Hopp til innhold

Mystiske e-poster blir tema i Bertheussen-rettssaken

I e-poster fra en ukjent avsender og en pakke til forsvarer John Christian Elden, påtok noen andre seg ansvaret for truslene mot tidligere justisminister Tor Mikkel Wara.

Undersøkelser ved huset til Tor Mikkel Wara

OMFATTET I TILTALEN: 11. februar 2019 rykket politiet ut til Tor Mikkel Waras bolig, etter at det ble funnet et tøystykke på tilhengerfestet til den daværende justisministerens bil. Tøystykket var festet til flasker med spor av brennbar væske.

Foto: Truls Aagedal / NRK

– Det er inntatt i materialet i saken, og vi kommer nærmere tilbake til betydningen av forsendelsene i hovedforhandlingen, sier statsadvokat Marit Formo til NRK.

Statsadvokat Marit Formo i Sandefjord tingrett.

Statsadvokat Marit Formo.

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

Forsendelsene hun snakker om er blant annet en pakke som ble sendt til Laila Anita Bertheussens forsvarer John Christian Elden.

I juni 2019 skrev Dagbladet om hvordan Elden fikk en pakke som blant annet inneholdt tekst stanset på plastremser, såkalte Dymo-ruller. Sammen med teksten skal det også ha vært en nødhammer som ofte brukes om bord på busser.

Budskapet i pakken og i e-poster avisa mottok skal ha vært at noen andre enn Bertheussen stod bak, og at avsenderne med disse forsendelsene påtok seg ansvaret.

Også NRK mottok slike e-poster. Det var ikke mulig å få verifisert hvem som sto bak e-postene, og NRK valgte derfor å ikke gå videre med det som ble oppgitt.

NRK kjenner til at minst ett annet mediehus er tilsendt lignende e-poster.

Ingen andre mistenkte

Informasjonen fra pakken Elden mottok ble oversendt PST for analyse, men har ikke ført til at noen andre ble dratt inn i saken, mistenkt eller siktet.

Statsadvokaten forteller til NRK at det bare er Laila Anita Bertheussen som er tiltalt eller siktet i saken.

– Vi er ikke kjent med andre gjerningspersoner i denne saken som eventuelt kan ha medvirket, sier statsadvokat Formo til NRK.

– Hvem tror dere sendte disse forsendelsene?

– Det kommer jeg til å komme tilbake til, sier statsadvokaten med henvisning til at påtalemyndigheten vil behandle disse mystiske e-postene og pakken sendt til forsvareren i rettssaken.

En hvit vegg med RASISIT skrevet med store, røde bokstaver på.

Bilen og husveggen ble tagget ned i desember 2018. Det var den første av flere hendelser hjemme hos Tor Mikkel Wara og Laila Bertheussen.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

Omfattende tiltale

Da det i fjor ble kjent at både forsvarer John Christian Elden og medier hadde mottatt slike mystiske forsendelser ble det et tema om dette kunne hjelpe Laila Bertheussen.

Om noen andre påtok seg ansvaret for trusselhendelsene ved tidligere justisminister Tor Mikkel Waras bolig kunne det skape tvil om hans egen samboer faktisk stod bak.

Forsvareren formidlet at den da siktede kvinnen var lettet.

John Christian Elden

John Christian Elden forsvarer Laila Bertheussen.

Foto: Anders Brekke / NRK

– Min klient var så langt jeg vet ikke i Norge da dette ble sendt, og har gitt uttrykk for stor overraskelse over innholdet. Hun er imidlertid lettet over at noen har påtatt seg ansvaret, og håper at de også vil stå frem overfor PST eller at PST ved etterforskning kommer nærmere løsningen, sa advokat John Christian Elden til Dagbladet

Nå viser det seg at disse forsendelsene blir et tema i rettssaken, og at ingen andre er dratt inn i saken.

I stedet er Bertheussen blitt tiltalt for alle hendelsene ved samboerparets hus, og i tillegg trusler mot daværende samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde og stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde.

Elden sier til NRK at han er overrasket over at politiet ikke har kommet lengre i spørsmålet om hvem som står bak disse meldingene.

- Enten må det være den egentlige gjerningsmannen eller noen som samarbeider med tiltalte. Og noen slik samarbeidspartner er det ingen spor av i hennes omgangskrets, sier Elden, som legger til at alle slike henvendelser både til han og media uansett vil være en del av hans bevisførsel i denne saken.

Laila Bertheussen

Tor Mikkel Waras samboer Laila Bertheussen er tiltalt for trusler og angrep mot statsmakten.

Foto: PRIVAT

Tiltalen er omfattende og lister blant annet opp sju hendelser i tilknytning til Wara, som påtalemyndigheten regner å falle innunder paragrafen om angrep mot statsmakten.

Blant annet nevnes flere trusselbrev, tagging av eget hus og forsøk på å tenne på daværende justisminister Tor Mikkel Waras bil. I tiltalen beskrives også truslenes ordlyd i detalj.

Les mer: Dette er truslene Laila Bertheussen er tiltalt for

Tidslinje for Bertheussen-saken

14. mars 2019 ble justisminister Tor Mikkel Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, pågrepet og siktet for å selv ha tent på parets bil, og for å ha fått det til å virke som andre står bak. Senere ble hun siktet for til flere hendelser ved boligen der hun bodde med Wara, og for å ha sendt trusselbrev til Wara og ekteparet Tybring-Gjedde. Hun er blant annet tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 115, som gjelder angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet. Rettsaken startet i Oslo tingrett 8. september 2020.

AKTUELT NÅ