Hopp til innhold

– Stoltenberg kan ikke leve med Lysbakken i regjering

Høyres Per-Kristian Foss sier det setter en ny standard for hva Stortinget skal godta av en statsråd dersom statsministeren lar Audun Lysbakken bli sittende.

Per-Kristian Foss

Per-Kristian Foss sitter i kontroll- og konstitusjonskomiteen for Høyre. Han mener statsråd Audun Lysbakken har mistet all tillit.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

– Jeg kan vanskelig forstå at Jens Stoltenberg kan leve med en statsråd som ikke legger alle kortene på bordet, men aktivt holder informasjon fra Stortinget, sier Foss til NRK.

Han reagerer på dagens oppslag i Dagbladet der det kommer fram at en e-post Lysbakken hele tiden har nektet for eksisterer, eksisterer likevel.

Mener Stoltenberg ikke kan godta rotet

Lysbakken sier han handlet i god tro, og skylder igjen på rutinesvikt og vansker med å søke i arkivet.

E-posten Lysbakken benektet var sendt, var svaret fra statssekretær Henriette Westhrin på SUs forespørsel om å «tenke kreativt» rundt hvordan SU kan få penger til å opprette en uavhengig selvforsvarsgruppe.

Les e-posten der SU ber BLD tenke kreativt

Audun Lysbakken

Audun Lysbakken, SV.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Anders Anundsen (Frp)

Anders Anundsen, Frp

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK
Nå viser det seg at statssekretæren allerede samme dag svarte at hun skulle se på saken med en gang.

Ifølge Foss gjør dette saken enda mer alvorlig for Lysbakken, men sier det er opp til statsministeren å bestemme om den påtroppende SV-lederen må gå fra sin stilling.

– Men hvis Lysbakken blir sittende, så er det satt en ny standard overfor Stortinget, en standard som betyr at man kan holde tilbake informasjon og dele det ut etter eget forgodtbefinnende, og det kan ikke Stoltenberg leve med, sier Foss.

Statsministeren sier imidlertid til NRK at han fortsatt har tillit til Lysbakken.

Øker muligheten for sak

Lederen for kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, Anders Anundsen er fra Frp, sier det er for tidlig å si om det bør reises mistillitsforslag mot Lysbakken.

– Først skal vi ta stilling til om det blir åpnet sak i kontroll- og konstitusjonskomiteen, det mener jeg er mer sannsynlig nå, enn det var i forrige uke, sier han til NRK.no.

Han mener dagens avsløring framstår som mer alvorlig etter at statsministerens kontor tidligere ble koblet inn i saken.

Anundsen sikter til onsdagens pressekonferanse, der Lysbakken offentliggjorde det som skulle være alle dokumentene i saken.

– Statsministerens kontor har gitt råd til Lysbakken i denne prosessen, og når det nå viser seg at all dokumentasjon likevel ikke er fremlagt, så berører det jo regjeringen i enda større grad.

– Fra skanse til skanse

Frp-politikeren mener det er oppsiktsvekkende at Lysbakken kunne uttale seg så bastant om noe som senere viste seg å ikke stemme.

– Nå har vi oppdaget ved flere anledninger at Lysbakken har vært hundre prosent sikker. Han var også sikker på at bevilgningen til Jenteforsvaret var innenfor regelverket, det var den ikke.

– Han er blitt skjøvet fra skanse til skanse, og det er alvorlig for en statsråd.

AKTUELT NÅ