Hopp til innhold

MDG gir ikke opp kampen om kortere arbeidsdager

Rasmus Hansson vil løfte Miljøpartiet De Grønne med mer fritid og ferie for arbeidstakere i stedet for økt lønn, og mener han kan få støtte fra de andre opposisjonspartiene.

Miljøpartiet De Grønne vil ha sekstimersdag

GIR SEG: Rasmus Hansson er inn i sine siste timer som nasjonal talsperson for Miljøpartiet De Grønne. Har har ikke gitt opp paritet.

Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Miljøpartiet De Grønne har opplevd fallende medlemstall og oppslutning på meningsmålingene. Det er kortere arbeidsdager som skal få paritet opp på beina igjen, mener avtroppende talsperson for MDG, Rasmus Hansson.

– Tid er mer verdifullt enn penger for veldig mange, sier Hansson.

Fredag samles MDG til landsmøte på Fornebu. Hansson tar igjen til orde for at fremtidig lønnsvekst skal tas ut som fritid i stedet for penger.

I MDGs eget program står det:

  • De Grønne vil gjøre det enklere å velge kortere arbeidstid (...). Den reduserte arbeidstiden skal i hovedsak erstatte realøkninger.

Vil diskutere modell

Hansson mener det er støtte å hente fra andre partier.

– Helhetlig er det et politisk rom for å sette i stand et mål fram mot stortingsvalget i 2021 om å til en ny arbeidstidsreform, som vi mener bør bestå av får tid i stedet for økt kjøpekraft ut ifra produksjonsøkningen, sa Hansson i Politisk kvarter i morges.

Nordmenn er en av dem som jobber færrest timer, ifølge tall fra OECD.

Hansson mener imidlertid at tallene ikke fanger opp realitetene.

– I Norge jobber både kvinner og menn i mye større grad enn i andre land, hvor kvinner ofte går hjemme. Så totalt jobber vi til sammen mye som befolkning. Som befolkning og som familier arbeider vi mye og har god anledning til å gi oss selv litt mer fritid privat, sier Hansson.

Han mener at mer fritid lønner seg på mange områder, blant annet tror han at vi kan takle eldrebølgen ved at flere av oss får tid til å ta oss av egne foreldre.

Får ikke økt lønn

Han håper at andre partier som er for kortere arbeidstid, kan diskutere en felles modell.

– Vår modell går ikke ut på at folks lønn skal gå ned, den går ut på at den ikke skal øke. Den fremtidige lønnsveksten skal tas ut som tid i stedet for penger, sier Hansson.

– Den framtidige lønnsveksten vil tas ut som tid i stedet for penger, sier han.

Det er fritid til kulturopplevelser, naturopplevelser og mer tid til familien, som Hansson mener er mer verdifullt enn høyre lønn for arbeidstakere.

– De lavtlønnede store gruppene som lærere, sykepleiere er det klart at det trengs videre lønnsutvikling. Det mener MDG også, sier Hansson.

Vil sekstimars arbeidsdag gjere oss friskare og meir effektive? Eller må vi jobbe fleire timar enn nokonsinne, for at landet skal gå rundt? 
Direktesendt debattprogram med programleder Ingunn Solheim.

Sissel Skoghaug, nestleder i Fagforbundet, Steinar Krogstad, nestleder i Fellesforbundet, Mathilde Fasting, siviløkonom i Civita, Kåre Pedersen, tillitsvalgt i Tine meierier og Rasmus Hansson, nasjonal talsmann i MDG, diskuterte sekstimersdagen på Debatten i fjor.

Ap og SV skeptiske

Arbeiderpartiet takker ja til invitasjonen til samtale fra Miljøpartiet De Grønne.

– Alle som vil diskutere et inkluderende arbeidsliv, er vi med på å snakke med, sier Arild Grande, leder i Arbeiderpartiets arbeidslivsutvalg.

Arild Grande i AP

TAKKER JA: Arild Grande i Arbeiderpartiet tror det vil være mange som snakker om arbeidstidsspørsmål fremover, og sier Ap vil gå tungt inn i dette.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Men han er skeptisk til å bytte ut lønnsøkning med kortere arbeidstid.

Det er heller ikke ønskelig for SV.

– For SV er det avgjørende at kortere arbeidstid ikke går på bekostning av lønn til de ansatte, og særlig de som allerede har lav lønn, skriver SVs stortingsrepresentant, Eirik Faret Sakariassen i en e-post til NRK.

Også nestleder i Rødt, Marie Seve Martiniussen, vil jobbe for en felles modell. Hun mener imidlertid at en forutsetning er at de lavest lønnede får en lønnsvekst.

– Vi tar gjerne imot invitasjonen MDG for å diskutere noe man kan få til i praksis, sier Martiniussen.

AKTUELT NÅ