Hopp til innhold

Matapour tiltalt for 25. juni-terroren: Rettssak i mars

Zaniar Matapour er tiltalt for grov terrorhandling etter angrepet i Oslo 25. juni 2022. Paragrafen har en øvre strafferamme på 30 år. Rettssaken starter i mars neste år.

Zaniar Matapour - bildet er hentet fra et overvåkningskamera på en restaurant i oslo. Matapour har på seg blå tskjorte og en sort lue. Han har grånende skjegg. Rundt ham er trebord og mørke skinnstoler. Han ser til høyre ut av bildet.

TILTALT: Zaniar Matapour på et overvåkningskamera på en restaurant i Oslo.

Foto: politiet

Zaniar Matapour (44) ble pågrepet av politiet kort tid etter 25. juni-skytingen i fjor, og har siden det sittet varetektsfengslet og siktet for terror. Nå er han altså tiltalt.

Han avfyrte i alt 19 skudd mot menneskene som befant seg på Per på Hjørnet og London Pub under terroren 25. juni i fjor.

19 skudd med maskinpistol og pistol

«Flere skudd gikk gjennom vinduene til London Pub. Etter å ha avfyrt i alt 10 skudd med maskinpistolen og 8 skudd med pistolen, løp han. [...] Han ble overmannet av sivile personer. I basketaket avfyrte han et siste skudd med pistolen.»

Det kommer fram i tiltalen som fredag ble tatt ut mot Matapour.

Tiltalen bygger på at Matapour, etter å avlagt en troskapsed til IS, dro til området rundt London pub og Per på Hjørnet, hvor det oppholdt seg minst 560 personer. Dette var natten før Pride-paraden skulle gå av stabelen i Oslo sentrum.

Fengslingsmøte i bestillingdrap saken

STATSADVOKAT: Sturla Henriksbø.

Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Det er 266 fornærmede i saken.

– Han skjøt en rekke skudd mot folkemengden med en pistol og en maskinpistol. To ble drept, flere ble skadet og enda flere var i umiddelbar livsfare. Angrepet skapte stor frykt, sier statsadvokat Sturla Henriksbø.

Han fører saken sammen med statsadvokat Aud Kinsarvik Gravås fra 11. mars til 16. mai neste år.

Matapours forsvarer Marius Dietrichson synes det er bra at saken snart kommer opp for retten.

– I utgangspunktet tenker jeg at det er nyttig at saken snarlig kommer opp, slik at den kan få en avklaring. Og jeg tror også at det er nyttig for alle involverte, også fra et samfunnsperspektiv, at saken nå blir belyst fra alle sider i et åpent system. Det har vært nok hemmelighetskremmeri i denne saken. Jeg tror det er fornuftig at saken bli ordentlig belyst, sier forsvarer Marius Dietrichson.

 Forsvarer Marius Dietrichson

FORSVARER: Marius Dietrichson i Advokatfirmaet Furuholmen Dietrichson AS.

Foto: Gunnar Bratthammer

Les også Oslo-skytingen: Mener Matapour planla å angripe fengselsansatte

Zaniar Matapour arresteres etter skytingen ved London pub.
30 års strafferamme

Grove terrorhandlinger kan straffes med fengsel i inntil 30 år, ifølge straffelovens paragraf 132.

– Hva vår konkrete straffepåstand blir tar vi stilling til etter at bevisførselen er gjennomført i retten, sier statsadvokat Aud Kinsarvik Gravås.

Statsadvokat Aud Kinsarvik Gravås avsluttet sin prosedyre i Oslo tingrett torsdag.

STATSADVOKAT: Aud Kinsarvik Gravås.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Det er fire andre siktede i saken.

– Etterforskningen mot disse andre er ikke ferdig. Og selv om påtalemyndigheten hadde ønsket en samtidig avgjørelse mot alle som er siktet i saken, så har ikke det latt seg gjøre. To av de siktede oppholder seg i utlandet, og vi tror det tar noe tid før de kommer tilbake til Norge, sier statsadvokat Gravås.

Arfan Bhatti er en av de fire siktede i saken. John Christian Elden, som forsvarer Bhatti, sier følgende om saken mot Matapour.

Innledninger i Tengs-saken i Stavanger tinghus

FORSVARER: John Christian Elden i Elden Advokatfirma AS forsvarer Arfan Bhatti.

Foto: Annika Byrde / NTB

– Bhatti er ikke spurt om å vitne, så det kan vi ikke ta stilling til. Han har lite å tilføye saken ut over at han kjenner Matapour, sier Elden.

Statsadvokaten hadde ønsket en samtidig avgjørelse mot alle fem som de mener er involvert i saken.

– Det pågår en ganske grundig utleveringsprosess for Arfan Bhatti i Pakistan. Den går fremover, men det tar tid. Og det kan ta et år eller mer før han er i Norge. Det vet vi ikke helt ennå, sier statsadvokat Henriksbø til NRK.

Oslo politidistrikt siktet fem personer totalt for medvirkning til grov terror. Nå er Matapour tiltalt for grov terror. NRK stilte denne uken spørsmål om hva som gjør at siktelsen gjelder grov terror.

– Det er på bakgrunn av en totalvurdering av saken. Og særlig for at det var to personer som ble drept og veldig mange ble rammet av det som skjedde, sier politiadvokat Ingvild Myrold i Oslo politidistrikt.

Aud Kinsarvik Gravås og Sturla Henriksbø på pressekonferansen.

INFORMERTE: Aud Kinsarvik Gravås og Sturla Henriksbø på pressekonferansen.

Foto: Olav Døvik

Oslo politidistrikt sendte sitt forslag om tiltalebeslutning mot Zaniar Matapour til Oslo statsadvokatembeter 31 august.

Ulike meninger hos fornærmede

De fornærmede i saken er glad for at det er satt en dato for rettssak, forteller bistandsadvokatene.

Hege Salomon

BISTANDSADVOKAT: Hege Salomon i Advokatfirmaet Salomon Johansen AS.

Advokat Hege Solomon bistår totalt 52 personer. Tre av dem er nevnt som fornærmede skuddskadde i tiltalen.

Det er positivt at det nå er tatt ut tiltale selv om jeg opprinnelig hadde håpet at de kunne tatt ut tiltale mot alle fem i samme sak. Men i og med at det tar lang tid å få utlevert alle siktede, så er det veldig fint at saken mot Matapour nå kommer opp for retten, slik at de berørte skal slippe å vente lenger på rettssak, sier Salomon til NRK.

Advokat Christian Lundin

BISTANDSADVOKAT: Christian Lundin i Advokatfirmaet Ness Lundin DA.

Foto: Lise Åserud / NTB

Christian Lundin er bistandsadvokat for rett under 140 av de 266 fornærmede etter angrepet i fjor sommer. Også han mener det beste hadde vært å føre en sak mot alle de involverte samtidig, men advokaten har forståelse for at det er utfordrende nå.

– Det er ikke 140 like meninger om dette. Noen synes det er greit å komme i gang, mens andre skulle sett at man tar alt samlet så ikke det blir en ny rettssak senere, sier Lundin til NRK.

Les også Terrorsiktet pågrepet med nettverk i lomma

Han har bare rukket å informere klientene om at det er tatt ut tiltale, ikke å prate med noen av dem.

– Etter min erfaring er det noen som synes det er en stor belastning å vitne, mens andre har et ønske om å formidle sin side av saken, sier Lundin.

Tiden frem mot hovedforhandlingen vil han blant annet bruke på å utforme erstatningskrav for de av hans klienter han eventuelt mener kan ha krav på det.

AKTUELT NÅ