Mystiske e-poster blir tema i Bertheussen-rettssaken

I e-poster fra en ukjent avsender og en pakke til forsvarer John Christian Elden, påtok noen andre seg ansvaret for truslene mot tidligere justisminister Tor Mikkel Wara.

Undersøkelser ved huset til Tor Mikkel Wara

OMFATTET I TILTALEN: 11. februar 2019 rykket politiet ut til Tor Mikkel Waras bolig, etter at det ble funnet et tøystykke på tilhengerfestet til den daværende justisministerens bil. Tøystykket var festet til flasker med spor av brennbar væske.

Foto: Truls Aagedal / NRK

– Det er inntatt i materialet i saken, og vi kommer nærmere tilbake til betydningen av forsendelsene i hovedforhandlingen, sier statsadvokat Marit Formo til NRK.

Statsadvokat Marit Formo i Sandefjord tingrett.

Statsadvokat Marit Formo.

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

Forsendelsene hun snakker om er blant annet en pakke som ble sendt til Laila Anita Bertheussens forsvarer John Christian Elden.

I juni 2019 skrev Dagbladet om hvordan Elden fikk en pakke som blant annet inneholdt tekst stanset på plastremser, såkalte Dymo-ruller. Sammen med teksten skal det også ha vært en nødhammer som ofte brukes om bord på busser.

Budskapet i pakken og i e-poster avisa mottok skal ha vært at noen andre enn Bertheussen stod bak, og at avsenderne med disse forsendelsene påtok seg ansvaret.

Også NRK mottok slike e-poster. Det var ikke mulig å få verifisert hvem som sto bak e-postene, og NRK valgte derfor å ikke gå videre med det som ble oppgitt.

NRK kjenner til at minst ett annet mediehus er tilsendt lignende e-poster.

Ingen andre mistenkte

Informasjonen fra pakken Elden mottok ble oversendt PST for analyse, men har ikke ført til at noen andre ble dratt inn i saken, mistenkt eller siktet.

Statsadvokaten forteller til NRK at det bare er Laila Anita Bertheussen som er tiltalt eller siktet i saken.

– Vi er ikke kjent med andre gjerningspersoner i denne saken som eventuelt kan ha medvirket, sier statsadvokat Formo til NRK.

– Hvem tror dere sendte disse forsendelsene?

– Det kommer jeg til å komme tilbake til, sier statsadvokaten med henvisning til at påtalemyndigheten vil behandle disse mystiske e-postene og pakken sendt til forsvareren i rettssaken.

En hvit vegg med RASISIT skrevet med store, røde bokstaver på.

Bilen og husveggen ble tagget ned i desember 2018. Det var den første av flere hendelser hjemme hos Tor Mikkel Wara og Laila Bertheussen.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

Omfattende tiltale

Da det i fjor ble kjent at både forsvarer John Christian Elden og medier hadde mottatt slike mystiske forsendelser ble det et tema om dette kunne hjelpe Laila Bertheussen.

Om noen andre påtok seg ansvaret for trusselhendelsene ved tidligere justisminister Tor Mikkel Waras bolig kunne det skape tvil om hans egen samboer faktisk stod bak.

Forsvareren formidlet at den da siktede kvinnen var lettet.

John Christian Elden

John Christian Elden forsvarer Laila Bertheussen.

Foto: Anders Brekke / NRK

– Min klient var så langt jeg vet ikke i Norge da dette ble sendt, og har gitt uttrykk for stor overraskelse over innholdet. Hun er imidlertid lettet over at noen har påtatt seg ansvaret, og håper at de også vil stå frem overfor PST eller at PST ved etterforskning kommer nærmere løsningen, sa advokat John Christian Elden til Dagbladet

Nå viser det seg at disse forsendelsene blir et tema i rettssaken, og at ingen andre er dratt inn i saken.

I stedet er Bertheussen blitt tiltalt for alle hendelsene ved samboerparets hus, og i tillegg trusler mot daværende samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde og stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde.

Elden sier til NRK at han er overrasket over at politiet ikke har kommet lengre i spørsmålet om hvem som står bak disse meldingene.

- Enten må det være den egentlige gjerningsmannen eller noen som samarbeider med tiltalte. Og noen slik samarbeidspartner er det ingen spor av i hennes omgangskrets, sier Elden, som legger til at alle slike henvendelser både til han og media uansett vil være en del av hans bevisførsel i denne saken.

Laila Bertheussen

Tor Mikkel Waras samboer Laila Bertheussen er tiltalt for trusler og angrep mot statsmakten.

Foto: PRIVAT

Tiltalen er omfattende og lister blant annet opp sju hendelser i tilknytning til Wara, som påtalemyndigheten regner å falle innunder paragrafen om angrep mot statsmakten.

Blant annet nevnes flere trusselbrev, tagging av eget hus og forsøk på å tenne på daværende justisminister Tor Mikkel Waras bil. I tiltalen beskrives også truslenes ordlyd i detalj.

Les mer: Dette er truslene Laila Bertheussen er tiltalt for

Trusselhendelser mot justisministeren

14. mars 2019 ble justisminister Tor Mikkel Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, pågrepet og siktet for å selv ha tent på parets bil for deretter å ha fått det til å virke som det hadde skjedd noe kriminelt. Hun er nå tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 115, som gjelder angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet. Hun er også tiltalt for trusler, falsk anklage og brudd på brann- og eksplosjonsvernloven.

 • 6. desember 2018
  Tagging og forsøk på bilbrann

  Justisministerens hus og bil ble tagget ned med hakekors og beskyldninger om rasisme. Bilen ble også forsøkt tent på. – Det er flere aspekter som gjør at man ser på saken som svært alvorlig, sa Martin Bernsen i PST den gang.

  Hærverk hos Tor Mikkel Wara
  Foto: Jørn Tveter / NRK
 • 17. januar 2019
  Brann i søppelspann

  Politi og brannvesenet rykket ut til justisministerens bolig etter brann i et søppelspann. – Det er naturlig å se denne i sammenheng med det som skjedde før jul, sa informasjonssjef Martin Bernsen i PST til NRK.

  Brann i søppelkasse
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • 11. februar 2019
  Brennbar væske under bil

  Politiets bombegruppe rykket ut til Waras bolig, etter at det i følge dagbladet ble funnet et tøystykke på hengerfestet av justisministerens bil. Tøystykket var festet til noen flasker med spor av brennbar væske.

 • 2. mars 2019
  Trusselbrev

  Politiets bombegruppe rykket ut til justisministerens hus, etter at et brev som ble oppfattet som truende ble funnet i postkassen.

  Politibil utenfor huset til Tor Mikkel Wara
 • 10. mars 2019
  Bilbrann

  – Hendelsen i natt er det naturlig å se i sammenheng med den serien av hendelser som har vært rettet mot justisministeren og hans bolig siden desember i fjor, sier Bernsen i PST.

  Politiet holder oppsyn med boligen til justisminister Tor Mikkel Wara
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • 14. mars 2019
  Samboer siktet

  PST har siktet samboeren til justisminister Tor Mikkel Wara for overtredelse av straffelovens paragraf 225. Hun ble pågrepet torsdag morgen. Tor Mikkel Wara har foreløpig permisjon fra stillingen som justisminister. Samboeren ble ikke varetektsfengslet.

 • 28. mars 2019
  Mistenkes for alle trusselhendelsene

  PST mistenker Laila Anita Bertheussen, Waras samboer, for å stå bak åtte trusselhendelser mot justisministeren. Hun har tidligere kun vært siktet for en hendelse. Tor Mikkel Wara går av som Justisminister.

 • 28. mars
  Trusselbrev ble også sendt til annen statsråds hjem

  Det blir også kjent at Bertheussen er mistenkt for å ha sendt et brev med truende innhold til en annen statsråd. Brevet var til sikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde, som var Waras kollega i Justisdepartementet, og hennes ektemann og politiker Christian Tybring-Gjedde.

  TybringGjedde
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger