NRK Meny
Normal

Krf: – Må slutte å gi eldre ferdigprodusert mat

KrF mener maten mange eldre får er uappetittlig, nå vil de ha slutt på den ferdigproduserte maten som mange kommuner serverer de eldre.

Fra kjøkkenet på Mørkved sykehjem. Monica Lakså og Mona Johansen. T.v. Laila Solås

Fra kjøkkenet på Mørkved sykehjem. Monica Lakså og Mona Johansen. T.v. Laila Solås. De har gode erfaringer med forhåndsprodusert mat.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

– Ferdiglaget mat er lite innbydende for eldre folk. Å få oppvarmet mat, er ikke det samme som å få nylaget varm mat, tilpasset de eldres behov, sier stortingsrepresentant Olaug Bollestad, som sitter i helse- og omsorgskomiteen for KrF.

Opptil seks av ti eldre som bor på pleie- og omsorgshjem, er underernærte eller er i risikosonen ernæringsmessig, ifølge Helsedirektoratet.

Hvert sykehjem – sitt kjøkken

Ordfører i Gjesdal kommune Olaug Vervik Bollestad

Stortingsrepresentant Olaug Bollestad (KrF).

Foto: Kristelig Folkeparti

I går gikk Forbrukerrådet hardt ut mot kommunenes manglende satsing på sunn og næringsrik mat til de eldre.

Bollestad vil til livs storkjøkkenproduksjonen av maten de eldre får servert.

– Når man er eldre tar man ikke opp næring på samme måte som når man er yngre, derfor er et variert og sunt kosthold spesielt viktig. De eldre må få bruke alle sansene under et måltid. Både det du ser, lukt, smaken og fellesskapet er viktig under et måltid. Jeg mener hvert sykehjem bør ha sitt eget kjøkken, sier Bollestad.

Er fornøyde med forhåndsprodusert mat

I Bodø sverger de til storkjøkkenprodusert mat. Maten kjøles hurtig ned og skal nytes av beboerne på byens mange sykehjem og brukere senere. Slik matproduksjon mener de gir store fordeler.

– Både vi og institusjonene er fornøyde. Brukerne kan spise middag når de vil, sier virksomhetsleder Laila Solås for kjøkkendriften ved Mørkved sykehjem.

Bodø kommune sender inn maten de lager til laboratorium for tester, for å være sikker på at den er næringsrik nok.

– Folk er veldig fornøyde

Scheen Matservice

KrF vil ha slutt på ferdigprodusert mat til de eldre.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Selv om Forbrukerrådet etterlyser mer hjemmelaget mat på sykehjemmene, mener ikke hun som er sjef på storkjøkkenet i Bodø at kvaliteten her er noe dårligere.

– Folk er veldig fornøyde. Vi gjør årlig brukerundersøkelser og får gode tilbakemeldinger, sier Solås.

Bollestad ber kommunene tenke seg nøye om før de legger ned kjøkkendriften på sykehjemmene.

– Effektivisering handler ikke bare om å sette ut på anbud, men også om bevisstgjøring. Det er lett å legge ned et kjøkken på et sykehjem og spare noen få kroner, men regningen på den andre enden blir kanskje større, sier stortingsrepresentanten.