Meling: – Krekar kan være ute i februar

Fredag ble Krekar dømt til 18 måneders fengsel. Forsvarer Brynjar Meling mener klienten hans blir forskjellsbehandlet.

Mulla Krekar og Brynjar Meling i retten

DØMT: Brynjar Meling har vært Krekars forsvarer i 12 år. Han sier situasjonen ville vært annerledes om han også var medierådgiveren hans.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Krekar ble pågrepet i februar, kort tid etter NRK-intervjuet der truslene han er dømt for mot kurderen Halmat Goran falt. Dette betyr at 248 dager i varetekt skal trekkes fra straffen. Altså er det ikke nødvendigvis lenge til Najmuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som mulla Krekar, igjen er en fri mann.

Meling mener også at soningstiden bør bli redusert, ettersom de fleste norske fanger pleier å få tidlig prøveløslatelse.

– Hvis han, som alle andre fanger i Norge, får prøveløslatelse etter to tredjedelers tid, så er han ute om fire måneder. Men forrige gang han sonet fikk han ikke det, og hvor vidt han blir forskjellsbehandlet en gang til, kan jeg ikke gi noen garantier for, sier Meling til NRK.

Dommen som ble avsagt fredag er ikke endelig, ettersom det enda ikke er klart om Krekar eller påtalemyndigheten vil anke dommen.

Gorans advokat tviler på tidlig frifinnelse

Krekar har tidligere sonet to år og ti måneder for trusler mot Goran og fire andre, blant dem statsminister Erna Solberg.

Arild Humlen

Advokat Arild Humlen er misfornøyd med at straffen ble mildere enn hva de hadde håpet.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Om Krekar fortsetter å være en trussel mot allmennheten, er det opplagt at en naturlig konsekvens er at han må sone straffen i sin helhet, sier Arild Humlen, Gorans advokat.

Han viser til at Meling fredag ikke kunne utelukke at Krekar ville gjenta truslene sine.

– Koranen forandrer seg ikke på grunn av en dom i tingretten, sier Meling.

Mener Krekar blir forskjellsbehandlet

Meling sier det norske rettsvesenet forskjellsbehandler Krekar, og hevder årsaken er press på rettsvesenet til å holde Krekar bak murene.

– Det er også årsaken til at vi har to så strenge trusseldommer som dette i Norge, begge mot mulla Krekar. Han har ikke det samme slingringsmonnet som andre, sier Meling.

Han mener han ikke ble tidlig løslatt ved forrige soningstid, på grunn av terroranklagene han ikke ble dømt for.

– Selv om det ikke har blitt funnet grunnlag for å dømme ham for oppfordringer til terror, er det dette stempelet som gjør at han ikke behandles som andre. Nå gjenstår det å se om presset er like stort denne gangen, sier Meling.

Mulla Krekar ble utvist fra Norge i 2003 av hensynet til rikets sikkerhet, men er fortsatt i Norge fordi Irak ikke kan garantere at han ikke får dødsstraff.

NRK har vært i kontakt med politiadvokat Vegard Rødås som sier påtalemyndigheten ikke har noen kommentar til at Krekar kan slippe ut av fengsel allerede i februar.

SISTE NYTT

Siste meldinger