En fersk undersøkelse Forbrukerrådet har gjort blant norske kommuner viser store forskjeller i kommunenes pengebruk på mat til eldre på sykehjem.
Noen bruker ned mot 40 kr per beboer i døgnet, mens andre bruker fire ganger så mye, ifølge en pressemelding fra Forbrukerrådet.
– Vi er svært forundret over at det er så store forskjeller mellom kommunene, sier Forbrukerrådets direktør Randi Flesland til NRK.
Kristiansand er den kommunen i undersøkelsen som bruker mest penger på mat til de eldre. Kommunen bruker 167 kroner per beboer i døgnet.
20 til 60 prosent er underernærte
Undersøkelsen ble utført i juni år. Over 200 kommuner i landet ble spurt om hvor mye penger de bruker på mat til eldre på sykehjem.
Ifølge Helsedirektoratet er mellom 20 og 60 prosent av brukere i eldreomsorgen underernærte, eller i risikosonen for å bli det.
Flesland minner om at god ernæring er avgjørende for å helbrede og forebygge sykdom, og for å opprettholde funksjonsevnen lengst mulig hos de eldre.
– Det gir også økt livskvalitet og vil ikke minst spare samfunnet for kostnader gjennom færre sykehusinnleggelser, sier hun.
- Les også:
Utfordrer lokalpolitikere
Kvaliteten på mattilbudet har ikke blitt undersøkt i denne undersøkelsen. Det er derfor ikke mulig å se hvor mye penger som skal til for å gi beboerne et godt mattilbud. Men forskjellene i pengebruk er likevel så store at Forbrukerrådet mener noe bør gjøres
– Vi mener at alle kommuner skal ha en mat- og måltidspolitikk som sikrer våre eldre en verdig matomsorg. Dette innebærer at mottakere av pleie- og omsorgstjenester må tilbys et trygt, velsmakende og ernæringsmessig godt mattilbud, sier Flesland.
Sammen med Kost- og ernæringsforbundet har Forbrukerrådet utformet sju konkrete krav til kommunepolitikerne. Maten skal være god, måltidene hyggelige og de som spiser skal få mer medvirkning og flere valgmuligheter.
- Les også: