Hopp til innhold

Mat til eldre: Store forskjeller i kommunenes pengebruk

Det er store forskjeller i hvor mye penger kommunene bruker på mat til eldre på sykehjem. Enkelte kommuner bruker fire ganger så mye penger som andre.

Matservering Ørnes sykehjem

Ørnes sykehjem i Meløy blir trukket fram som et eksempel til etterfølgelse av Forbrukerrådet. Her får de eldre nylaget mat hver dag. Forbrukerrådet mener at maten skal være god, måltidene hyggelige og de som spiser skal få flere valgmuligheter.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Valglogo

En fersk undersøkelse Forbrukerrådet har gjort blant norske kommuner viser store forskjeller i kommunenes pengebruk på mat til eldre på sykehjem.

Noen bruker ned mot 40 kr per beboer i døgnet, mens andre bruker fire ganger så mye, ifølge en pressemelding fra Forbrukerrådet.

– Vi er svært forundret over at det er så store forskjeller mellom kommunene, sier Forbrukerrådets direktør Randi Flesland til NRK.

Kristiansand er den kommunen i undersøkelsen som bruker mest penger på mat til de eldre. Kommunen bruker 167 kroner per beboer i døgnet.

Det er store forskjeller i hvor mye penger kommunene bruker på mat til eldre på sykehjem. Noen bruker 42 kr i døgnet, mens andre bruker fire ganger så mye.

SE VIDEO: Hvor mye penger kommunene bruker på maten varierer veldig, har Forbrukerombudet funnet ut i en fersk undersøkelse.

20 til 60 prosent er underernærte

Undersøkelsen ble utført i juni år. Over 200 kommuner i landet ble spurt om hvor mye penger de bruker på mat til eldre på sykehjem.

Ifølge Helsedirektoratet er mellom 20 og 60 prosent av brukere i eldreomsorgen underernærte, eller i risikosonen for å bli det.

Flesland minner om at god ernæring er avgjørende for å helbrede og forebygge sykdom, og for å opprettholde funksjonsevnen lengst mulig hos de eldre.

– Det gir også økt livskvalitet og vil ikke minst spare samfunnet for kostnader gjennom færre sykehusinnleggelser, sier hun.

Direktør ved Forbrukerrådet Randi Flesland

Forbrukerdirektør Randi Flesland sier at over 200 kommuner ble spurt om hvor mye penger de bruker på mat til eldre på sykehjem, og er overrasket over de store forskjellene.

Foto: Tom Ingebrigtsen / NRK

Utfordrer lokalpolitikere

Kvaliteten på mattilbudet har ikke blitt undersøkt i denne undersøkelsen. Det er derfor ikke mulig å se hvor mye penger som skal til for å gi beboerne et godt mattilbud. Men forskjellene i pengebruk er likevel så store at Forbrukerrådet mener noe bør gjøres

– Vi mener at alle kommuner skal ha en mat- og måltidspolitikk som sikrer våre eldre en verdig matomsorg. Dette innebærer at mottakere av pleie- og omsorgstjenester må tilbys et trygt, velsmakende og ernæringsmessig godt mattilbud, sier Flesland.

Sammen med Kost- og ernæringsforbundet har Forbrukerrådet utformet sju konkrete krav til kommunepolitikerne. Maten skal være god, måltidene hyggelige og de som spiser skal få mer medvirkning og flere valgmuligheter.

Laster innhold, vennligst vent..

AKTUELT NÅ