnet

Blant de 50.000 publikummerne på Rådhusplassen var også kronprins Haakon og Märta Louise. Også Breiviks forsvarer Geir Lippestad var tilstede. I tillegg var mange fra Arbeiderpartiet og de andre stortingspartiene tilstede.

Konserten ble avsluttet med en mørk og mektig versjon av «Til ungdommen» med Kringkastingsorkesteret og klokkenist Vegard Sandhol som spilte på klokkespillet i Rådhustårnet.

– Medisin i sorgprosessen

Mange av artistene som opptrådte i kveld uttrykket på forhånd glede over å kunne få være med og bidra til minnekonserten. Samtidig pekte flere på at sang og musikk kan være lindrende.

Bjørn Eidsvåg forteller at han i tiden etter 22. juli i fjor så hvilken betydning sang hadde for folk da han selv reiste rundt på turné.

– Musikk kan være en slags medisin i sorgprosessen, sa Mari Boine til NRK i ettermiddag, under forberedelsene til minnekonserten.

Les også: Del ditt minne fra 22/7 i NRKs minnekart

Hjertebilder fra folket

Også det norske folk bidro til markeringen. De mange hjertebildene som inngikk i vignetten, på skjermene på scenen og ute blant folk er sendt inn av publikum. Over 700 bilder har kommet inn til NRKs hjertegalleri.

Galleri: Se alle hjertebildene her!

Les:
Dette er historiene bak hjertene

AKTUELT NÅ